Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Trump er snart fortid, men hans præsidentskab runger stadig på sociale medier

I fire år har Trump brugt sin største platform af dem alle – sit præsidentskab – til at sprede usandheder og konspirationsteorier, bl.a. ved hjælp af sin aktivitet på de sociale medier. Særligt hans relation til QAnon-konspirationsteorien har været et kæmpe problem for det republikanske parti. Men problemet forsvinder ikke med Trump. Han har tændt gnisten i flere supportere. To af dem er nu valgt til Kongressen.

Da CNN som de første endelig kunne udråbe Joe Biden som ny præsident i USA tidligere på måneden – med en vis forsinkelse grundet dette valgårs mange brevstemmer, der skulle optælles – måtte jeg som social media-analytiker på Kongressen.com spørge mig selv: var det dermed også enden på mit arbejde?

De sidste fire år har Trump været præsident i USA, i to af dem har jeg været social media-analytiker hos Kongressen.com, og på grund af særligt præsidentens forkærlighed for det sociale medie Twitter, har jeg haft ganske travlt med at analysere både her på sitet og i de danske medier, hvad det betyder, når Trump tweeter det ene eller det andet.

Ved nærmere eftertanke er jeg dog ikke i tvivl.

Jeg får måske ikke lige så travlt som før – Trump har f.eks. en gang sendt 200 tweets og retweets på bare en enkelt dag – for Biden er, uden at jeg vil fornærme nogen, knap så aktiv på tasterne.

Trump derimod har brugt sit præsidentskab, særligt ved hjælp af de sociale medier, til at forme sit eget – ofte uprøvede og usande – politiske narrativ og til at sprede misinformationer og konspirationsteorier som f.eks. den voksende QAnon-konspirationsteori.

Trump har både tweetet og retweetet om QAnon, ligesom han har afslået at tage afstand fra konspirationsteorien.

Det har været et kæmpe problem for det republikanske parti, der naturligvis gerne ville være repræsenteret i landets højeste embede, men som gerne kunne være foruden relationen til bl.a. QAnon, der er en konspirationsteori, der de seneste år er vokset sig stor via de sociale medier,

Teoriens fortalere tror bl.a. på, at verden styres af en dyb stat, hvor særligt demokraterne udfører satanistiske og seksuelle krænkelser på børn, mens Trump selv er den ”messias”, der skal få eliten ned med nakken.

Det har ikke just været et drømmescenarie at blive blandet ind i for Republikanerne, der også for nyligt via en YouGov-måling kunne læse, hvordan halvdelen af Trumps støtter tror, at top-demokratiske politikere er en del af førnævnte satanistiske kult, der mishandler børn.

Republikanernes ”problem” med Trump slutter dog ikke sammen med hans præsidentskab, for Trump har tændt en gnist i mange amerikanske politikere, og to af dem er nu officielt valgt ind i Kongressen.

Hold øje med Marjorie Taylor Greene
Fremadrettet vil jeg derfor som social media-analytiker hos Kongressen.com nok holde et ekstra øje med både Marjorie Taylor Greene fra Georgia og Lauren Boebert fra Colorado, der begge nu er valgt ind i Kongressen.

Marjorie Taylor Greene er nok den mest opsigtsvækkende af de to, da hun længe har sværget til QAnon, og da hun er en stor fortaler for Trumps præsidentskab, noget der også går igen i hendes kampagne og på hendes sociale medier.

Hendes valg til Kongressen var forventet, for hendes modkandidat hos Demokraterne droppede fra, inden valget overhovedet var afholdt.

Det mest overraskende har dog nok været, hvordan hun har kørt en kampagne baseret på netop sin QAnon-support samt en stor del af det narrativ, som Trump i fire år har turneret med.

Og en stor del af det har hun taget med sig her på den anden side af valget d. 3. november.

Læs bare følgende tweets, Marjorie Taylor Greene har sendt ud til sine i skrivende stund 177,500 følgere inden for bare de seneste par dage:

“Sleepy Joe Biden says masks are “patriotic.” Masks aren’t. They are oppressive. Democrats want to control every aspect of your life. Masks are just the start”, skrev hun for nyligt.

I et tidligere tweet skrev hun:

“The Socialist Democrats and the Fake News Media are laying the ground work for a national shutdown of America. They know a shutdown will concentrate more power in the hands of government, crush small businesses, and strip rights away from Americans. WE WILL NOT COMPLY!”

Og hvad med den her. Et tweet med et billede af Marjorie Taylor Greene ved siden af en, hvad der må formodes at være en slags betjent i fuldt riot-gear, hvor Marjorie Taylor Greene skriver:

”Due to BLM / Antifa TERRORIST violence, I thankfully had a police escort from the Trump Hotel to my Lyft. The streets of DC were a war-zone, but I was left defenseless bc of anti-gun Democrats who run this city. I will work every day to END every gun-free zone.”

2020-valget har bragt QAnon ind i det republikanske parti
Med sine 177,500 følgere har Marjorie Taylor Greene på ingen måde samme digitale megafon som Trump har haft med sine 88 millioner følgere (foruden naturligvis sit præsidentskab!), men læg lige mærke til ordene i hendes mange tweets.

”Sleepy Joe”, ”Socialist Democrats”, ”Fake News Media” og “Antifa terrorist violence”.

Lyder det bekendt? Det er, fordi det er det.

Det er ord og narrativer, Trump i fire år har ført kampagne og præsidentskab på, og Marjorie Taylor Greene – og Lauren Boebert for den sags skyld – er beviset på, at problemet for Republikanerne altså ikke forsvinder med Trump.

2020-valget har i stedet for alvor bragt QAnon-konspirationsteorien og Trumpismen ind i partiet, og det hele er nu tilmed repræsenteret med to sæder i Kongressen.

Hvor det ender – og hvor meget ben det får at gå på – vil dog i høj grad være op til Republikanerne selv.

Bidens sejr har i hvert fald bremset yderligere udbredelse, men nu er det i stor stil op til Republikanerne selv, hvor meget snor de tør give politikere som Marjorie Taylor Greene og Lauren Boebert.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen