Kongressen.com
Interview Premium

Topmøde: Brian Mikkelsen

Amerikanerne har en pointe, når de føler sig snydt af europæerne angående frihandel. Det skal tages alvorligt, hvis vi skal videre. Det direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

Den amerikanske økonomi holdes lige nu kunstigt oppe, men når det inden længe slutter, vil det komme til at koste dansk eksport milliarder af kroner. Samtidig står det klart, at den protektionistiske linje vil fortsætte, uanset om Trump eller Biden vinder. For amerikanerne føler sig snydt af Europa, hvad angår frihandel. Og det er ikke helt uden grund, siger Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, i denne samtale med Kongressen.com.

Du kan høre hele interviewet med Brian Mikkelsen nederst i artiklen. Her er tre af de vigtigste pointer fra samtalen.

Uanset om Trump eller Biden vinder, så ligner det at America First linjen fortsætter. Hvad kan vi gøre fra dansk side for at sikre vores fremadrettede tilstedeværelse, selv hvis protektionismen slår endnu hårdere igennem i USA efter valget?
“Det, som ikke er gået op for de fleste danskere, heller ikke beslutningstagere, er, at selv om vi alle sammen elsker østkyst-demokraterne, jeg selv inklusiv, så vil verden jo ikke forandres på det handelsmæssige område. Demokraterne har jo traditionelt været meget mere protektionistiske end Republikanerne. Derfor synes jeg jo at det er en skam at Republikanerne ikke fastholder deres gamle politik med åbenhed, globalisering og frihandel og så lod Demokraterne om at være alt for reaktionære. Så jeg tror ikke, at ret mange ting vil blive forandret med Biden. Hans approach til handelsaftaler vil være mere konstruktiv, hvis han bliver valgt. Ikke lige så konfrontatorisk som Trump er. Men han vil hele tiden have amerikanske vælgere som hovedfokus. Og det sidder dybt i mange amerikanere. Da jeg var derover sidst for et par år siden som minister, havde jeg et rigtig godt møde med Wilbur Ross, den amerikanske handelsminister. Han er over 80, gammel stålmagnat og egentlig meget progressiv. Meget international i sit fokus. Han synes jo, at vi snyder dem. Han viste mig alle de tal, som viste, hvordan vi, også her fra Danmark, eksporterer meget mere til dem end vi importerer fra dem. Vi har langt mere statsstøtte i Europa end der er i USA. Så de har en grundlæggende opfattelse af at vi ikke er så frihandelsorienteret som vi selv synes, vi er. Og når jeg kigger på det efter jeg nu er væk fra det maskinrum, det er at være minister, så må jeg indrømme, at de har en pointe. Det er også derfor jeg siger til virksomhederne, at man stikker hinanden blår i øjnene, hvis man tror at tingene forandrer sig med Biden. Det vil det gøre på det retoriske område, men ikke på det handelsmæssige område. Det vil det altså ikke.”


Glemmer vi nogen gange at få den del af historien med, nemlig at vi på trods af uenighederne med Trump stadig er stærkt til stede i USA, men at varetagelsen af interesserne bare sker på en anden måde end eksempelvis under Obama?
“Ja, for det kan jo godt være at vi alle sammen elskede Obama her i Danmark, men det gav jo ikke handelsaftaler til danske virksomheder. Det gør det hvis man har gode produkter og at man kommer hen til de rigtige mennesker. Og det er klart, at på et område som klima, der er det jo ikke Donald Trump man skal gå hen til. Der skal man jo tage til et sted som Californien. Altså de progressive stater. Så derfor er min klare holdning at man skal fortsætte det spor, man nu er på, nemlig med at have fokus på staterne. Men det er klart at man vil blive ramt af den globale recession og det tryk som den amerikanske økonomi får nu bliver mest holdt kunstigt oppe af en ekspansiv finanspolitik. Vores beregninger viser at danske eksportvirksomheder kigger ind i en global tilbagegang på cirka 175 milliarder kroner, svarende til 13 procent af vores eksport. 100.000 eksportafhængige arbejdspladser kan komme i fare. Og en stor del af det, det er altså amerikansk eksport. For lige nu holdes den amerikanske økonomi som sagt kunstigt oppe, og det kan man ikke blive ved med at holde oppe, uanset om Trump eller Biden vinder til november. Dermed vil efterspørgslen på nogle af vores varer falde. Selv om vi har den gode relation til delstaterne, så vil vores eksport til USA komme til at falde.”

Hvor er det næste danske amerikanske erhvervs eventyr, som du ser det?
“Det tror jeg handler om offentligt/privat. Jeg tror, der vil være nogle perspektiver i at sælge nogle af de modeller, vi arbejder med her i Danmark videre. Ikke hele vores samfundsmodel, for det synes de jo er ren socialisme. Men amerikanerne får brug for mere offentligt/privat samarbejde for at løse nogle af de problemer, de står over for. Der kan vi fra dansk side tilbyde mange ting. Life science, eksempelvis. Men jeg tror, man skal holde sig til det, vi er rigtig gode til de næste år og vinde yderligere markedsandele der. Når amerikansk økonomi så forhåbentlig vender om et par år, så kan man der prøve at opdyrke nye markeder, som jeg ser det.”

Hør hele interviewet med Brian Mikkelsen lige her:

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Højdepunkter fra den sidste tv-debat

Lars Græsborg Mathiasen

Hvem vil spytte i Trumps tomme valgkasse?

Lars Græsborg Mathiasen

Sådan finansieres en præsidentkampagne

Camilla Sebelius Winther

Trumps store gældsproblem er blevet et valgproblem

Kongressen

Sådan er temperaturen på den amerikanske økonomi

Kongressen

Topmøde: Margrethe Vestager

Kongressen