Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Tæt valg trækker ud: Rustbæltet bliver igen afgørende

Meningsmålinger og beregninger levnede ikke Præsident Trump mange chancer for at blive genvalgt. Men som valgnatten skred frem gentog billedet sig fra det seneste valg, hvor Donald Trump overrasker i forhold til de chancer, han blev givet inden valget. Og derfor står vi her tidligt onsdag morgen dansk tid med en situation, hvor vi ikke endnu har en vinder, og der kan gå dage før vi ved, hvem vinderen er.

Trump beholder svingstaterne i Syden

Der har op til valget været enormt meget snak om, hvorvidt dette ville være året, hvor Demokraterne endeligt fik slået hul Republikanernes højborg i sydstaterne. North Carolina og Florida var igen svingstater, mens Texas og Georgia også ifølge meningsmålinger var i spil.

Trump sikrede sig ved 5-tiden dansk tid en stor sejr i Florida, hvor særligt storbyen Miami blev afgørende, og en time senere fik Trump sejren i Texas. Begge disse stater er indtil videre kun kaldt af Fox News, og skal derfor stadig tages med et vist forbehold. I skrivende stund står Trump også til at beholde Georgia, mens der stadig er spænding om North Carolina og her kan man komme til at vente længe på resultatet, da North Carolina har en lang frist for, hvor længe brevstemmer kan være om at komme frem og stadig blive talt med. 

Biden leverede den ventede sejr i Arizona

Arizona, der ellers i de seneste mange år har været en sikker republikansk stat, var spået til at blive tæt mellem de to kandidater og at blive en af de stater, hvor Joe Biden skulle levere. Arizona leverede en kærkommen sejr for Biden-lejren tidligt om morgenen dansk tid (også her har kun Fox News kaldt den), og gjorde kun fokusset på rustbæltet større. 

Rustbæltet bliver igen afgørende

Med Præsident Trumps forsvar af den republikanske højborg i Sydstaterne flyttede fokusset sig nordpå til rustbæltet, der også i 2016 blev helt afgørende for præsidentvalgets udfald. Ohio ser ud til at gå til Republikanerne, mens Pennsylvania, Wisconsin og Michigan stadig er for tætte til at kunne afgøre. Det betyder, at disse stater bliver helt afgørende for valget, og derfor kan valgresultatet lade vente på sig. De tre stater skal nemlig tælle et rekordhøjt antal brevstemmer op, og dette kan komme til at tage noget tid, hvilket medfører at valgresultatet lader vente på sig.

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen