Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Tech-giganterne går forrest mod Corona

Corona-pandemien er på alles læber, og USA er på ganske få dage gået fra nærmest overhovedet ikke at teste nogen for sygdommen til nu at være i nødstilstand, hvor bl.a. flere offentlige skoler er lukket ned. Men det er også bemærkelsesværdigt, hvor seriøst big tech-virksomhederne længe har taget corona-truslen, og hvordan de længe har været to skridt foran de amerikanske politikere i at sikre deres medarbejderes helbred. Til gengæld kan deres tiltag få betydning for de amerikanere, der er afhængige af deres tilstedeværelse i særligt staterne Washington og Californien.

Mens Donald Trump og hans administration i Det Hvide Hus endnu ikke er helt overbeviste om truslen fra Corona-virus, så ser det meget anderledes ud hos USA’s tech-giganter.

Længe før Trump erklærede nødsretstilstand, har tech-giganterne i USA taget situationen i egen hånd. Flere har bl.a. sendt medarbejdere hjem for at stoppe smitten fra at sprede sig.

Her er de forskellige tiltage hos nogle af de store tech-virksomheder:

Twitter
Twitter har beordret, at alle ansatte arbejder hjemmefra. Tidligere hed det i virksomheden, at dette kun var en anbefaling, men dette er altså nu en direkte ordre.

I en blogpost, lyder det fra Twitter, at tiltaget er kommet for at støtte medarbejdernes helbred og ikke mindst de svageste i de samfund, hvor virksomheden har kontorer.

Twitter har besluttet, at medarbejdere stadig skal betales for deres arbejde hjemmefra.

Twitter vil ligeledes stå for udgifterne til at indrette et hjemmekontor hos medarbejderne, og de vil betale for pasning af medarbejdernes børn, hvis deres normale pasningsordninger er lukket.

Få Twitter-medarbejdere, dem der styrer Twitters data-center, er nødt til at være fysisk på deres arbejdsplads for at kunne passe deres jobs.

Google
Først bad Google alle sine medarbejdere i Nordamerika om at arbejde hjemmefra. Nu er opfordringen så også røget afsted til virksomhedens medarbejdere i Europa, Mellemøsten og Asien.

”At bidrage til, at vi alle holder afstand, hjælper samfundet mod en spredning af virussen, og vigtigst af alt vil det aflaste sundhedssystemet og overlade det til de mennesker, der rent faktisk får brug for det,” har Googles CEO Sundar Pichai tweetet om beslutningen.

Facebook
Efter en medarbejder på et Facebook-kontor i Seattle blev testet positiv for Corona-virus, blev kontoret lukket i en uge.

Senere blev medarbejdere fra Silicon Valley-hovedkvarteret også opfordret på det strengeste – dog ikke påbudt – at blive væk fra kontoret og arbejde hjemmefra. Det sociale medie vil stadig betale sine timebaserede medarbejdere, lyder det.

Facebook har desuden aflyst sin store, længeventede konference F8 i San Francisco for udviklere af frygt for Corona-virus. Sidste år var mere end 5.000 mennesker fra hele verden samlet til konferencen.

Facebook har ligeledes implementeret en ny feature, der gør, at hvis du søger på ’coronavirus’ på Facebook, vil du som det første få vist et link til WHO’s hjemmeside. Dette skal bl.a. sikre, at Facebooks mange brugere, der altså i disse dage nok har lidt ekstra tid at bruge på platformen, får korrekte og faktuelle informationer om sygdommen.

Amazon
Hos Amazon er flere medarbejdere blevet testet positive for Covid-19. To medarbejdere er blevet smittet i Italien.

Omkring 2.000 medarbejdere, der derfor arbejder i Seattle og omegn, er blevet bedt om at blive hjemme indtil slutningen af marts.

Microsoft
Hos Microsoft lyder det, at virksomhedens godt 4.500 timeansatte vil blive betalt, også selvom deres timer skulle blive reduceret i den kommende tid.

Microsofts kontorer i Seattle og San Francisco er lukkede indtil 25. marts.

Hvilken betydning får tech-giganternes Corona tiltag?
Således er danner big tech-virksomhederne i denne tid fortrop på USA’s arbejdsmarked, hvor muligheden for lægehjælp ofte går hånd-i-hånd med et fast arbejde, der dækker din sygeforsikring, og hvor der ikke er samme sikkerhedsnet som i Danmark, der gør, at du kan arbejde hjemmefra i to uger.

Men tech-giganternes egne private tiltag, der således skal sikre deres egne medarbejdere, er altså ikke tiltag på føderalt niveau, og det kan være med til at skabe andre problemer for arbejdsmarkedet og virksomheder i lokalsamfundet omkring tech-virksomhedernes hovedkvarterer.

For det første er det svært at spå om spredningen af Covid-19, der ænder sig med timers mellemrum i disse dage. Vi ved derfor reelt set ikke, hvor længe USA vil være i nødsretstilstand, og hvor længe tech-giganternes medarbejdere må arbejde hjemmefra.

Men det interessante ved tech-giganternes nye arbejdstiltag er også, at de fleste af de store big tech-virksomheder har hovedkvaterer og kontorer i to store områder i USA: Sillicon Valley i Californien og Seattle i Washington.

Derfor bliver det også interessant at se, hvordan tech-giganternes tiltag kommer til at påvirke disse områder, hvor flere restauranter og butikker er etableret omkring virksomhedernes tilstedeværelse, og hvor de bidrager til en daglig servicering af virksomhedernes tusindevis af medarbejdere.

Alene i Washington har Microsoft omkring 54.000 medarbejdere, og Amazon 45.000 medarbejdere i Seattle.

Når disse tusindevis af medarbejdere hos tech-virksomhederne bliver sendt hjem for at arbejde hjemmefra, vil medarbejdere fra restauranter og butikker også blive sendt hjem som en reaktion på, at der er mindre at lave.

På den positive side kan det bidrage til, at der sker en mindre spredning af virussen.

Derimod er det dårligt nyt for timebaserede ’blue collar’-medarbejdere, der er afhængige af deres arbejde for at kunne sikre sig en sygesikring. En sygesikring, der i disse uger er guld værd.

Capital Economics, et konsulenthus, der forsker i økonomi, har på baggrund af Corona-pandemien skåret sine forudsigelser for USA’s vækst i 2020 fra 1,8 % til 0,6 %.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen