Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Trump indleder Iran-offensiv på de sociale medier

Hvor mange af de amerikanere, der stemmer på Donald Trump, kendte til Irans Souleimani, før USA fik ram på ham? Næppe særligt mange. Men nu skal de trænes til at hade ham. Trump har sat annonce-kanonen i stilling ovre på Facebook

Donald Trump er den amerikanske politiker, der har brugt flest annonce-dollars på Facebook, og nu er han i bedste Trump-stil også begyndt at køre annoncer, der omhandler krisen mellem USA og Iran.

”Thanks to the swift actions of our Commander-in-Chief, Iranian General Qassem Soleimani is no longer a threat to the United States, or to the world”, lyder det bl.a. i en Facebook-annonce, der er rettet særligt mod ældre brugere af Facebook, dem mellem 55-65+.

Det er typisk Trump på Facebook, da det ikke er første gang, præsidenten griber bolden på et aktuelt emne for så at køre Facebook-annoncer på det. Det har han tidligere gjort i stor stil med emner som rigsretssagen, Rusland og at Hillary Clinton skal i fængsel.

Annoncerne rammer dermed direkte ned i det personlige feed hos Trumps formodentlige og potentielle støtter, og de er dermed med til at frame Trump som en handlestærk præsident hos de støtter, der i forvejen er tilbøjelige til at mene dette.

Men allervigtigst for præsidenten selv, så er annoncerne med til at skrabe kæmpe mængder data ind til præsidenten. Data, som kan bruges til at køre endnu skarpere annoncer modrettet ”typiske Trump-vælgere”.

Skraber vigtig vælger-data til sig
I mange af Iran-annoncerne – og også dem, der omhandler mange andre ting – er der nemlig en lille survey, som præsidenten gerne vil have brugeren til at tage.

”Take the official Trump Military Survey TODAY to let me know what you think of my leadership as Commander-in-Chief”, skriver præsidenten i opslaget.

Når hele verden og det opponerende parti er imod en, er det sikkert meget rart med folkets mening og opbakning, men det er nu næppe det, Trump skal bruge brugernes gennemgang af meningsmålingen til.

I stedet bliver brugerne, hver gang de klikker sig ind på sådan en annonce hos Trump, bedt om at udfylde oplysninger om sig selv – og måske også lige give en lille donation til kampagne-kassen. Men oplysningerne er de vigtigste.

Selvom de umiddelbart virker harmløse – hvad er dit postnummer, din alder, indkomst, køn, beskæftigelse osv. – så er det informationer, der kan bruges til at forudsige en ”typisk Trump-vælger” og dennes reaktionsmønstre i et givent område.

Trump har brugt 26 millioner dollars på Facebook
Bare siden maj 2018 har Trump brugt over 26 millioner dollars på Facebook-annoncer alene. Trump er dermed den politiker i feltet til 2020-valget, der har brugt flest penge på platformen. Derudover kommer jo så alle de penge, der er fyret af på Google og tv-spots m.m.

Men Facebook-annoncerne er som sagt vigtige. De informationer, som brugerne gladelig afgiver, når de går ind og tager meningsmålingen eller måske donerer lidt til Trumps kampagne, kan nemlig bruges til at lave endnu skarpere annoncer, når præsidentvalget rigtigt skal stå sin styrke senere på året.

Husk på, at vi slet ikke er officielt i gang med valget endnu. Trump mangler stadig en demokratisk modkandidat. Det her er bare Trumps opvarmning.

Det holder ham dog ikke fra at fyre løs af budgettet på annoncer på Facebook. Alene den forgangne uge har han brugt over en halv million dollars på platformen.

Meget få af de amerikanere, der nu får annoncerne, hverken kendte til eller hadede Souleimani før hans død.

Nu kører annoncerne direkte i deres personlige feed. Og gentagelse fremmer som bekendt forståelsen.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen