Kongressen.com
Analyse Premium

Topmøde: Tommy Ahlers

Vi har flyttet os i den rigtige retning, men der er stadig meget at lære af amerikanerne, hvad angår iværksætteri, lyder vurderingen fra tidligere forskningsminister og iværksætter, Tommy Ahlers

Danmark har fortsat meget at lære af USA, hvad angår iværksætteri. Både hvad angår adgangen til kapital, dyrkelsen af talent og samfundets holdning til iværksættere. Ikke at vi ikke har rykket os, for det har vi bestemt. Det er bare ikke nok. Således lyder vurderingen fra Venstre-MF’er Tommy Ahlers, tidligere forskningsminister og succesfuld iværksætter. I denne samtale med Kongressen.com giver Ahlers sin vurdering af, hvad der skal til for at skabe endnu bedre rammer for danske iværksættere både nu og i fremtiden.

Du kan høre hele interviewet med Tommy Ahlers nederst i artiklen. Her er tre af de vigtigste pointer fra samtalen.

Hvordan ser du på den danske iværsættermentalitet sammenlignet med den amerikanske anno 2020?
“Jeg synes vi har været på en rejse hvad angår det med at værdsætte iværksættere. Vi har flyttet os meget. Eksempelvis har DR i nu fem år i primetime kørt et program om iværksætteri, nemlig ‘Løvens Hule’, som jeg tror flytter holdninger. Når man spurgte folk på CBS for ti år siden, hvad de gerne ville, så ville de gerne ud og arbejde for store etablerede virksomheder. Spørger man i dag, så er det i langt højere grad det at starte sit eget, der i fokus. Så vi har flyttet os. Vi er stadig efter amerikanerne i mentaliteten, men vi har flyttet os. Vi har brug for at hæve ambitionsniveauet. Hvis man siger herhjemme, at man vil udvikle en platform, som udkonkurrerer Facebook, så bliver man tit mødt med meldingen om at man skal slappe lidt af. Jeg har selv prøvet det tilbage i 2010, hvor vi skulle rejse penge til Podio. Vores store vision var at udrydde emailen. Der var holdningen, vi blev mødt med lidt den samme, at vi lige skulle slappe lidt af. Det endte jo så med at virksomheden blev solgt nogle år efter. Der er det anderledes i USA.”

Hvorfor tror du, at det er sådan?
“Amerikanerne er bare vant til at alting er større og vildere. Selv når de synger børnesangen ‘Den Lille Undulat’. De har i deres DNA at tænke på den måde. Der er vi herhjemme måske lidt mere tyngede af det med, at det jo også kan gå galt. Og det skal vi have gjort helt op med. Det er så vigtigt at sige, at amerikanske iværksættere jo bare har et langt større hjemmemarked end vi har her i Danmark. Det hjemmemarked vi håbede at kunne skabe inden for EU med det indre marked, det er bare ikke sket. Hvis man starter virksomhed i Danmark, skal man træffe beslutning om enkelte lande derefter. Vil jeg nu gå ind i Tyskland? Eller vil jeg nu gå ind i Frankrig? I USA sidder de jo ikke og tænker om, de skal ind i den ene eller anden stat på samme måde. Det er et marked, samme valuta, samme sprog. Og ja, der er forskelle på de forskellige dele af USA, men markedet er det samme. Det gør, at man som iværksætter godt kan tillade sig at tænke stort. En markedsandel på to procent i USA kan blive til en milliard forretning. Og det mangler vi i Danmark og i EU.”

Er det politiske system, du selv er en del af, godt nok til at støtte iværksættere eller er der plads til forbedringer som du ser det?
“Jeg synes vi er nået et stykke, men slet ikke langt nok. Grundlæggende handler det om adgang til kapital, adgang til talent og samfundets holdning til iværksættere. Og på alle tre punkter, mangler vi at flytte os. På kapitalsiden mangler vi at flytte os, så det bliver nemmere for dem, der vil tage en risiko, med udsigter om at skabe nye arbejdspladser i Danmark. De skal ikke beskattes så hårdt, som det lige nu er tilfældet. På talentsiden, der ved jeg ikke hvor meget der kan gøres fra politisk side, men jeg mener, vi mangler det, de gør i USA, nemlig skifter mellem store etablerede virksomheder og startups. At man er nogle år i en større virksomhed og så starter noget nyt og derefter gør noget andet. Der er vi lidt mere låste i vores tilgang i Danmark. Der bliver karriereplanen lagt meget tidligt og så bliver den holdt. Der skal vi tænke langt mere fleksibelt. Så jeg synes stadig, vi mangler meget.”

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Trump står til at tabe – men han har i månedsvis varmet vælgerne op til en anden historie

Katrine Villarreal Villumsen

Digital fundraising er det nye sort

Camilla Sebelius Winther

Valget, der i virkeligheden er vigtigst for din virksomhed

Emil Friis Lauszus

Dyr kampagne: Kandidater sætter annonce-rekord på Facebook

Katrine Villarreal Villumsen

Kampen om Amerika: Slutspurten er sat ind

Kongressen

Ny bog: Rufus Gifford i Trumps og Bidens Amerika

Kongressen