Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Ted Cruz – Manden, der lukkede USA

Striden om budgettet fortsætter i Washington. Siden 1. oktober har store dele af det USA været lukket ned. Forklaringen på, hvordan det kunne komme så vidt, skal findes i den højre del af det republikanske parti, nærmere bestemt Tea Party bevægelsen og deres nye frontfigur – Ted Cruz

21 timer. Eller 1260 minutter om man vil. Forestil Dem, at skulle tale uafbrudt i al den tid. De fleste vil nok ryste på hovedet og tænke, det kan da ikke lade sig gøre. Nogen vil måske endda tænke, hvad skulle formålet dog være ved at gøre det. Men ikke 42-årige Ted Cruz, senator fra Texas.
For ganske få dage siden gennemførte han en tale i Senatet, der strakte sig over 21 timer. Formålet? At bekæmpe Obamacare. For er der noget, der ikke høre hjemme i USA, hvis man spørger Ted Cruz, ja, så er det en sundhedsreform. Og da slet ikke en sundhedsreform, der har Barack Obama som afsender.

Ted Cruz er ikke den eneste republikaner, der ikke bryder sig om sundhedsreformen. Mange republikanere er langt fra vilde med den, men har accepteret, at loven er stemt gennem begge kamre i Kongressen. Den er blevet godkendt af den amerikanske højesteret. Og et klart flertal af amerikanere genvalgte Barack Obama som præsident, selv om hans modkandidat, Mitt Romney, lovede at han ville tilbagerulle reformen, hvis han blev præsident. Derfor har mange republikanere tænkt: ’Okay, jeg bliver aldrig vild med den, men jeg må acceptere, at det er sådan det er.’

Rekordlav opbakning til de folkevalgte
Men ikke Ted Cruz og Tea Party bevægelsen. De fortsatte kampen mod reformen, og da sidste chance for at obstruere reformen var i forbindelse med de årlige budgetforhandlinger, så blev det stedet, hvor man satte det sidste angreb ind. Helt som ventet nægtede Demokraterne at bøje af i dette spørgsmål. Resultatet blev, at forhandlingerne brød sammen og det offentlige USA lukkede. Til stor frustration for borgerne.
En frustration, der tydeligt kommer til udtryk i de nyeste tal fra RealClearPolitics. Her er befolkningens opbakning til Kongressen faldet stødt siden 1. oktober og ligger nu helt nede på 10,5 procent, mens 82 procent mener, at de folkevalgte burde stramme sig an. Opbakningen til præsident Obama er i samme periode steget en lille smule. Med andre ord: Befolkningen giver Republikanerne skylden for sammenbruddet.

Derfor er det store spørgsmål: Hvad vil Ted Cruz og Tea Party bevægelsen? Hvilken strategi forfølger de? Som Niels Bjerre-Poulsen glimrende beskrev i sin analyse ’Er Den Politiske Krise I Washington Anderledes Denne Gang?’, så ligner det en kurs, hvor man er trasket midt ud på vejbanen, men ikke har tænkt over, hvordan man skal finde tilbage igen uden at blive kørt over.

Har konsekvent stemt imod
Ted Cruz selv har fastholdt, at det er Obamas skyld. Og Washingtons. For en ting er, at Cruz ikke hører til præsidentens største fans. Han er bestemt heller ikke nogen stor beundrer af den føderale regering i Washington. Tværtimod gør han en dyd ud af at understrege, at han ikke er del af systemet. At han ikke er en mand af Washington, men en mand af folket. Og at regeringen ikke er løsningen, men problemet. Hvilket også er grunden til, at han konsekvent har stemt nej, til alle forslag, der blevet fremsat af demokrater i Senatet, siden han blev tiltrådte i januar i år.

Den nye leder af Tea Party bevægelsen
I Tea Party bevægelsen er de vilde med Ted Cruz. Den 42-årige texaner, er lige den lederskikkelse, de har ledt efter. Ganske vist har først Sarah Palin og siden Michelle Bachmann tidligere indtaget rollen som uofficiel frontfigur, men med Ted Cruz har man nu en leder, man for alvor samles om. Den veltalende senator fik et godt valg i Texas i 2012 og har siden da været en stigende stjerne blandt te-folket. Endda i en sådan grad, at flere gør sig forhåbninger om, at han vil stille op som kandidat ved præsidentvalget i 2016. For Cruz er ganske godt skåret for tungebåndet og virkelig forstår at appellere til te-segmentet i det republikanske parti.

Han er oprindelig uddannet jurist fra Princeton University, hvor han afsluttede studierne med eksamensopgaven ’Clipping The Wings Of Angels’. Cruz er gift med Heidi Cruz, er far til to børn, og er den første senator fra Texas med latino-baggrund. Ved senatsvalget sidste efterår nød han Tea Party bevægelsens udelte opbakning og slog overbevisende sin demokratiske modstander, Paul Sadler, med 56 procent af stemmerne.

Vil ikke give op
Hvordan stridighederne ender og hvor længe det offentlige USA skal forblive lukket, har vi endnu til gode at se. Der er spæde tegn på, at parterne så småt er ved at række ud efter hinanden. Men derfra og til en løsning er der fortsat lang vej. Det politiske klima i Washington er så betændt, at det næsten ikke kan blive værre. Om Ted Cruz på et tidspunkt skulle vælge at komme Demokraterne i møde, har vi også til gode at se. Der var dog ikke meget, der signalerede forhandlingsvilje fra Cruz’ side, da han holdt sin maratontale i Senatet. Efter cirka 14 timers uafbrudt taletid kom følgende melding fra den texanske senator:
”I will stay standing here after 14 hours. Standing on your feet, there’s sometimes some pain, sometimes some fatigue that is involved. But you know what? There’s far more pain involved in rolling over … far more pain in hiding in the shadows, far more pain in not standing for principle, not standing for the good, not standing for integrity.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen