Kongressen.com
Interview Premium

Sådan vinder du kampen om data

Hvad betyder det politiske klima generelt for teknologivirksomheders handlerum og private equity markedet, og ikke mindst; er amerikanske investeringer i danske tech virksomheder påvirket af den siddende præsident? Kongressen.com har spurgt Thomas Tofte Hansen, Managing Partner og Founder af den finansielle rådgivningsvirksomhed, Tofte & Company.

Der er store penge at tjene men også heftige skrammer at få, hvis man ikke ser sig for når man som virksomhed investerer i data. Thomas Tofte har i mere end 25 år beskæftiget sig med netop dette. Som managing partner i Tofte & Company arbejder han til daglig med at hjælpe stiftere af danske tech startups med corporate finance transaktioner, kapitaltilførsel eller salg af primært danske teknologivirksomheder. I dette interview med Kongressen.com ser Thomas Tofte nærmere på kampen om data og giver sin vurdering af muligheder og udfordringer for danske virksomheder i data-striden mellem USA og Kina.

Hvordan adskiller danske teknologivirksomheder sig fra de amerikanske? 
“Først vil jeg gerne fremhæve, at vi har nogle ret interessante nordiske teknologivirksomheder af en vis kvalitet, hvor der er muligheder for at lave nogle gode transaktioner både i England, men bestemt også i USA. 
Men vi ser ofte, at nordiske virksomheder ‘benchmarker’ deres virksomheds værdi op mod for eksempel Silicon Valley tech start ups, og der må jeg bare sige: Det er en langt mere aggressiv og risikobetonet måde at drive virksomhed på og en helt anden mentalitet end vi kender det herhjemme. Det er en af de mest almindelige fejltolkninger, vi møder. Det er et andet game. Et helt andet fokus på accelleration og vækst, som vi ikke er vant til. 
Teknologivirksomheder er mere forsigtige i Norden, hvor amerikanerne kigger efter “the moonshot”. Der gælder det om at skabe vækst for enhver pris og erobre verden, og det er også derfor vi ser flest amerikanske Unicorns, men også derfor, man ind imellem ser Unicorns styrte i grus; fordi de bliver drevet så aggressivt.
Det, man kalder Unicorn potentiale er også er begyndt at fylde lidt mere herhjemme. Min vurdering er dog, at de få danske Unicorns som eksempelvis Unity og Tradeshift, har en relativt solid forretning og traction bag sig end nogle af de meget unge Unicorns i USA. 
Men det er vigtigt at understrege, at man sagtens kan lave en fornuftig investering, der giver pengene ti eller tyve gange igen uden, at det behøver at være en Unicorn. Da jeg stiftede Tofte & Company var der 68 Unicorns i verden og 34 blev skabt af tre ventureselskaber i USA. I dag er der 483, så det fortæller os, at jagten og aggressiviteten er intensiveret, men som sagt, følger der bestemt også en anden type risiko med. 
Vi går vi typisk ind og rådgiver foundere, hvis det er amerikansk kapital, vi har udsigt til; sørg nu for at tage lidt af risikoen af, så du ikke ender med at stå med nul kroner på bogen, hvis det fejler efter 8 år. Det er surt, selvom det måske har været et fantastisk ridt. 
Men den klart store fordel i Norden er niveauet for vores teknologi adoption som giver god grobund for at teste nye teknologier og ingen starter en ambitiøs teknologivirksomhed kun med et dansk marked for øje, dertil er markedet ganske enkelt er for småt. Derfor anbefaler vi ofte at få et godt fodfæste i udvalgte lande i Europa, inden man søger mod fx USA.”

Betyder det, at politiske klima for private equity markedet generelt er blevet mere påvirket af det politiske klima?
“Nej, det har vi ikke oplevet, men nu sidder vi jo hovedsagligt på de mindre tech transaktioner, der er styret af private equity. Fonde, der har et længere tidsperspektiv på mere otte – ti år ud i fremtiden, og den siddende præsident har ingen en betydning direkte, fordi det er et længere game, der kører uagtet – og det gælder også de danske virksomheder med amerikanske investeringer i ryggen. 
Men det er klart, at det generelle klima i erhvervslivet er under indflydelse af hvem, der måtte blive den næste præsident og herunder fx skattesystemet. Vi skal ikke længere væk end UK, hvor englænderne har en fradragsordning for midler, der investeres i tidlige teknologivirksomheder. Så det er et område med politisk bevågenhed.”

Man kan ikke sige teknologivirksomhed uden også at nævne data, hvor TikTok vel er et interessant eksempel. Hvad er dit perspektiv på det?
“Der er jo en stigende opmærksomhed på den enorme viden, dataset bærer på og blandet andet har den tyske forbundskansler, Angela Merkel tidligere været ude og påpege den risiko, der er for europæiske virksomheder og borgere ved at deres data ligger hos amerikanske virksomheder. Hvor EU’s GDPR regler jo er et eksempel på, at der er politisk blik for, at data ikke bare ligger åbent, både hvad angår opsamling, men i særdeleshed også, hvad de bliver brugt til. 
Vi så jo under seneste præsidentvalg et fokus på Facebooks ageren og data er bare en ‘hot potato’. Skal vi skære helt ind til kernen af den store datadiskussion, så handler det om, at vi forbrugere er blevet vænnet til, at tjenester skal være gratis – og så er det oftest sådan, at hvis du ikke betaler for varen, så er du eller dit dataset varen i sig selv. Jeg kan godt forstå, hvis de fleste forbruger er stået af på hele diskussionen om data. Hvem af os har ikke klikket acceptér til vilkår i en app uden at læse det hele igennem? 
Der tegner sig et billede af, at data bliver omdrejningspunktet for vor tids stjernekrig. Det er en helt ny type eskalation og dynamik, som jeg personligt mener, vi bør følge nøje, især som teknologivirksomhed, men bestemt også virksomheder, der opererer med datagrundlag, mere generelt. 
Samtidig er mængden af indsamlede data er steget eksplosivt og vel formentlig en faktor 1000 på datapunkter i dag end for bare fem år siden. Ingen tvivl om, at problematikken i den grad presser sig på, også politisk – og så har vi end ikke nævnt AI (artificial intelligence), hvor fx algoritme-styrede handler indimellem får aktiemarkederne til at gå amok, indtil man får trykket på stopknappen.”

Hør hele interviewet med Thomas Tofte i playeren herunder:

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Valgmandskollegiet/2016: Had, splittelse og frygt

Kongressen

Digital fundraising er det nye sort

Camilla Sebelius Winther

Valget, der i virkeligheden er vigtigst for din virksomhed

Emil Friis Lauszus

Dyr kampagne: Kandidater sætter annonce-rekord på Facebook

Katrine Villarreal Villumsen

Ny podcastserie: Made in America

Kongressen

Uncle Joe og den danske forbindelse

Kongressen