Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Stephen Colbert – kongen af comedy

Når amerikanerne i aften tænder for ‘The Late Show’, er det ikke længere legendariske David Letterman, der er at finde bag skrivebordet. Det er i stedet den nye vært, Stephen Colbert. Det er en tung arv, Colbert skal løfte. Men han er formentlig en af de eneste, der kan gøre det.

“Jon, aren’t you forgetting someone? You couldn’t possibly leave without saying goodbye to your Sam.”
“Wait… Who is Sam?” spurgte den afgående Daily Show-vært, Jon Stewart, da en mørkhåret fyr i jakkesæt og briller, satte sig skråt bag ham cirka halvvejs i hans afskedsprogram torsdag den 6. august.
“I am, Jon,” lød svaret.
“So who am I? Diane? What is this? Cheers?” spurgte Stewart, småforvirret over jokens indledning.
“No, Jon, don’t you see, you’re Frodo.”
“How am I Frodo? Why aren’t you Frodo?” forsøgte Stewart sig.
Han blev dog hurtigt sat på plads, nok engang.
“Jon, one of us is adult size and does not have hairy toes.”
Publikum jublede og selv superkomikeren Stewart måtte se sig sat skakmat af sin ligemand.
For det var ikke hvem som helst, der denne aften havde sat sig ved siden af Jon Stewart, og ikke uden grund, at publikum taktfast råbte ‘Stephen, Stephen, Stephen’, da han trådte ind i studiet.
For 51-årige Stephen Colbert har gennem mange år været Jon Stewarts tro følgesvend på Comedy Central og i en lang række andre sammenhæng. Parløbet startede på The Daily Show, hvor Colbert var en af de faste korrespondenter, og ved enkelte lejligheder afløste Stewart som vært på programmet.
Siden hen fik Colbert sit eget program ‘The Colbert Report’, der skulle forestille den republikanske pendant til The Daily Show. Uge efter uge kunne seerne således se Colbert i rollen som karikeret konservativ vært, der med drivende sarkasme spiddede parnasset.
Programmet blev kult blandt mange i både politiske og comedykredse, og høstede fortjent flere priser, nøjagtig som Colbert flere gange har været at finde på Time Magazines liste over de 100 mest indflydelsesrige personer.

Arven efter Letterman
I aften er det imidlertid hverken som konservativ karikatur eller Stewarts sidekick, men som sig selv, at Stephen Colbert byder velkommen til ‘The Late Show’. Det berømte talkshow, der indtil 20. maj i år havde David Letterman siddende bag skrivebordet, og som efter sommerferien nu er tilbage.
At det er en tung arv, Colbert skal løfte, er der ingen tvivl om. I løbet af sine mere end 30 år i tv-branchen, opnåede Letterman legendestatus, og erfaringer har tidligere vist, at det ikke er nogen dans på roser at følge efter en legende. Spørg bare Conan O’Brien.
Ikke desto mindre er forventningen, at Stephen Colbert vil kunne stå for presset. Han har i hvert fald tidligere demonstreret, at han ikke er bange for noget eller nogen. Og at han tør blive ved, selv i situationer, hvor andre formentlig havde trukket følehornene til sig.

Den berømte og berygtede tale til præsident Bush
Et godt eksempel på dette var tilbage i 2006, hvor den årlige White House Correspondents Dinner fandt sted. Her var Colbert inviteret til at være vært og dermed også stå for aftenens underholdning. Og underholdt, det blev publikum. Og ikke mindst seerne. Den republikanske administration, med præsident Bush i spidsen, så imidlertid ikke ud til at more sig særlig godt. Tværtimod lignede lederen af den frie verden flere gange en mand, der mest havde lyst til at slukke for Colberts mikrofon eller forlade selskabet i vrede.
“My name is Stephen Colbert and tonight it’s my privilege to celebrate this president. We’re not so different, he and I. We get it. We’re not brainiacs on the nerd patrol. We’re not members of the factinista. We go straight from the gut, right sir? That’s where the truth lies, right down here in the gut. Do you know you have more nerve endings in your gut than you have in your head? You can look it up. I know some of you are going to say “I did look it up, and that’s not true.” That’s ’cause you looked it up in a book.
Next time, look it up in your gut. I did. My gut tells me that’s how our nervous system works. Every night on my show, the Colbert Report, I speak straight from the gut, OK? I give people the truth, unfiltered by rational argument. I call it the “No Fact Zone.” Fox News, I hold a copyright on that term.”

En provokation, der var til at tage og føle på, og man kunne da også næsten høre, hvordan folk rundt om i salen i alternativ fusion både gnækkede og krummede tæer.

Colbert derimod, ja, han holdt masken, gjorde sit show færdig og gik over i historien som manden, der til dato har leveret dem mest kontroversielle tale til White House Correspondents Dinner.

Intet er sikkert, kun at det bliver underholdende
Men fra i aften er det slut med den konservative parodi, vi ellers primært kender Colbert for. Hvordan det kommer til at spænde af, er der uden tvivl millioner af seere over alt på kloden, ikke mindst i USA, der sidder klar til at se. Og Colbert lægger hårdt ud. Således er de to gæster i aftenens program ingen ringere end skuespilleren George Clooney og den republikanske præsidentkandidat Jeb Bush. To gæster, der er så tilpas tydeligt castet i hver deres politiske udgangspunkt, at Colbert i hvert fald ikke kan beskyldes for at være partisk fra dag et. Det bliver han formentlig alligevel, om ikke andet så af Fox News, der med jævne mellemrum har ønsket både ham og Jon Stewart hen hvor peberet gror.

Der er lagt op til en både spændende og underholdende afslutning på tv-aftenen på CBS. Det eneste, der allerede nu er sikkert, er at intet er sikkert. Sådan er det som regel, når Colbert er involveret. Ja, det skulle da i så fald være, at det med stor sikkerhed bliver underholdende. Det plejer som regel også at være, når Colbert er involveret.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen