Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Sådan ser det ud i Little Super Tuesday staterne

I dag er det Little Super Tuesday, hvor blandt andet den vigtige svingstat, Michigan, er i spil. Kongressen.com giver dig her et overblik over, hvordan det ser ud til at gå i de forskellige stater, der i dag går til primærvalg.

Med sejre i 10 amerikanske delstater blev Joe Biden, Super Tuesdays store sejrherre. Den tidligere vicepræsident dominerede i Sydstaterne og overgik endnu engang forventningerne, og dermed har Biden overhalet Bernie Sanders som favorit til at vinde Demokraternes nominering.

Bernie Sanders underpræsterede en smule i forhold til forventningerne. Alligevel var Super Tuesday ikke nogen katastrofe for Sanders, specielt takket være dennes stærke præstation i den største delstat på Demokraternes kalender, Californien. Alligevel er historien efter South Carolina og Super Tuesday, at Bernie Sanders endnu engang står overfor en tæt primærvalgkamp og at han i øjeblikket taber terræn til Biden.

Super Tuesday blev en stor fuser for mangemilliardæren, Michael Bloomberg, hvis knapt 300 millioner dollars brugt på at tæppebombe Super Tuesday-vælgerne gav meget lidt udbytte. Bloombergs mange millioner resulterede i blot en enkelt sejr i det lille stillehavsterritorium, Amerikansk Samoa, og tredjepladser i en række delstater, der dog blegnede i sammenligning med Biden og Sanders. Det dårlige udbytte fik da også Michael Bloomberg til at tage konsekvensen og i stedet kaste sin støtte bag Joe Biden, der nu står som den eneste moderate Demokrat tilbage i feltet.

Endeligt blev Super Tuesday endnu en skuffelse for Elizabeth Warren, der endnu engang ikke var i stand til at komme væk fra de forjættede 3-4 pladser. Særligt grelt blev det i Warrens hjemstat samt den anden New England delstat, Maine. Her delte Warren og Sanders de progressive vælgere og banede vejen for overraskende Biden-sejre. De manglende sejre blev da også for meget for Warren i den forgangne uge, hvor også hun valgte at indstille sin præsidentkampagne, og tilbage er nu kun Joe Biden og Bernie Sanders samt Tulsi Gabbard, der fik sin første to delegerede i Amerikansk Samoa. Tirsdag bliver dog endnu en duel mellem Demokraternes to forhåndsfavoritter.

Idaho
Når Idahos Demokratiske vælgere går til stemmeurnerne tirsdag, foregår det, efter en beslutning fra det lokale Demokratiske Parti, ved et primærvalg frem for vælgermøderne, der hidtil har været brugt i bjergstaten. Ved valget skal 13 delegerede findes i delstatens to kongresdistrikter, mens yderligere 4 delegerede og 3 partilederdelegerede tildeles præsidentkandidaterne på baggrund af resultaterne i hele staten. Endeligt sender Idaho 5 superdelegerede til sommerens konvent.

Selvom Idaho i national politik de senere år er blevet en solid Republikansk støtte, så har Idaho ligesom flere andre konservative præriestater, et markant liberalt/progressivt mindretal, der udgør statens Demokratiske vælgerkorps. Idaho er et af de bedste eksempler på en konservativ stat, hvor der er gode muligheder for det liberale mindretal, og det liberale ikon, Frank Church var senator i staten i en generation takket være netop dette mindretal. Det samme mindretal var med til at give Bernie Sanders sejren for fire år siden, og Sanders må regnes som favorit til at vinde ”the Gem State.”

Michigan
Michigan har i de seneste mange år leveret drama til den Demokratiske primærvalgsproces og givet Demokraterne hovedbrud. I 2008 valgte staten kontroversielt at springe over i køen i strid med Demokratiske regler, og afholde deres primærvalg i Januar, før Iowa og New Hampshire. Efter lang tovtrækning mellem Clinton og Obama, der var kandidaterne dengang, blev Michigans delegations stemmeberettigelse halveret som følge af Michigans regelbrud. I 2016 blev Michigan en enorm tæt affære, hvor Sanders vandt med blot 1,5% af stemmerne over Clinton. Michigan endte senere samme år med at blive en af de stater, der tippede balancen til Præsident Trumps fordel ved præsidentvalget.

Når Michigan igen går til stemmeurnerne og skal fordele 82 delegerede i statens 14 kongresdistrikter samt 27 delegerede, 16 partilederdelegerede og 22 superdelegerede, så er der endnu engang lagt op til en tæt duel. Bernie Sanders har bestemt en liberal base at trække på i Michigans større byer, Joe Biden kan trække på en stor afroamerikansk base også i de store byer, mens de to kandidater kommer til at slås om de hvide arbejdervælgere, der bliver afgørende både ved primærvalget, men også præsidentvalget til november.

Missouri
Missouri har de senere år været en vigtig svingstat i grænselandet mellem Midtvesten og Sydstaterne. Sidst Missouri skulle fordele delegerede ved de Demokratiske primærvalg var det blot 0,3%, der skilte Hillary Clinton fra Bernie Sanders. Der er derfor god grund til at tro, at Missouri, ligesom Michigan, endnu engang bliver en tæt affære.

Missouri skal fordele i alt 68 delegerede og 10 superdelegerede ved primærvalget tirsdag. 44 af disse delegerede vælges i delstatens syv kongresdistrikter, mens de resterende 24 delegerede tildeles på baggrund af resultatet i hele staten. Meningsmålingerne har hidtil været sparsomme, men har Biden som favorit, men man skal ikke undervurdere Bernie Sanders chancer i Missouri, der, modsat dens sydstatsnaboer, er mere urbaniseret og har en mere homogen, hvid demografi. Begge forhold, der er mere til Sanders end Bidens fordel.

Mississippi
Mississippi holder også primærvalg tirsdag. Her skal ”the Magnolia State” fordele 23 delegerede i delstatens 4 kongresdistrikter samt 8 delegerede og 5 partilederdelegerede på baggrund af resultatet i hele staten. Oveni disse kommer 5 superdelegerede.

Det Demokratiske vælgerkorps i Mississippi minder i høj grad om mange af de sydstater, hvor Joe Biden har vundet primærvalg allerede, i og med at delstatens Demokratiske vælgerkorps er overvejende afroamerikansk. Skal man vinde i Mississippi og måske særligt i statens 2. kongresdistrikt, der ligger i den vestlige del af Mississippi, og hvor flest delegerede er på spil, skal man kunne appellere til de afroamerikanske vælgere. Derfor er Joe Biden, da også kæmpefavorit til at vinde i Mississippi.   

North Dakota
Tirsdagens eneste caucus finder sted i præriestaten North Dakota. Det såkaldte ”Firehouse Caucus” bliver afholdt af statens Demokratiske Parti, da North Dakota ikke som andre amerikanske stater, registrerer deres vælgere. Som Demokrat i North Dakota skal man derfor registrere sig direkte ved vælgermøderne som Demokrat. Ved disse vælgermøder skal deltagerne tildele kandidaterne 11 delegerede og 3 partilederdelegerede på baggrund af resultatet i hele staten. Hertil kommer yderligere 4 superdelegerede.

North Dakota har ligesom Idaho og nabostaten South Dakota en markant liberal understrøm, der i 2016 var med til at give Sanders en solid sejr. Det taler også til Sanders fordel, at moderate Demokratiske politikere som eksempelvis den tidligere senator, Heidi Heitkamp i de senere år, har haft svært ved at få fat i North Dakotas vælgere. Når det så er sagt, så er North Dakota kendt som en notorisk svær stat at føre kampagne i, fordi vælgerkorpset er så uforudsigeligt, og fordi der skal få stemmer til at få balancen til at tippe.

Washington
Den sidste stat, der tirsdag holder valg, er Washington i USA’s nordvestlige hjørne. Den solidt blå stat skal fordele 58 delegerede i 10 kongresdistrikter samt 19 delegerede og 12 partilederdelegerede på delstatsplan. Washington, der er Demokratisk hjerteland, sender samtidig hele 19 superdelegerede (en stor gruppe i forhold til statens størrelse) til konventet til sommer.

Washington er en af USA’s mest liberale stater, og det lokale politiske liv er domineret af den Demokratiske venstrefløjs progressive ideer trods enkelte Republikanske kongresdistrikter i statens østlige og sydlige del. Staten gav Bernie Sanders en enorm sejr i 2016, og Sanders er da også kæmpefavorit i Washington i denne omgang.

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen