Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Trump i åben krig med Sessions

Præsident Trump har de seneste uger blandet sig voldsomt i Alabamas republikanske primærvalg til Senatet, hvor Trumps tidligere justitsminister Jeff Sessions er en af de to tilbageværende kandidater. Det er dog ikke Sessions, der nyder godt af sin tidligere arbejdsgivers støtte. Tværtimod er Sessions og præsident Trump endt i en voldsom fejde over særligt Ruslands-undersøgelsen, en fejde over, hvem der sætter tonen for Alabamas Republikanske Parti.

Vælgerne i sydstaten, Alabama skal 3. november til stemmeurnerne, og udover valg til præsidentposten og Repræsentanternes Hus, skal vælgerne også stemme om delstatens ene senatspost. Demokraten Doug Jones tiltrådte posten efter et suppleringsvalg i 2017, der fulgte daværende senator, Jeff Sessions tilbagetræden for i stedet at blive justitsminister.

Jeff Sessions, der siden er blevet fyret som justitsminister har efter et år væk fra amerikansk politik valgt at søge genvalg til sit gamle sæde i Senatet. Her blev Sessions en del af et tætpakket felt af republikanske kandidater til et senatssæde, som de fleste regner med kommer til at gå til en republikansk kandidat.

Det republikanske felt talte, udover Sessions, den karismatiske tidligere amerikansk fodboldtræner, Tommy Tuberville, Bradley Byrne, der sidder i Repræsentanternes Hus for Alabamas 1. valgdistrikt samt den kontroversielle kandidat fra 2017, Roy Moore. Tuberville slog marginalt Sessions og Byrne ved primærvalgets første runde, men var ude af stand til at samle 50% af stemmerne, og derfor skal en ny valgrunde afholdes mellem Tuberville og Sessions.

Oprindeligt skulle det Republikanske primærvalgs anden valgrunde have været afholdt 31. marts, men udbruddet af Covid-19 har medført, at valget tidligst kan afholdes 14. Juli. Mens en række tidligere republikanske kollegaer i Senatet har støttet Jeff Sessions, har præsident Trump kastet sin kærlighed på Tommy Tuberville og i kraftige vendinger langet ud efter sin tidligere justitsminister og trofaste støtte, Sessions.

En ny diskussion om Sessions ageren i Rusland-sagen
Sessions blev i sin tid som justitsminister mest kendt for at erklære sig selv inhabil i sagen om Ruslands mulige indblanding i det amerikanske valg, og overlade håndteringen af sagen til daværende vicejustitsminister, Rod Rosenstein.

Beslutningen om at trække sig fra sagen kom efter, at det kom frem, at Jeff Sessions, der under hans godkendelseshøringer påstod ikke at have mødtes med russiske kontakter, havde haft to møder med daværende russisk ambassadør i USA, Sergey Kisliyak. Noget som Sessions heller ikke havde gjort opmærksom på i sin ansøgninger om sikkerhedsgodkendelse.

Præsident Trump var stærkt utilfreds med Jeff Sessions inhabilitet i forbindelse med Ruslandsundersøgelsen. Han opfordrede derfor Sessions til at trække sig som justitsminister, hvilket Sessions gjorde dagen efter midtvejsvalget i 2018 efter godt halvandet år på posten.

Ruslandssagen trykker stadig
Præsident Trumps utilfredshed med Sessions er dog ikke et overstået kapitel, hvilket blev klart, da Trump under et interview med Fox News i starten af maj sendte en bredside afsted mod Sessions, som han kaldte for ”en katastrofe” og en ”meget svag og meget sørgelig” person. Trump påstod ved samme lejlighed, at Jeff Sessions skulle have tigget om at blive justitsminister hele fire gange. Tidligere havde Trumps kampagne sendt Sessions et brev, hvor de beskyldte ham for at mislede folk, når han brandede sig som ”Trumps #1 supporter.”

Sessions afviste dengang at skulle have tigget om posten, men understregede at han fik tilbudt jobbet og tog det, og det samtidig havde været en katastrofe for præsidenten, hvis ikke han havde erklæret sig selv inhabil. Han citerede ved samme lejlighed sangeren Tom Petty, ”Du kan trænge mig opad helvedes porte, men jeg vil ikke bakke af.”

I de forgangne fjorten dage kom endnu en runde af beskyldninger mellem præsident Trump og Sessions. Her gentog Trump sin støtte til Tommy Tuberville og opfordrede Alabama til ikke at ”stole på Jeff Sessions,” som han beskyldte for at have svigtet USA.

Sessions svarede igen med et endnu hårdere angreb end sidst. Han svarede præsidenten, ”Jeg gjorde min pligt, og du er forbandet heldig, at jeg gjorde” med henvisning til hans inhabilitet i Ruslandssagen. Ved samme lejlighed udtrykte Sessions, at han ikke fortrød, at han fulgte loven, og at Trump blot havde ledt efter et påskud for at fyre daværende FBI-chef, James Comey.

Sessions har fået trukket stolen væk under sig
Præsident Trumps støtte til modkandidaten og gentagne angreb er en kæmpe bet for Jeff Sessions, der ligesom hans modstander, Tuberville, havde lagt sit kandidatur an på at være Trumps trofaste støtte i Senatet. Sessions har formentligt holdt tilbage i sin kritik af Trump og håber på, at skårene kan klinkes efter primærvalget, skulle Sessions ende med at slå Tuberville, der i takt med præsident Trumps angreb er trukket fra Sessions i målingerne.

Når Jeff Sessions trods de hårde ordvekslinger med præsidenten, holder fast i sin støtte til præsident Trumps agenda skyldes det formentligt, at Alabama er en af de stater, hvor præsidenten er allermest populær. 3 ud af 5 vælgere i delstaten støtter præsidentens kurs. Det er derfor svært at vinde valg og især republikanske primærvalg i Alabama uden præsidentens støtter.

Splittelsen i de republikanske rækker er dog sprunget ud i fuld flor i de republikanske rækker. Og uanset om det bliver Tuberville eller Sessions, der bliver den endelige republikanske kandidat til Senatet, så ligger der et oprydningsarbejde og venter på vinderen. Spørgsmålet er også, hvorvidt taberen i opgøret mellem Trump og Sessions bliver en modstander til den vindende kandidat.

Valget til Senatet i Alabama er ligesom ved suppleringsvalget blevet en rodet republikansk affære, og spørgsmålet er, om den siddende senator, Doug Jones, endnu engang kan udnytte Republikanernes splittelse og levere endnu en overraskelse i en delstat, som Republikanerne burde have helt styr på.

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen