Kongressen.com
Analyse Økonomisk analyse Premium

Tre ting danske virksomheder bør huske, hvis Biden vinder valget

Joe Biden og Kamala Harris i Det Hvide Hus vil være godt nyt for danske energivirksomheder, men kan være dårligt nyt for medicinalindustrien.

Få artiklen læst op i playeren nederst i artiklen.

Hvert fjerde år er USA´s politiske konventer et slaraffenland for lobbyister. Store virksomheder og brancheorganisationer deltager normalt både hos demokraterne og hos republikanerne, så de på den måde kan positionere deres interesser, uanset hvem der vinder valget. Her har lobbyisterne mere eller mindre fri adgang til tusindvis af politikere fra både Washington og alle 50 delstater, og repræsentationskontoerne er sat i frigear.   

I år er det anderledes. Det digitale univers i 2020 beskytter ikke alene beslutningstagerne mod Covid-19. Politikerne er til dels også beskyttet mod nærgående og stædige repræsentanter for diverse særinteresser.

Måske var det derfor, at der blev sagt meget få ord om erhvervspolitik og handel på de to konventer.

Danske virksomheder er også blandt dem, som har store interesser på spil. Fortsætter USA eksempelvis sin hårde kurs over for Kina, kan det få alvorlige konsekvenser for logistik virksomheder som Maersk og DSV. Omvendt er der stor usikkerhed om Joe Biden vil være bedre til at lande en handelsaftale med præsident Xi Jinping end Donald Trump har været det.

To sektorer

Ser man på den amerikanske valgkamp med dansk erhvervslivs briller, er der to sektorer som skiller sig særligt ud: energi og sundhed. Efter toneangivende virksomheder som Vestas og Novo Nordisk, følger en lang liste af betydelige danske virksomheder, der er veletablerede i USA.

Tager vi energiesektoren først, er der ingen tvivl om, at Joe Biden i Det Hvide Hus vil være guld værd. Selvom danske energivirksomheder har klaret sig forbløffende godt under Trump, på grund af delstater og virksomheders grønne investeringer, taler Biden om en “Green New Deal”. Begrebet dækker over en massiv satsning på grønne investeringer, som løftestang for fremtidens amerikanske erhvervseventyr. Her er Danmark et forbillede, og mulighederne vil være store for danske virksomheder. Også når det gælder de mange danske aktører indenfor energieffektivitet, som eksempelvis Rockwool, Velux, Danfos og Grundfos.

Men glæden kan blive kortvarig, hvis danske virksomheder ikke spiller sine kort rigtigt. På den længere bane bliver konkurrencen nemlig hårdere i takt med, at der kommer flere amerikanske konkurrenter på banen.

For den danske medicinalindustri ser fremtiden mere usikker ud, hvis valgets vindere hedder Biden og Harris. Her vil der komme et gigantisk pres på industrien for at opnå lavere priser. Især ikke-amerikanske producenter kan komme alvorlig galt afsted. Ingen ved hvor omfattende ændringerne i det amerikanske sundhedssystem bliver. Men sikkert er det, at industrien kommer til at bidrage med billigere priser og lavere fortjeneste.

Hvad skal du tænke over

Mange har ikke forstået at America First vil fortsætte – også hvis Joe Biden vinder valget. Og selv om lobbyister fra både medicinalindustrien og de grønne interesseorganisation var udelukket fra konventet, gør danske virksomheder klogt i at lytte til de politiske signaler.

For danske virksomheder er der især tre tommelfingerregler man skal huske, hvis Joe Biden vinder valget:

  • Invester i USA, ansæt flere amerikanere og send dine danske medarbejdere retur til Danmark.
  • Rens din Supply Chain for kinesisk elektronik. Hvis produkterne ikke kan produceres i USA eller Europa, så find delene i Indien, Sydkorea eller Japan.
  • Glem alle drømme om frihandel i stil med 90´erne under Bill Clinton. Kina er USA´s største rival – EU forbliver på andenpladsen

Hvad sker der så, hvis Trump bliver genvalgt? Ja, så kan man med fordel bruge de samme tre tommelfingerregler. Tonen bliver anderledes og stilen mere forudsigelig. Men den største ændring for danske virksomheder bliver på klima- og energiområdet.

Få læst artiklen op:

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kulmine-demokrat kan bremse grønne danske muligheder

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Dos and don’ts for danske virksomheder, der vil til USA

Kongressen

Teknologisk brydningstid i bilbranchen ryster posen af danske underleverandører

Kongressen

Et groggy demokrati står stadig

Peter Keldorff

I Georgia fortsætter de med mudderkastningen

Dorte Rasmussen

Kampen om Amerika – Biden spiller sikkert med Blinken og Co.

Otto Lykketoft