Kongressen.com
Analyse Premium

Trump, Pence og artikel 25

I kølvandet på gårsdagens uroligheder på Capitol Hill, har spekulationerne om, hvorvidt Trump rent faktisk kan blive fjernet fra posten før tid gennem artikel 25, været talrige. Men kan det overhovedet lade sig gøre, selv hvis ønsket er der?

Efter stormen på Capitol Hill har flere demokratiske medlemmer af Kongressen luftet tankerne om både at starte en ny rigsretssag mod Donald Trump, men de demokratiske medlemmer af retsudvalget i Repræsentanternes Hus er gået så langt at de officielt har bedt vicepræsident Mike Pence om at bruge beføjelserne i den 25. tilføjelse til den amerikanske forfatning til at fratage Donald Trump magten.

Sjældent men dog almindeligvis bliver muligheden for at føre en rigsretssag mod den siddende præsident brugt, når medlemmerne af Kongressen mener, at præsidenten har trådt gevaldigt ved siden af. Efter urolighederne og stormen på kongresbygningen i Washington D.C. er det dog ikke blot en rigsretssag, der bliver talt om men også den mere eksotiske mulighed at få vicepræsidenten til at brug beføjelserne i Den Amerikanske Forfatnings 25. tilføjelse (25A).

25A kommer normalt kun på tale når ”følgerækken” skal gøres op i tilfælde af den siddende præsidents død. Men del 4 af 25A beskriver scenariet, hvor præsidenten ikke længere er i stand til at udføre sig officielle virke, men ikke selv vil anderkende det, og dermed overføre magten til vicepræsidenten som del 3 af 25A foreskriver.

Første skridt i aktiveringen af 25A (4) er at vicepræsidenten skal få et flertal af de udpegede, siddende og fungerende ministre til at støtte op om vicepræsidentens beslutning om at fratage præsidenten de magtbeføjelser embedet giver ham, og i stedet gøre vicepræsidenten til fungerende præsident i 4 dage.

Men selv hvis vicepræsidenten får støtten f.eks. udenrigsministeren, finansministeren og 6 andre ministre, så kan den siddende præsident godt protestere mod magtfratagelsen. I Donald Trumps tilfælde ville dette naturligvis ske.

Hvis vicepræsidenten og hans tilhængere blandt ministrene stadig er enige om at bruge 25A (4), efter præsidentens protester eller i slutningen af de 4 dage, så kan de sende beslutningen om at fratage præsidentens embedet videre til Kongressens to kamre.

Repræsentanternes hus og senatet har da 21 dage til at stemme om, hvorvidt de ligeledes mener at den siddende præsident ikke længere kan udføre sit officielle virke. Det kræver et 2/3 flertal i begge kamre at afsætte præsidenten på denne måde, og i mellemtiden vil vicepræsidenten være fungerende præsident.  Hvis ikke der er et 2/3 flertal i begge kamre efter 21 dage, overgår magten igen til præsidenten.

Med mindre end 14 dage til indsættelsen af Joe Biden som USA’s 46. Præsident giver fristen på 21 dage også medlemmerne af Kongressen muligheden for slet ikke at stemme om fratagelsen af den siddende præsidentens magtbeføjelser, da de automatisk forsvinder og overgår til den kommende præsident kl. 12:00 den 20. januar 2021.

Hør Anders Agner og Lasse Charley Pedersen gå i dybden med begivenhederne i Washington i denne udgave af Kampen om Amerika:

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Dagen, hvor Washington blev Bidens

Kongressen

Schumer ny flertalsleder: Flittig og med forbindelserne i orden

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Welcome Mr. President

Mads Høeg-Mikkelsen

Trumps sidste benådninger

Emil Friis Lauszus

Fra sammenbrud til sammenhold: Bidens inspirationskilder til indsættelsestalen

Mark Herron

Bidens indsættelse skiller sig ud på mange måder, men symbolikken er stort set den samme

Mads Oddershede