Kongressen.com
Interview Podcast Premium

Topmøde: Margrethe Vestager

Den danske EU-kommissær varsler nye tiltag i kampen mod særligt data-konglomeraternes monopol på deres respektive markeder i dette interview med Anders Agner.

Hvad skal de danske virksomheder holde øje med fra EU i den kommende tid?
De skal holde øje med en række lovforslag, der kommer henover de næste 2-3 måneder. Det første er et data and governance act, som handler om, hvad er det for en lovgivning der skal på plads, for at vi i højere grad kan dele data? Pulje data og gøre det på en måde, så alle ved, hvad kontrakten er. Og det andet er det vi kalder for digital services act, som handler om hvad er det for et ansvar man har, når man leverer digitale services. Især relevant når meget store virksomheder gør det, fordi vi vil nemlig gerne lave en forskel mellem meget store virksomheder, der har en rolle som gatekeepers, og som mange, mange virksomheder er afhængige af – og så de andre virksomheder. Og noget af det vi forestiller os er simpelthen en “do not” liste, altså hvad kan man simpelthen ikke gøre, hvis man har nået den position og har den markedsmagt. Så det er bare for at nævne nogle få ting, der er på vej indenfor den nærmeste fremtid.

Hvad kunne for eksempel være nogle af de “do not” der kommer på den liste?
Det kunne for eksempel være at man ikke må foretrække sine egne services. Det er jo det, den første Google konkurrencesag handler om, det er også det Android-sagen handler om, nemlig at promovere sig selv, fordi man kan. Det gør det virkelig svært for andre virksomeder, som er i konkurrence med en shoppingservice eller nogle af de andre mange, mange virksomheder, som konkurrerer med eksisterende Google services, at bare fordi I kan, må I ikke promovere jeres egne services på bekostning af andres.

Det er ikke nogen hemmelighed, at bølgerne er gået højt på tværs af Atlanterhavet i denne her sammenhæng omkring at den siddende amerikanske præsident ikke nødvendigvis altid er helt på bølgelængde med det som du og resten af EU kommer med. Hvor kritisk er det at der så stor modstand fra den amerikanske præsidents side omkring de tiltag du og resten af EU forsøger at komme med?
Det er svært at vurdere, for tingene bevæger sig meget i USA i øjeblikket. I løbet af de seneste fem år er hele debatten om tech ændret sig helt ekstremt meget i USA. Da jeg rejste derovre de første gange som konkurrencekommissær og havde åbnet den første Google sag, da sagde folk “come on, helt ærligt, de er vores helte, hvad har I gang i”! Til en helt anden diskussion nu, ikke bare med os, men også internt i USA og på tværs af de politiske skel, har man en anden diskussion om tech-virksomhederne, hvad er det for en rolle de skal spille, hvad er det for en regulering de skal have. Og de diskuterer det selvfølgelig på baggrund af amerikansk økonomisk historie, hvor en af de meget, meget store begivenheder, da de “syv søstre” blev brudt op og det siger noget om, hvorfor den amerikanske debat er anderledes end den europæiske, for vi har ikke den erfaring som de har, men en anden tilgang, men de to diskussioner de konvergerer et eller andet sted, så derfor er der ikke så stor afstand som der var for fem år siden.

Hør hele interviewet med Margrethe Vestager lige her:

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kulmine-demokrat kan bremse grønne danske muligheder

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Dos and don’ts for danske virksomheder, der vil til USA

Kongressen

Teknologisk brydningstid i bilbranchen ryster posen af danske underleverandører

Kongressen

Kampen om Amerika – Biden spiller sikkert med Blinken og Co.

Otto Lykketoft

Håbet er lysegrønt

Kongressen

Dansk smykkeplatform åbner USA op for europæiske designere

Simone Okkels