Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Super Bowl er reklamernes fest

Årets vigtigste søndag i amerikansk sport står for døren – Super Bowl Sunday. En begivenhed, der er forbundet med svimlende reklamesummer, ekstravagance og dyrkelsen af den amerikanske drøm.

Af Simon Ydesen

Mens det meste af verdens sportsinteresserede befolkning ser frem til sommerens VM i fodbold som årets helt store højdepunkt, så er søndagens Super Bowl uden sammenligning årets største begivenhed i Guds eget land.

Super Bowl er traditionelt den mest sete TV udsendelse i USA. Under Super Bowl-finalen vil der i snit være 111 millioner amerikanske TV seere. Der er med andre ord penge i skidtet.

Super Bowl er og bliver selve hjørnestenen i den amerikanske selvforståelse om, at den amerikanske drøm ikke blot er et fordums minde, men stadig trives i bedste velgående.

Super Bowl rummer nemlig hvert år den Askepot-historie, der med amerikanernes sans for selviscenesættelse kan skubbe alle hverdagens bekymringer i baggrunden. I tre til fire timer er dømt ekstravagance for alle pengene.

Og penge er der nok af. Amerikanerne elsker Super Bowl for arrangementets storladenhed. Halftime-showet er ægte amerikansk pomp og pragt. Stjernerne står i kø for at få lov til at excellere ved denne helt specielle koncertform. Da Madonna i 2012 fik æren af at stå på scenen i pausen af Super Bowl, fortalte hun, at det var et helt specielt øjeblik i hendes karriere, fordi det var noget, hun inderligt ville ønske, at hun kunne have delt med sin far, der var glødende football-fan.

Reklamerne er en historie for sig
Hvert år er der en af de deltagende spillere, der kan berette om, hvordan han har brugt sin fodboldkarriere til at forhindre en truende kriminel løbebane for i stedet at blive social mønsterbryder. Den slags historier går rent ind hos den gennemsnitlige amerikaner. Noget andet som ofte går rent ind, er de mange stort anlagte Tv-reklamer.

For ja, Super Bowl er først og fremmest amerikansk fodbold, men for mange amerikanere er Tv-reklamerne i forbindelse med Super Bowl selve højdepunktet denne søndag. Mange tusinde seere går mere op i at følge verdens dyreste Tv-reklamer end at se selve fodboldkampen. Og netop Tv-reklamerne er en historie for sig.

For at få en reklame bragt på en af de landsdækkende stationer, der viser Super Bowl, så skal man i gennemsnit lægge 3,5 millioner dollars – vel at mærke for 30 sekunder.

Det snævrer feltet af seriøse kunder meget ind. Til dette års Super Bowl kan man for eksempel se et felt af firmaer, der indeholder store selskaber som Jaguar, Budweiser, Heinz og Audi.

I 1992 satte Cindy Crawford en ny standard for Super Bowl-reklamer, da hun drak en Pepsi iført en meget kropsnær top. Hvis du spørger den midaldrende amerikaner vil han eller hun helt sikkert kunne nikke genkendende til lige netop den reklame, mens det nok er de færreste, der på stående fod vil huske, at det var Washington Redskins, der vand årets Super Bowl-finale.

Clinten og Chrysler
I 2012 blev Chryslers pausereklame genstand for beskyldninger fra den ene politiske fløj mod den anden. Generelt var der en opfattelse blandt menig mand om, at Chrysler-reklamen med Clint Eastwood som talerør havde et skjult pro-Obama budskab. Det afviste Chrysler, men skaden var sket. Mange republikanere havde set sig sure på den amerikanske bil-gigant.

På den måde blev den ekstremt dyre to minutter lange reklame i den dyreste sendetid dyr i mere end en forstand for Chrysler.

På samme måde som finanspolitik nok aldrig går helt af mode, så har Super Bowl-reklamerne også altid været et yndet mål for våbenindustrien. Dette års Super Bowl-finale har været genstand for et forbud mod våbenreklamer i forbindelse med Super Bowl. Daniel Defense havde produceret en reklame, der er pro retten til at bære våben.

Organisationen bag NFL fandt ikke den slags reklamer velkomne. Derfor blev der udstedt et forbud, hvilket bestemt ikke passede den normalt så magtfulde våbenlobby. Til gengæld må de store multinationale virksomheder som Heinz og Burger King gerne byde ind med reklamer, der afspejler den amerikanske drøm, for den går igen i reklamerne såvel som på banen.

Kick off til dette års Super Bowl mellem Denver Broncos og Seattle Seahawks er natten til mandag dansk tid.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen