Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Trump bruger rigsretshøringerne til at mobilisere vælgerne og drive donationer til sin kampagne

En gang forretningsmand, altid forretningsmand. Donald Trump må have nok om ørerne for tiden med en mulig rigsretssag imod ham, men det synes ikke at gå præsidenten på. Faktisk har han gjort en hel forretning ud af det – nøjagtig som han plejer

Trump har de sidste tre år været ”commander-in-chief”, men nu begynder amerikanske medier også at grave i, hvorvidt han også er ”marketer-in-chief”.

I hvert fald synes Trump at have fundet en lidt – alternativ – tilgang til rigsretshøringerne og undersøgelserne om en mulig rigsretssag imod ham. Han har simpelthen valgt at bruge dem til at sælge merchandise, mobilisere sine vælgere og ikke mindst drive donationer til sin kampagne.

Således sælger Trump-kampagnen blandt andet tøj fra Trumps web site med referencer til rigsretshøringer. Blandt andet en t-shirt med ordene ”Where is Hunter?” – hvor er Hunter? – med reference til Hunter Biden, som er en af hovedpersonerne i spekulationerne omkring Trumps intentioner i Ukraine.

Og Trump-kampagnen har ligeledes bragt flere Facebook-annoncer, der opfordrer Trumps støtter til at ”sign up and fight impeachment”. Alene på Facebook har Trump siden 28. september brugt næsten to millioner dollars på annoncer udelukkende relateret til rigsretshøringerne, skriver Axios.

Og det virker.

Trump høster vælgernes data
I hvert fald virker det efter Trumps hensigt.

For med annoncerne kan han både mobilisere sin base, der således holdes ved ilden, inden de sætter deres kryds i 2020, og samtidigt høster Trump data på netop de kernevælgere, som skal være med til at genvælge ham.

Under flere af annoncerne findes nemlig en ”donér nu”-knap. Trykker en amerikansk vælger på denne, bliver brugeren taget til en hjemmeside, hvor han eller hun kan donere penge til Trumps kampagne i rigsretshøringernes navn.

Når personen donerer penge til Trumps kampagne, bliver han eller hun ligeledes bedt om at udfylde en række oplysninger om sig selv – f.eks. alder, køn, etnicitet, adresse og job-situation.

De er alle sammen oplysninger, som Trump-kampagnen kan genbruge i sine kommende Facebook-annoncer, hvor de forsøger at ramme kernevælgerne yderligere og endnu mere præcist. Og dermed kan de mobiliseres endnu bedre og overtales til at sætte deres kryds ved Trump i 2020-valget.

Trump vil tjene på demokraternes argumenter
Ikke alene giver det altså Trump et forspring på Facebook, hvor præsidenten i skrivende stund har brugt over 23 millioner dollars på annoncer. Til sammenligning har Elizabeth Warren brugt lidt over 5,5 millioner, mens Pete Buttigieg har brugt lidt over seks millioner dollars på annoncer.

Samtidigt sætter det demokraterne i en lidt særlig situation.

Ikke alene ønsker de naturligvis at føre en rigsretssag mod præsidenten – og også at vippe ham af pinden – men lige nu har de mest af alt kun udsigt til opskriften på, hvordan Trump vil drive forretning på den endelige nominerede til 2020-valgkampen og hans eller hendes argumenter imod ham.

Tre år inde i Trumps præsidentskab, som har vist os lidt af hvert, kommer strategien da også næppe som en overraskelse. Faktisk er det typisk Trump at vende en negativt ladet rigsrets-forespørgsel til et positivt og ikke mindst aggressiv fundraising-værktøj.

Og resultatet? Trumps base elsker det.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen