Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Sådan ser det ud i Super Tuesday staterne

I dag går det løs ved Super Tuesday. En dag, hvor store stater som Californien og Texas går til primærvalg. Kongressen.com giver dig her en samlet gennemgang af status i de mange Super Tuesday stater forud for dagens valg

Den tidligere Vicepræsident, Joe Bidens sejr i South Carolina blev præcist den succes, Biden-lejren havde håbet på og lidt til. Biden løb nemlig med knapt halvdelen af stemmerne og 75% af South Carolinas delegerede. Dette overgik selv de mest optimistiske prognoser, og Biden har med ét lukket hullet op til Sanders og skabt det momentum, som hidtil har manglet. Biden-lejren ser derfor frem til de mange sydstater, der demografisk ligner South Carolina og håber på lignende succes i disse.

Demokraternes frontløber, Bernie Sanders fik endnu engang udstillet sin manglende evne til at vinde de ”åbne” primærvalg i sydstaterne, og fra at være alene på toppen, skal Sanders nu vænne sig til at dele momentet og opmærksomheden med Joe Biden.

Valget i South Carolina virker også som endnu et søm i kisten for de to kvindelige senatorer, Elizabeth Warren og Amy Klobuchar, sidstnævnte droppede ud af feltet mandag, mens førstnævntes præsidentdrømme hænger i en tynd tråd inden dagens valg.

Samtidig blev luften og begejstringen slået ud af Pete Buttigiegs kampagne, og borgmesteren fra South Bend har måttet smide håndklædet i ringen. Pete Buttigiegs tid som præsidentkandidat blev i denne omgang kort, men Buttigiegs exit sker også, før det blev pinligt, og dermed kan Mayor Pete være klar til et ny forsøg om 4 eller 8 år igen.

Endeligt bliver Super Tuesday den første valgdag, hvor, multimilliardæren og den tidlige borgmester i New York, Mike Bloomberg er på stemmesedlen, og det bliver spændende at se om hans massive reklamestrategi har givet pote, eller om Bloomberg kommer for sent til ballet.

Super Tuesdays historie
Super Tuesday har eksisteret siden 1980’erne og opstod som et koordineret forsøg, fra guvernører i en række sydstater, på at genoprette sydstaternes indflydelse på valget af Demokratiske præsidentkandidater. Sydstatsdemokraterne havde været vant til at have en slags veto mod Demokratiske præsidentkandidater, de ikke brød sig om.

Dette veto forsvandt, da Demokraterne gik væk fra, at kandidater skulle 2/3-flertal for at blive nomineret, og sydstaternes indflydelse forsvandt langsomt op gennem 1950’erne og 60’erne, hvor kandidaterne, heriblandt Hubert Humphrey, George McGovern, og Walter Mondale, blev mere liberale og derfor mere uspiselige for de mere moderate sydstatsdemokrater.

De Demokratiske guvernører i Sydstaterne gik derfor i 1980’erne sammen og koordinerede lovgivning, der skabte et ”regionalt primærvalg,” hvor sydstater med samme interesser og politiske synspunkter gik til valg samtidig, og tvang kandidaterne til at appellere til sydstatsvælgerne.

Sydstaterne øgede deres indflydelse på primærvalgene i 1980’erne, men monopolet var kortvarigt for andre delstater, så en mulighed for at få en del af kagen, og siden har delstater i hele USA været en del af den såkaldte Super Tuesday og har udvandet, men ikke udvisket, sydstaternes indflydelse på valgprocessen. Det er således stadigt sydstaterne, der skal fordele flest delegerede på Super Tuesday, skarpt forfulgt af de vestligste stater. Når Super Tuesday løber af stablen i 2020, så går 14 delstater i hele landet samt Amerikansk Samoa og Democrats abroad til valg.

Alabama
Når vælgerne går til valg i sydstaten Alabama, skal 52 delegerede fordeles sammen med 9 superdelegerede. De Demokratiske primærvalg i Alabama er åbne for alle vælgere, og disse skal fordele i alt 34 delegerede fra Alabamas syv kongresdistrikter, mens yderlige 11 delegerede tildeles kandidaterne på baggrund af hele statens resultat. Det samme gælder for 7 lokale partiledere.

Alabama er en solid såkaldt rød stat. Det er en af USA’s mest konservative stater og med undtagelse af en overraskelse ved suppleringsvalget til Senatet i 2018, stemmer Alabama altid Republikansk. Delstatens Demokratiske vælgere består primært af afroamerikanere og enkelte moderate, hvide vælgere. Joe Biden, der havde succes med en lignende vælgerdemografi i South Carolina, må anses som favoritten til at vinde i Alabama.

Arkansas
Ligesom Alabama, er primærvalget i sydstaten, Arkansas en åben affære, hvor alle registrerede vælgere kan deltage. 20 delegerede skal vælges i Arkansas’ fire kongresdistrikter, mens yderlige 7 delegerede samt 4 lokale partilederdelegerede tildeles på baggrund af valgresultatet i hele Arkanas. Hertil kommer 5 superdelegerede fra delstaten.

Arkansas er ligesom både Alabama og South Carolina en solid rød, konservativ stat. Arkansas, der længe var en Demokratiske base i Sydstaterne ikke mindst hjulpet af Bill Clintons tilstedeværelse, er i de senere år blevet mere og mere Republikansk. Statens vælgerkorps består ligesom i Alabama og South Carolina, primært af afroamerikanere og moderate Demokrater, og staten ligger derfor godt til Biden eller Bloomberg.

North Carolina
North Carolina bliver en af de mest spændende sydstater at følge på Super Tuesday. North Carolina har ved de seneste valg nemlig været en svingstat takket være statens skiftende befolkningssammensætning og stigende urbanisering. North Carolina, der i 1990’erne og start 00’ernevar en solid Republikansk stat, er begyndt at hælde mere mod Demokraterne. Primærvalget bliver derfor også en indikator for, hvem hos Demokraterne, der kan begejstre vælgerne i ”the Tar Heel-State.”

North Carolina er et ”delvist lukket” primærvalg, og derfor kan kun registrerede Demokrater og uafhængige vælgere, der på dagen registrerer sig som Demokrater, stemme, når statens i alt 110 delegerede og 12 superdelegerede skal fordeles. Biden fører i de fleste meningsmålinger kampen om at blive North Carolinas favorit. 

Oklahoma
Oklahoma er en relativt lille stat i Demokratisk sammenhæng, og staten skal da også kun fordele i alt 37 delegerede og 5 super delegerede. Oklahoma er en solid Republikansk stat på den amerikanske prærie, og der er næppe nogle af de Demokratiske kandidater, der gør sig håb om at vinde Oklahoma ved præsidentvalget til november.

Derfor er der hellere ikke blevet brugt megen tid hos kandidaterne på at overbevise de få Demokratiske vælgere i ”the Sooner State,” specielt ikke når nabostaten Texas har så mange flere delegerede at fordele. Dette kan blive kandidater som Bloombergs, der går efter at samle delegerede i mindre profilerede områder, held.

Tennessee
Countrymusikkens hjemstat går også til primærvalg på Super Tuesday, og her skal vælgerne fordele 42 delegerede fra delstatens 8 kongresdistrikter samt yderligere 14 delegerede og 8 partilederdelegerede på baggrund af delstatens resultat. Hertil kommer yderligere 9 superdelegerede.

Tennessee er ligesom mange af de andre sydstater en solid rød stat, men ligesom nabostaten North Carolina, har Tennessee nogle ”blå lommer” omkring storbyerne Nashville og Memphis, hvor Demokraterne står stærkt. Vælgerkorpset består her af primært moderate hvide vælgere og afroamerikanere, og Joe Biden har derfor gode muligheder for at tage sin del af delstatens 64 delegerede.

Texas
Texas er den næststørste delstat ikke bare i USA, men også på Super Tuesday, og når Demokraterne går til valg i Texas, er der derfor mange delegerede på spil. Texas fordeler ikke, som andre delstater sine delegerede på kongresdistrikter, men bruger i stedet de 31 valgdistrikter til Texas’ delstatssenat, når 149 af de delegerede skal fordeles. Hertil kommer yderligere 49 delegerede og 30 partilederdelegerede fordelt på baggrund af resultatet i hele Texas. Dertil kommer 33 superdelegerede, således at Texas delegation ved det nationale konvent kommer til at tælle i alt 261 delegerede.

Texas er en spændende delstat med Demokratiske øjne, ikke kun på grund af Texas’ størrelse, men også, fordi delstaten står overfor politiske og befolkningsmæssige forandringer. Latinamerikanere overhaler i disse år hvide amerikanere, som den største befolkningsgruppe i Texas, og giver Demokraterne forhåbninger om at kunne ”stjæle” Texas fra Republikanerne ved de kommende præsidentvalg. Sanders har længe ført i meningsmålingerne, men det er ikke umuligt, at en Joe Biden med vind i sejlene kan vinde over eller i det mindste få uafgjort mod Sanders i ”the Lone Star state”

Virginia  
Den sidste sydstat, der går til valg på Super Tuesday er Virginia. Virginia er en af de få sydstater, som Demokraterne i de senere år har kunnet forlade sig på, ikke mindst takket være de mange højtuddannede Demokratiske vælgere i det såkaldte ”NoVa”-område nær Washington D.C.

Virginias solide Demokratiske støtte betyder, at Virginia kan sende en stor delegation af superdelegerede, der gør, at selvom færre delegerede skal fordeles end i nabostaten, North Carolina, så er Virginias samlede delegation større.

65 delegerede skal tildeles kandidaterne i delstatens 11 kongresdistrikter samt 21 delegerede og 13 partilederdelegerede tildeles på baggrund af valgresultatet i hele delstaten. Virginia kommer formentlig til at blive en tæt kamp mellem Biden og Sanders, der har skiftedes til at føre i meningsmålingerne i delstaten.

Californien
Sidst Californien var med på Super Tuesday i 2008 fik staten kælenavnet, ”The Big Enchillada” fordi den var en stor lækkerbisken for de Demokratiske præsidentkandidater. I år er ”The Big Enchillada” tilbage, og der er rigeligt med delegerede at gabe over for de Demokratiske præsidentkandidater.

I alt skal 415 delegerede fordeles sammen med 79 superdelegerede. I alt 271 delegerede bliver tildelt fra Californiens 53 kongresdistrikter, mens 90 delegerede og 54 partilederdelegerede fordeles på baggrund af valgresultatet i hele delstaten. Ligesom i North Carolina kan kun registrerede Demokratiske vælgere stemme, men der er mulighed for at registrere sig på dagen.

Bernie Sanders har længe ført meningsmålingerne i det liberale Californien, og han går formentlig fra Californien med en sejr. Californien har dog også en lang række kongresdistrikter, hvor særligt latinamerikanske, men også afroamerikanske, vælgere er i flertal og kommer man ud i landområderne, findes der også mere moderate og konservative distrikter. Her kan kandidater som Biden og Bloomberg samle delegerede, også selvom Biden, der er presset på kampagnemidlerne, ikke har kunnet købe reklametid i Californien. Fordi Californien er så stor og har så mange delegerede på spil, bliver det ligeså vigtigt, hvor stor sejren bliver, som hvem der bliver sejrherren i Californien.

Colorado
I de senere år har Colorado, der stadig må betragtes som en potentiel svingstat ved valget til november, bevæget sig mere og mere i en ”blå” retning. Delstatens legalisering af marihuana er blevet hyldet blandt liberale som en lovgivningsmæssig milepæl. På lokalt plan er Colorado de senere år blevet mere Demokratisk, men ikke nødvendigvis mere liberal. Den nuværende guvernør, Jared Polis ligger i midten af det Demokratiske spektrum, mens delstatens Demokratiske senator, Michael Bennett og den tidligere guvernør John Hickenlooper (Begge frafaldne præsidentkandidater i øvrigt) hører til den mere moderate fløj i det Demokratiske Parti.

Når det så er sagt, så står Colorado ifølge de sparsomme målinger i delstaten til at blive en duel mellem kandidatfeltets to mest liberale kandidater, Sanders og Warren. Colorado skal fordele 44 delegerede fra statens 7 kongresdistrikter samt 14 delegere og 9 partilederdelegerede på delstatsplan. Hertil kommer 13 superdelegerede, der bl.a. tæller førnævnte Polis og Bennett.

Utah
I alt 29 delegerede og 6 superdelegerede skal fordeles, når vælgerne stemmer i Utah. 19 af disse skal fordeles i de 4 kongresdistrikter, hvor særligt 2. og 4. kongresdistrikt, der dækker det vestlige Utah samt den vestlige del af storbyen, Salt Lake City, bliver betydningsfulde. Hertil kommer 10 delegerede og 4 partilederdelegerede fra resten af staten samt 6 superdelegerede.

Utah er ifølge gallup en af de delstater i USA, hvor færrest identificerer sig som liberale. Mange ”Utahans” betegner sig selv som enten konservative eller moderate, og Republikanerne har længe domineret staten. Utah er dog samtidig den solide røde stat, hvor utilfredsheden med Præsident Trump, er størst, og dette kan blive udslagsgivende for resultatet i den lille præriestat.

Minnesota
Som den eneste stat i Midtvesten, går Minnesota også til valg på Super Tuesday. Staten, der skal fordele i alt 75 delegerede og 16 superdelegerede, er en af de delstater, som Præsident Trump håber på at kunne tippe ved valget i November, og primærvalgsresultatet i Minnesota bliver derfor en vigtig faktor, når man skal kigge på valgmatematikken for kandidaterne til november.

Minnesota er en af de mest liberale stater i Midtvesten, og er en solid Demokratisk base i det politisk omskiftelige Midtvesten. Meningsmålingerne har peget på Minnesotas egen, Amy Klobuchar som favorit helt op til dennes exit. Nu, hvor Klobuchar er ude, så må Bernie Sanders, der vandt staten i 2016, og som har ligget nr. 2 i meningsmålingerne, regnes som favorit i staten.

Massachusetts
Massachusetts i det nordøstlige USA skal i alt fordele 59 delegerede fra delstatens 9 kongresdistrikter samt 20 delegerede og 12 partilederdelegerede ved valget tirsdag. Massachusetts, der længe har spillet en prominent rolle i Demokratisk politik bl.a. takket være Kennedy-klanen, har da også en ekstra stor betydning på partiapparatet. Derfor sender Massachusetts også en række prominente superdelegerede til konventet til sommer.

Massachusetts har deres ene senator på valg. Elizabeth Warren, der siden 2013 har repræsenteret den liberale delstat i Senatet, står dog med dårlige udsigter i sin hjemstat, der ifølge meningsmålingerne har Bernie Sanders som favorit til at stikke af med ”The Bay State’s” delegerede.

Maine
Maine er en af de stater, som Demokraterne regner med ved præsidentvalget, og som man også har store forhåbninger til ved valget til Senatet i november. Inden man når så langt, skal de Demokratiske vælgere i USA’s nordøstligste stat, vælge 24 delegerede, 16 på valg i delstatens to kongresdistrikter samt 5 delegerede og 3 partilederdelegerede valgt i hele delstaten.

Skønt Maine har et stort Republikansk mindretal, der bl.a. har været med til at sikre Susan Collins en årrække i Senatet, så ser Maine ifølge meningsmålingerne ud til at følge resten af New England og stemme på Bernie Sanders.

Vermont
Bernie Sanders bliver den anden Demokratiske senator på valg i en hjemstat, når Vermont også går til stemmeurnerne på Super Tuesday. Her kan samtlige registrerede vælgere deltage, når 14 delegerede og 2 partilederdelegerede skal tildeles. Vermont har kun et kongresdistrikt, og derfor afholdes valget, som det eneste på Super Tuesday, på delstatsplan.

Bernie Sanders er enormt populær i hjemstaten, som han har repræsenteret først i Repræsentanternes Hus og senere i Senatet siden 1991. Sanders står ifølge de få meningsmålinger, der er lavet i staten, til at føre med over 30%, og spørgsmålet bliver ikke om Sanders vinder Vermont, men snarere om andre kandidater får delegerede i Vermont.

Amerikansk Samoa
Det er ikke kun amerikanske delstater, der skal til valg på Super Tuesday. Det lille territorium, Amerikansk Samoa, der består af fem vulkanske øer og to atoller i den sydvestlige del af Stillehavet skal nemlig også deltage i primærvalgene. Amerikansk Samoa holder åbne vælgermøder, hvor interesserede vælgere kan støtte deres præsidentkandidat. Vælgere i det lille stillehavsterritorium er ikke registrerede med partiforhold, sådan som i resten af USA, og derfor skal man, som vælger, selv registrere sig hos det lokale Demokratiske Parti. Ligesom de andre territorier, kan Amerikansk Samoa ikke stemme ved præsidentvalget, og de 6 delegerede og 5 superdelegerede er det tætteste Amerikansk Samoa kommer på at påvirke præsidentvalget.

Det tætteste Amerikanske Samoa kommer på en lokal præsidentkandidat, er kongresmedlemmet Tulsi Gabbard fra Hawaii, der er født i den lille by Leloaloa på hovedøen, Tutuila. Gabbard har hidtil ikke været i stand til at skaffe sig delegerede, og det er blot et spørgsmål om tid, før hun dropper ud af kandidatfeltet. Hvis Gabbard skal regne med at få delegerede i denne omgang, skal hun formentlig sætte sin lid til Amerikansk Samoa. Hvis ikke det bliver Gabbard, er Bernie Sanders favorit til at sikre sig de delegerede i den lille ørække.

Democrats Abroad
De sidste der skal stemme på Super Tuesday er organisationen, Democrats Abroad, der repræsenterer registrerede Demokratiske vælgere bosat uden for USA herunder Danmark. Over syv dage, startende på Super Tuesday, skal Democrats Abroad vælge i alt 12 delegerede og 1 partilederdelegeret.

9 af disse delegerede vælges på baggrund af det globale resultat, mens tre regioner (Nord- og Sydamerika er en region, Asien og Stillehavet en anden og Europa, Mellemøsten og Afrika udgør en tredje region) vælger 1 delegeret hver. Herudover sender Democrats Abroad 8 superdelegerede, som hver har en halv stemme ved det nationale konvent til sommer. Bernie Sanders vandt overbevisende Democrats Abroad delegerede ved seneste valg, og han er favorit til at gøre det igen, når stemmerne er færdigafgivet 10. marts.

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen