Kongressen.com
Analyse Interview Premium

Topmøde: Lars Løkke

Den frihandelslinje, USA havde under Obama, vender ikke tilbage, selv om Biden bliver valgt, lyder vurderingen fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har den forgangne uges tid toppet bestsellerlisterne med sin erindringsbog ‘Om De Fleste Og Det Meste’. I bogen kommer han blandt andet ind på sit samarbejde med de to amerikanske præsidenter, Barack Obama og Donald Trump. I denne samtale med Kongressen.com fortæller Løkke om bekymringerne over valget af Trump i 2016, om arbejdet for at varetage danske interesser på delstatsniveau og hvorfor vi ikke skal tro at USA som vi kendte det vender tilbage, hvis Biden bliver valgt.

Du kan høre interviewet med Lars Løkke Rasmussen nederst i artiklen. Her er tre af de vigtigste pointer fra samtalen.

Du skriver i din bog, at valget af Donald Trump bekymrede dig. Gik din bekymring på at danske interesser ville komme under pres, hvilket jo efterfølgende gav anledning til justeringen således at vi fra dansk side i højere grad vendte os mod delstaterne end det føderale?
“Ja, det var jo en ret nationalistisk dagsorden. Det er han jo ikke ene om at stå for. Det er jo en lidt bekymrende tendens i tiden, synes jeg. Så det var klart en bekymring. Men det handlede om at se mulighederne ude i delstaterne fortsat, hvilket var grunden til at vi drejede fokus mod de af staterne, som er progressive. For vi kunne se at vi ikke kunne få det føderale USA med, blandt andet hvad angik den grønne dagsorden. Af samme grund skal jeg da ikke lægge skjul på at der kommer et andet udfald af valget til november. Jeg er ikke naiv, for mange af tidens tendenser med at sætte sit eget land først, de går ikke væk, selv om Biden vinder.”

Både da du var i USA i foråret 2017 og hjemme i Danmark i sommeren 2018, holdt du som statsminister en række møder med fremtrædende amerikanske senatorer. Var det for at forstærke den delstats fokusering, som vi fra dansk side var begyndt at arbejde ud fra?
“Ja. For nu at svare kort og præcist på spørgsmål. Ja. For der er et clash, ikke mindst på det grønne område. Derfor er det nødvendigt at dyrke USA bredere end ellers.”

Trump siger “America First”, Biden siger “Buy American”. Gør du dig nogen forhåbninger om at der er et frihandelsskifte på vej, hvis Biden vinder eller kommer han, bare med andre ord, til at køre videre i samme stil som Trump, hvad det angår?
“Jeg tror ikke, det er ligegyldigt. Der er nogle tendenser i tiden, som også er blevet forstærket af corona. Og de går ikke bare væk. Men der er en forskel i tilgangen. Om man vælger en multilateral tilgang eller om det bliver fra tweet til tweet. Jeg talte selv med Joe Biden her i København tilbage i 2018 og mit klare indtryk er at han deler det verdensbillede, vi har her i Danmark. Jeg har jo siddet til møder med Trump, hvor han jo nærmest har siddet af råbt af de europæiske statsledere. Der tror jeg at Biden vil have en mere dialogbaseret tilgang. Men man skal ikke sidde med en forestilling om at hvis bare der kommer et præsidentskifte, så bliver alt som det var.”

Hør hele interviewet med Lars Løkke lige her:

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Løbet er kørt, men Trump fortsætter sit juridiske spil

Emil Friis Lauszus

Nu er et godt tidspunkt at gense ens virksomheds dataoverførselsaftaler

Emil Friis Lauszus

Nordea: Investorerne drager et lettelsens suk

Kongressen

Kerry som klima-zar er godt nyt for det grønne Danmark

Anders Agner Pedersen

Biden spiller sikkert med Blinken som udenrigsminister

Anders Agner Pedersen

Kampen om Amerika – Alle præsident Bidens udnævnelser

Kongressen