Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Senatsvalg! Sådan danner du dig et overblik

Når amerikanerne skal til stemmeurnerne i dag, sætter de ikke kun kryds til præsidentvalget. Valget til de føderale og delstatslige embeder kommer også til at sætte taktstokken for, hvordan det amerikanske samfund bliver indrettet i de kommende år.

Demokraterne har ikke haft flertal i Senatet siden 2014, og hvorvidt de får muligheden for at genvinde et flertal bliver afgjort i en række tætte valg, hvor de siddende republikanske senatorer står svagt i meningsmålingerne.

De fem tætteste valg, som afgør, hvem der får magten i Senatet er:

Arizona

Arizona har i løbet af de seneste år har oplevet et dramatisk skift til venstre i forhold til, hvordan den traditionelt konservative delstat plejer at stemme.

Selvom hun tabte det ordinære senatsvalg i 2018 blev, republikaneren Martha McSally, udpeget til Arizonas anden plads i Senatet.

Nu er hun på valg mod demokraten Mark Kelly. Han er tidligere astronaut og gift med tidligere medlem af Kongressen, Gabrielle Giffords. Kelly har forsøgt at iscenesætte sig som en stemme uafhængig af sit parti – i tråd med afdøde John McCains linje. McSally har derimod knyttet sig til Præsident Trump og håber, at hans tilhængere vil komme ud i store numre for at støtte hende.

Colorado

Armene må have røget over hovedet hos nationale demokrater, da det lykkedes dem at hverve tidligere guvernør John Hickenlooper til at stille op mod republikaneren Cory Gardner.

Gardner står som republikaner i en blå delstat over en stor opgave for at sikre sig genvalg i et år, hvor præsidentvalget kommer til at afgøre en stor del af hans skæbne. Den siddende senator forsøger således både at hente Trump-støtter og uafhængige moderate. Han står overfor en hård kamp, når han den 3. november skal forsøge at beholde sit plads i Senatet mod en af delstatens mest velkendte politikere i form af Hickenlooper, der kommer uden store skandaler fra sin tid som guvernør.

Maine

I Maine står republikaneren Susan Collins overfor sit livs kamp for at blive genvalg i en delstat, som sætter en ære i at vælge uafhængigt sindede repræsentanter. Collins’ har ikke i stor nok grad gået mod Præsident Trumps linje, og især senatorens stemme, som bekræftede Brett Kavanaugh til den amerikanske højesteret, var det som fik bægeret til at flyde over for mange indbyggere i Maine.

Hendes primære modstand kommer fra demokraten Sara Gideon, som er leder af Maines version af Repræsentanternes Hus. Både Gideon og Collins nyder stor opbakning fra nationale økonomiske donerer, hvilket betyder, at valget i Maine er blevet et af de dyreste valg i delstatens historie.

Demokraterne bliver nød til at vinde i Maine, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at flippe Senatet. Spørgsmålet er, om vælgerne i delstaten tror på, at Collins kan genfinde sine tidligere principfaste uafhængige holdninger og dermed belønner hende med et genvalg.

Iowa

Iowas siddende senator, republikaneren Joni Ernst, sprang ind på den nationale scene I 2014. Hun lagde vægt på, at hun som en bondedatter fra det landlige Iowa gerne ville tage turen til Washington for at få det politiske etablissement til at hyle som grise.

Hvorvidt Ernst har fået det til at gå i opfyldelse, er op til debat. Valget i Iowa er blevet tættere og tættere i løbet af de seneste måneder, og det blev ikke nemmere for den siddende senator, da hun i direkte debat mod sin demokratiske modstander Theresa Greenfield, ikke kendte prisen på soyabønner – et spørgsmål, der gør store udsving i en solid landbrugsstat som Iowa.

Valget er et af de tætteste senatsvalg, og hvis Demokraterne formår at vippe Ernst af pinden, er de bestemt tæt på at sikre sig et flertal i USA’s øverste kammer.

North Carolina

Dette senatssæde i North Carolina har ikke stået for et genvalg til den samme kandidat siden republikaneren Jesse Helms senest vandt sit femte valg til Senatet i 1996. Den siddende senator er republikaneren Thom Tillis, der i 2014 smed demokraten Kay Hagan på porten ved blandt andet at appellere til de berømte svingvælgere i forstæderne til to af delstatens største byer Charlotte og Raleigh. Thom Tillis har ligesom Susan Collins taget afstand til Præsident Trump, som står overfor en svær valgkamp mod Joe Biden i delstaten.

Senatsvalget i North Carolina har været præget af en række kontroversielle sager. I valgkampens opløb er det blandt andet kommet frem, at Tillis’ demokratiske modstander Cal Cunningham, har haft en affære, hvilket har gjort, at valget nu er blevet utrolig tæt op mod valgdagen.

Delstaterne som også kan flippe til Demokraterne:

Hvis Joe Biden får et godt valg, kommer det med stor sandsynlighed til at smitte af på demokratiske kandidater nedad stemmesedlen. Derfor er det interessant også at have øje for følgende valg:

Georgia

Der er stor konkurrence om begge Georgias pladser i Senatet, hvilket kan betyde at delstaten får en kernerolle i opbygningen af kammerets kommende flertal.

Modsat præsidentvalget, hvor kandidaten med flest stemmer vinder, er det i Georgia ikke muligt at vinde valg til Senatet uden et flertal. Det betyder i praksis, at hvis ingen kandidater i de to valg står med over 50 procent af stemmerne, går vælgerne en anden valgrunde i møde den 5. januar, hvor Senatet allerede er i session.

I det ordinære valg står den republikanske senator David Perdue overfor en stærk demokratisk modstander i form af dokumentaristen Jon Ossoff. Selvsamme Ossoff skabte står bevågenhed om sig selv, da han for tre år siden nært tabte et kongresvalg om Newt Gingrichs tidligere sæde i Atlantas forstæder.

Georgia står også overfor et specialvalg, da republikaneren Johnny Isakson gik af før tid. Georgias guvernør, Brian Kemp, udpegede forretningskvinden Kelly Loeffler til at sidde som senator indtil folket havde mulighed for at vælge en afløser. Her møder hun hård kamp fra sin partifælle Doug Collins, som Præsident Trump oprindelig støtte som udpeget senator fremfor Loeffler. Begge republikanske kandidater knytter sig tæt til Trumps politiske arv, og indtrykket er, at kandidaten, som kan overbevise flest vælgere om at være en solid Trump-støtte, får muligheden for at fortsætte kampen. Her står den republikaneren med flest stemmer højst sandsynligt overfor demokraten Raphael Warnock, som er udset af demokraterne i Washington til at være det sikreste kort til at flippe sædet.

Kansas

Pat Roberts har repræsenteret Kansas i Senatet siden 1997. Den magtfulde formand for Senatets landbrugsudvalg har været en toneangivende stemme for sin delstat i Washington, men i en alder af 84 år har han valgt at gå på pension.

Nu venter et interessant valg om at afløse ham. Favoritten er en af delstatens medlemmer af Repræsentanternes Hus, kongresmedlemmet Roger Marshall. Marshall vandt primærvalget hos republikanerne ved at slå hovedmodstanderen, Kris Kobach – en historie for sig selv i delstatens politiske udvikling.

Kansas’ Republikanske Parti er svinget til højre i løbet af de seneste år under ledelse af tidligere guvernør Sam Brownback og selvsamme Kris Kobach i rollen som Secretary of State. Det medførte, at adskillige moderate republikanere i delstatskamrene satte hælene i og skiftede parti.

Barbara Bollier er en af disse tidligere republikanere, som nu stiller op som demokraternes kandidat mod Roger Marshall. Hun har tiltro til at hun kan svinge nok moderate republikanere til at stemme på en demokrat.

Montana

Som det er tilfældet for adskillige andre valgkampe på denne liste, burde Montanas senatsvalg ikke være så tæt.

Det lykkedes demokraterne at overtale delstatens siddende guvernør, Steve Bullock, til at stille op mod den republikanske senator, Steve Daines.

Det er et valg uden de store intriger, hvor Bullock forsøger at profilere sig selv, som en pragmatisk problemknuser, som vil tage sine princippeer med til Washington. Montana svinger dog fortsat mere konservativt end landsgennemsnittet, og meningsmålingerne viser fortsat størst støtte til Daines.

South Carolina

I South Carolina står formanden for Senatets retsudvalg, Lindsey Graham overfor sit sværeste genvalg i flere år, efter at det republikanske flertal i Senatet valgte at godkende Trump-nominerede Amy Coney Barrett til den amerikanske højesteret. Grahams modstander, den tidligere formand for Det Demokratiske Parti i South Carolina, Jaime Harrison, anklager den republikanske senator for at være en hykler, som går imod sine egne udsagn efter at Graham i 2016 udtalte, at Barack Obamas nominerede Merrick Garland skulle blokeres af det republikansk-kontrollede Senat for at det amerikanske folk kunne træffe en beslutning ved at stemme til præsidentvalget.

Delstaterne som kan flippe til Republikanerne:

Republikanerne har også grund til at være optimistiske i visse valg, hvor de kan skubbe siddende demokratiske senatorer af pinden. Derfor er det også relevant at have øjne på følgende delstater:

Alabama

Rubinrøde Alabama er unik, da den siddende senator er demokraten Doug Jones, som i december 2017 vandt et specialvalg mod den republikanske modstander Roy Moore. Moore blev anklaget af adskillige kvinder, som sagde, at kandidaten i sine trediver skulle have gjort seksuelle tilnærmelser mod dem i deres teenageår. Valget blev tæt, men det endte med at ultrakonservative Alabama sendte en demokratisk senator til Washington for første gang siden 90’erne.

Jones står dog overfor en ganske anden udfordring i år i form af modstand fra republikaneren Tommy Tuberville. Tuberville er tidligere træner i amerikansk fodbold hos et af delstatens store universiteter, Universitetet i Auburn. Han vandt primærvalget mod tidligere senator og justitsminister Jeff Sessions.

Konsensus er generelt, at kampen er for hård for Jones og at Tuberville umiddelbart står til at blive valgt.

Michigan

I Michigan forsøger John James at gøre Præsident Trump kunsten efter ved at flippe Michigan til republikanerne. Det er anden gang på to år, at James forsøger at vinde et senatsvalg – sidste gang i 2018 – kom han overraskende tæt på at slå den siddende senator, demokraten Debbie Stabenow.

Denne gang er modstanderen hendes partifælle Gary Peters og selvom James holder sig til i meningsmålingerne, kommer udfaldet i dette valg bestemt også ud på, hvorvidt det lykkes Præsident Trump at overbevise vælgerne i Michigan om, at de skal genvælge ham.

Simon Brenøe-Jensen er tilknyttet Kongressen som indenrigsskribent med særligt fokus på Senatet. Han har tidligere arbejdet i Europa Parlamentet samt i kommunikationsenheden på den danske ambassade i Washington DC.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen