Kongressen.com
Analyse Premium

Topmødet: Dan Jørgensen

Regeringen vil gå offensivt til værks for at sikre danske klima- og energiinteresser i USA både nu og fremadrettet, fortæller klimaminister Dan Jørgensen

Dansk erhvervsliv nyder i disse år stor succes på klima- og energiområdet i USA. Det sker på trods af, at den føderale amerikanske klimapolitik under Donald Trump er trukket i en markant anden retning end den danske. I denne udgave af Topmødet taler chefredaktør Anders Agner med klima- og energiminister Dan Jørgensen om de grønne danske muligheder i USA både aktuelt og fremadrettet.

Du kan høre interviewet nederst i artiklen. Her er tre af de vigtigste citater fra interviewet.

I hvor høj grad presser Donald Trumps noget klimakritiske linje danske interesser i USA?
“Der er flere perspektiver i spørgsmålet. Det faktum at USA har forladt Paris-aftalen er noget, vi fra regeringens side beklager. Vi mener at de skal være med. Selvfølgelig. Vi så under Obama, hvor meget det betød da USA tog ansvar. Det var med til at bane vejen for at vi fik Paris-aftalen. Derfor har vi også appelleret til at man genindtræder i aftalen. Når det er sagt, så går det faktisk den rigtige vej hvad angår vedvarende energiproduktion i USA. En stat som Texas er et godt eksempel på dette. Og der er vi fra dansk side meget aktive for at styrke samarbejdet mellem Danmark og de amerikanske stater. Konkret har vi lige nu samarbejde med staterne New York og New Jersey, hvilket vi forventer os meget af de kommende år.”

Danmark har de seneste år øget tilstedeværelsen i delstaterne. Er der planer om yderligere tiltag i den retning eller afventer I udfaldet af efterårets valg inden de næste skridt tages?
“Der er klart at der er stor forskel på det, som Trump og Biden vil på det grønne område. Men uanset udfaldet af valget, så ved vi at otte stater har planer om at udbygge og opføre havvind med mere end 25 Giga Watt. Det er rundt regnet det samme som hele den samlede kapacitet i hele verden i dag. Det er investeringer på 500 milliarder kroner. Og det sker uanset hvad der sker til valget. Og der kommer vi til at byde os til fra dansk side. Både hvad angår statsligt samarbejde, men også hvis der er danske virksomheder, der får bureaukratiske problemer. Der kan vi være med til at hjælpe. Og så vil vi have amerikanske beslutningstagere til Danmark for at inspirere dem. Det har vi gode erfaringer med. Og så er vi ved at udvide vores samarbejdsaftaler. Jeg vil helst ikke sige for meget endnu om, hvor præcist det er, men det handler om at det skal være med endnu flere stater end dem vi har aftaler med i dag.”

I hvor høj grad har det haft en betydning at man fra dansk side laver koblingen mellem klima og business i USA?
“Det synes jeg er vanskeligt at sige. Hvorvidt det påvirker vores muligheder for at gøre det godt derover, så er svaret ja. Og det går både jeg og regeringen meget op i. Især i en coronatid, hvor vi har brug for alle de eksportindtægter, vi kan få. Tager man de idealistiske briller på, så vil jeg så også sige, at det er helt afgørende, hvis vi skal holde Paris-målsætningerne og undgå de værste klimaforandringer. For hvis ikke USA hjælper med at trække, så bliver det svært. Både i forhold til CO2-nedbringelse, men også hvad angår teknologiudviklingen. Vi i Danmark er stærke hvad angår teknologiudvikling, men vi har brug for at USA er med. Det handler både om det konkrete mål om at redde klimaet, men det vil samtidig gøre samfundet bedre og mere konkurrencedygtigt. Så både for USA og for Danmark, for verden og klimaet håber jeg på en meget mere progressiv tilgang.”

Hør hele samtalen mellem klima- og energiminister Dan Jørgensen og chefredaktør Anders Agner lige her:

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kampen om Amerika: Ginsburgs død genopliver striden om abort

Kongressen

Tre spændende startups, du bør holde øje med

Simone Okkels

Sådan vinder du kampen om data

Camilla Sebelius Winther

Topmøde: Tommy Ahlers

Anders Agner Pedersen

Trump hamrer på den blå mur

Mads Høeg-Mikkelsen

Jon Stewart kaster sig ind i veteraners kamp for hjælp

Philip Chr. Ulrich