Kongressen.com
Interview Premium

Topmøde: Jacob K. Clasen

Husk at se USA som 50 mulige samarbejdslande, lyder rådet fra vice-adm. direktør i Danske Rederier, Jacob K. Clasen.

Hvordan har corona-pandemien påvirket jeres medlemmers aktiviteter i USA?

“I grove tal har vi selvfølgelig kunne mærke det, men måske mindre end de fleste forventer. Og det hænger sammen med, at de ting som Danske Rederiers medlemmer transporterer, det er i høj grad essentielle fornødenheder. Det er råvarer, olie, gas, det er fødevarer og varer til dagligt forbrug, de varer der er i butikkerne. Og det har egentlig helt overordnet fungeret fint under hele corona-situationen indtil videre. Havnene har ikke været lukket, der har kunne komme last ind og ud.
Så vi har påvirket på den, at verdensøkonomien ser ud til at falde med måske fem procentpoint, og det har selvfølgelig også har en indflydelse på de overordnede mængder, fordi vi lever af at transportere verdenshandlen, men nok mindre end vi havde frygtet da vi gik ind i pandemien, og nok også mindre end de fleste havde forventet.”

Vi har set nogle prognoser, der siger, at når amerikanernes købekraft så også på et tidspunkt sandsynligvis falder, fordi de er ramt så hårdt på ledigheden, der kommer jo nogle jobtal inden længe der giver et pejlemærke om deres købekraft i fremtiden, er det også tal I holder øje med?

“Ja, og igen, så har købekraften ikke været så påvirket. Man taler om en Amazon-effekt, også i den her sammenhæng, hvor amerikanerne er blevet ved med at forbruge, bare på en anden måde. De har i langt højere grad handlet på en anden måde, i langt højere grad har de handlet på e-platforme, og det har vi sådan set godt kunne mærke, for det er lidt nogle andre typer varer, der bliver købt ind på e-handel end det er i butikker. For eksempel har vi godt kunne mærke det i handlen mellem Kina og USA, at der blev importeret mere end der normalt bliver, fordi det hænger sammen med to ting: både e-handlen, men også at flytransporten har været stort set stillestående en periode og så er noget af det, der normalt går på fly, så gået over på skibe.”

Hvad er jeres strategi, hvis Trump bliver genvalgt?

“Det er at fortsætte med det, vi gør i dag; nemlig at have en dialog på statslig niveau på eksempelvis udbygning af havvind. Og så have en dialog med danske og europæiske embedsmænd om udbygning af handelsområdet, og de bliver nødt til at blive ved med at fastholde dialogen med deres amerikanske counterparts, og hvem ved, hvordan Trump agerer på den anden side, hvis han bliver genvalgt, det kan godt være han viser nye toner og takter, det ved vi jo ikke. Der er jo ikke andet at gøre end at blive ved med at prøve og så holde fast i de områder, hvor vi dybest set ser fælles interesser . Der er jo også mange af de udmeldinger som kommer fra Trump vi kan samarbejde omkring. Så vi må fastholde, hvordan vi synes man skal arbejde og så håbe det giver resultat på et tidspunkt.”

Hvis du skulle give et godt råd til danske virksomheder, der gerne vil arbejde med eller i USa, hvad skulle det så være?

“Lad være med at betragte USA som ét land. Gør sig klar at det er en føderation, det er en samling af mange delstater som har hver sin særlige profil. Tager du ned til Houston, så er de først og fremmest texanere og dernæst amerikanere, og det samme gælder i andre dele af USA, så det ville umiddelbart være mit råd.”

Hør hele interviewet med Jacob K. Clasen fra Danske Rederiet lige her:

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Valgmandskollegiet/2016: Had, splittelse og frygt

Kongressen

Digital fundraising er det nye sort

Camilla Sebelius Winther

Valget, der i virkeligheden er vigtigst for din virksomhed

Emil Friis Lauszus

Dyr kampagne: Kandidater sætter annonce-rekord på Facebook

Katrine Villarreal Villumsen

Ny podcastserie: Made in America

Kongressen

Uncle Joe og den danske forbindelse

Kongressen