Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Litteratur

Spændende ny bog om ”Vejen Hjem”

I en ny bog fortæller Frederik Strange om sin tid i militærpolitiet som udsendt til Irak. Men lige så vigtigt så fortæller bogen om overgangen fra militæret til civil – noget som der kommer mere og mere opmærksomhed på i Danmark. Begge aspekter af bogen ”Vejen Hjem – fra livet i krig til livet i fred” gør bogen absolut anbefalelsværdig.

Det er en genre, som der findes mange bøger indenfor – i hvert fald fra USA – bøger om erfaringer fra kampmissionerne i Irak og Afghanistan. Der er også gennem de senere år kommet flere af dem i Danmark i kraft af de omfattende missioner i de to lande. Derfor kan det også være lidt svært at tilføre noget til en velkendt genre. Men Frederik Stranges bog ”Vejen Hjem – fra livet i krig til livet i fred” bidrager med noget nyt. Fokus for bogen er nemlig at fortælle om oplevelserne i militæret, men med det formål at forklare udfordringerne ved overgangen til civil for mange soldater. Når man læser bagsiden af bogen, så står der at bogens formål er: ”at hjælpe nuværende og tidligere soldater med at finde mening i deres oplevelser og at øge forståelsen i samfundet for veteraner og PTSD (posttraumatisk stresstilstand), som et større antal nuværende og tidligere danske soldater dagligt kæmper med.” Det må man jo sige er et nobelt formål, og bogen dumper direkte ned i den øgede opmærksomhed, som findes på overgangen fra militæret til civil – og det er det som gør bogen relevant og læseværdig. Den opmærksomhed ses jo ved organisationer som ”Velkommen Hjem” og ”Soldatens Hus”, som begge tidligere har skrevet her på siden om deres arbejde.

Gennem uddrag fra hans dagbog og breve hjem får man et godt indblik i den hverdag, som mange danske soldater oplevede i Irak med morterangreb døgnet rundt. En virkelighed som mange civile måske stadig ikke er klar over, var så præget af angreb på den danske base. Dermed er ”Vejen Hjem” også med til at kunne give et billede af den danske krigsdeltagelse, som stadig for mange er abstrakt.
Netop ved læsningen af uddragene fra dagbogen fra Irak skal man dog som civil lige holde tungen lige i munden, for der er godt nok mange militære udtryk og akronymer. Men hvis man lige bruger den tekniske forklaring bag i bogen, så får man meget ud af disse uddrag.

Men det der er rigtig interessant ved Frederik Stranges beretning er, at han hele vejen igennem forholder sig til, hvad han har fået ud af at være i Forsvaret, både af positive og negative oplevelser. I den sidste del af bogen får man et indblik i nogle af de redskaber, som Strange fik fra Forsvaret, som han kunne bruge i sit civile liv, men også hvordan hans overgang til en civil uddannelse på CBS var en stor udfordring.

”Vejen Hjem – fra livet i krig til livet i fred” fra forlaget Mellemgaard er altså en meget læseværdig bog, som bidrager med interessant perspektiv til fortællingen om Danmarks krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen