Kongressen.com
Analyse Premium

Tre ting, du skal holde øje med ved Trump/Biden debatten

I nat krydser Donald Trump og Joe Biden debatklinger for første gang. De skal blandt andet tale om økonomi. Her er tre ting, du i den forbindelse skal holde øje med.

Lad os bare kalde en spade en spade helt fra begyndelsen. Nattens tv-debat mellem Donald Trump og Joe Biden bliver en uskøn, barsk og møgbeskidt affære. Mudderet kommer til at flyve som var der ingen morgendag, og til de af jer, som tænker at se den live, må jeg som mangeårig USA-journalist advarer jer om risikoen for at jeres tæer kommer til at krumme på en måde som bestemt ikke er anbefalet af diverse fodterapeuter.

Men trods den barske tone og de heftige personangreb, så vil der trods alt også blive diskuteret noget politik. I hvert fald har arrangørerne offentliggjort de seks temer, Trump og Biden skal debattere. Et af dem er økonomi.

I den forbindelse er det værd at holde øje med følgende tre ting:

1) Hvordan har henholdsvis Trump og Biden tænkt sig at få gang i amerikansk økonomi igen efter corona-krisen? Og hvad vil de gøre for at hjælpe virksomhederne? Vil man lave nye støttepakker? Vil man se på mulige selskabsskattelettelser? Eller noget helt tredje.

2) Har Trump og Biden tænkt sig at lade USA lukke sig mere om sig selv efter valget? Trump siger ‘America First’, Biden siger ‘Buy American’. To forskellige måder at sige noget, der på lange stræk er det samme. Hvor langt går de hver ned af den sti og på hvilken måde? Det vil give os et fingerpeg om, hvad vi skal forvente på den anden side af valget, uanset udfaldet.

3) Hvordan ser frihandelsperspektiverne ud, set med Trump og Bidens øjne? Trump ville ikke høre tale om at gennemføre TTIP med EU da han overtog fra Obama. Det vil han stadig ikke. Spørgsmålet er, om Biden vil, hvis han kommer til? Der er umiddelbart mest der tyder på, at han heller ikke vil, selv om han som Obamas vicepræsident var med til at arbejde for at TTIP skulle blive virkelighed. Men nu er Biden præsidentkandidat med hårdt brug for venstrefløjen, som bestemt ikke er blevet mere frihandelsivrige de seneste år. Tværtimod, faktisk. Det kommer givet vis til at afspejle sig i Bidens retorik undervejs i debatten. Men hvor meget af det, der er elastik i metermål for at tækkes Bernie Sanders-segmentet indtil valget er overstået og hvor meget, der er et reelt holdningsskifte hos Biden, ja, det får vi en række klare indikatorer på ved nattens debat.

Du kan følge debatten live lige her:

Vi har mere om nattens tv-debat mellem Donald Trump og Joe Biden i nyhedsbrevet på torsdag.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Trump står til at tabe – men han har i månedsvis varmet vælgerne op til en anden historie

Katrine Villarreal Villumsen

Digital fundraising er det nye sort

Camilla Sebelius Winther

Valget, der i virkeligheden er vigtigst for din virksomhed

Emil Friis Lauszus

Dyr kampagne: Kandidater sætter annonce-rekord på Facebook

Katrine Villarreal Villumsen

Kampen om Amerika: Slutspurten er sat ind

Kongressen

Ny bog: Rufus Gifford i Trumps og Bidens Amerika

Kongressen