Kongressen.com
Interview Premium

Topmøde: Anders Stubbe Arndal

Selv under et klima-skeptisk præsidentskab har USA bevæget i én retning, når det kommer til vedvarende energi – og det er fremad. Danske virksomheder har fortsat store muligheder på et fortsat voksende marked, mener topchef hos Kromann Reumert.

Managing partner hos advokatfirmaet Kromann Reumert Anders Stubbe Arndal rådgiver og vejleder danske virksomheder på det store, voksende amerikanske energimarked. I dette interview med Torsten Jansen, som du kan høre i fuld længde i playeren herunder, analyserer han situationen lige nu og potentialet fremadrettet for danske virksomheder med fokus på vedvarende energi.

Det har jo været lidt frem og tilbage med USA og energi og klima. Jeg var selv på ambassaden, da vi forberedte COP15, vi brugte rigtigt meget tid og energi på det, der var store forventninger til det, vi skulle promovere det, men det gik som bekendt ikke så godt, og på det tidspunkt var George W. Bush også lidt skeptisk omkring det her. Han var en præsident, der kom fra olieindustrien selv, og så kom Obama og så skete der lige pludselig en masse. Kan du sige lidt om den periode fra George W. Bush til Barack Obama, hvad betød det for danske virksomheder og Paris-aftalen blev gennemført?
Det betød selvfølgelig at der – også i USA – bliver øget opmærksomhed på hele skiftet fra fossil til grøn energiforsyning, og hele klimaagendaen. Det betyder selvfølgelig gevaldigt meget, at der bliver sat et fokus på det fra den føderale regering. Det giver en eller anden grad af tryghed for, at det er en retning et land som USA også vil bevæge sig i. Når det så er sagt, og det har selvfølgelig stor betydning, så er det måske lige så vigtigt for den markedsudvikling der er sket i USA, og det skift der er undervejs og stadig er igang, at de underliggende markedskræfter også bevæger sig også i retning i vedvarende som energikilde og at den er konkurrencedygtig. Der er man ikke på det amerikanske marked ikke så langt som man er på det nordereuropæiske marked, som var først ude. Når man ser på nogle af de seneste tenders på offshore vindparker i for eksempel i Europa, så er man nede på at tale om at tilskudskronen  fra det offentlige skal være på nul, altså helt på markedspriser. Der er man ikke endnu i USA, og det har en sammenhæng med mange ting, olieprisens fald og alt muligt andet, at du lige pludselig ser ind i, at markedskræfterne trækker den vej.

Der er jo også nogle der siger, at det der i virkeligheden betyder noget, det er det der sker ude i de enkelte stater, mere end i det føderale USA?
Det er så sandt som det er sagt. Og det er måske bedst illustreret under Trump., hvor administration trak USA ud af Paris-aftalen blandt andet, men det har ikke stoppet udviklingen på delstatsniveau, og når vi kigger på østkyst-staterne i USA, så har de en pipeline lige nu med besluttede offshore vindparkprojekter med op i mod 20 gigawatt, som skal være etableret inden 2030. I sammenligning har man i Europa i dag i drift omkring 18-19 gigawatt-timer. Så det er massivt, og det er “bare” østkyst-staterne, og “bare” offshore vind, og det er projekter der er kørt og acceleret under Trump-perioden.

Men er det politisk drevet eller økonomisk drevet?
Det er begge dele og jeg tror man bliver nødt til at kigge på den udvikling der har været i Vesteuropa, så har det i sin vorden og sin tilblivelse været politisk drevet og politisk støttet og nu bevæger man sig over i mod noget som stort set er markedsdrevet, så på den måde har det været en kombination, Men der er ingen tvivl om, også i investorer derude, ser en stor interesse i at kaste sig over vedvarende energi – også i USA – fordi de ser det kæmpe potentiale, der er i USA, når man ser på hvor de er i dag i forhold til vedvarende energi og hvor meget de har brug for at få ind i deres system, hvis man bare tilnærmelsesvis skal komme i nærheden af at realisere nogle klimamålsætninger, så det er også et fantastisk spændende marked også.

Hvis du skulle nævne nogle delstater, hvor man skal holde særligt øje med udviklingen af vedvarende energi lige nu – udover Californien, der jo er foran på mange parametre – hvilke stater er så særligt interessante?
Californien er mere onshore vind. De store off-shore muligheder er I østkyst-staterne: New York, New Jersey, Massachusetts – det er virkelig der, det sker for øjeblikket.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Valgmandskollegiet/2016: Had, splittelse og frygt

Kongressen

Digital fundraising er det nye sort

Camilla Sebelius Winther

Valget, der i virkeligheden er vigtigst for din virksomhed

Emil Friis Lauszus

Dyr kampagne: Kandidater sætter annonce-rekord på Facebook

Katrine Villarreal Villumsen

Ny podcastserie: Made in America

Kongressen

Uncle Joe og den danske forbindelse

Kongressen