Kongressen.com
Analyse Premium

Trumps liv er en forretning – også som præsident

Populært sagt har Trump ingen venner, kun bekendte. Præsidenten har aldrig i sit private såvel som forretningsliv haft faste relationer eller forbindelser, men altid ageret ud fra den situation, han aktuelt står i og det, der kan komme ud af den for ham og hans forretning. Som han selv har sagt: “Mit liv er min forretning”.

Selv de folk, han har kendt i årtier, kan ikke kalde ham for andet end en bekendt: “Han har mange bekendtskaber, men rigtige venner, det har han ikke”, som Richard LeFrak, en anden ejendomshandler, der har kendt Trump i mere end 40 år, fortalte til New York Times tilbage i 2016.

Det er i virkeligheden kun familien, der forbliver helt inde i indercirklen. Børnene Donald Jr. Eric og datteren Ivanka samt svigersønnen Jared Kushner, der ligesom sin svigerfar kommer fra ejendomsmarkedet i New York og omegn, og som ved flere lejligheder har været en redningsplanke for Trumps virksomheder med gunstige lånemuligheder.

Alle andre relationer har karakter af forretning for Donald Trump. En transaktion. En deal. Og nogle får flere og bedre deals end andre hos Trump.

Under corona-krisen har man kunne se, hvordan Trumps bekendtskaber i forretningsverden har skubbet sig frem i rampelyset og vist, hvordan de kan påvirke præsidentens beslutningsgrundlag. En situation, der har fremhævet hvordan Trump næsten altid lader situationen afgøre, hvem han vil lytte til og handle med. Trump-administrationen har udstedt hjælpepakker for mere end 2,6 trillioner dollars til amerikanske virksomheder, men indtil videre har administrationen nægtet at lade offentligheden få reel indsigt i, hvordan de mange penge er blevet fordelt.

Mike Lindell, ejeren af MyPillow.com og indflydelsesrig Republikaner i den vigtige delstat Minnesota, var blandt dem, der pressede Trump til at udstede store hjælpepakker til virksomheder rundt om i landet. Lindells eget firma tjente godt på corona-krisen, da virksomheden var en af de få i landet, der stod parat med en produktion af ansigtsmasker.

Harold Hamm, milliardær på olie og fracking, har også haft præsidentens øre under krisen. I april var han blandt de første til at kalde på føderal hjælp til de nødstedte virksomheder. Samme Hamm har siden valgkampen i 2016 været uformel energirådgiver for Trump og menes at have spyttet mange millioner i Trumps valgkampe.

Tommy Fisher, chefen for Fisher Gravel & Sand i North Dakota, har også fornyligt nydt godt af sit forhold til præsidenten. Hans selskab er blevet valgt til at udføre den meget omstridte konstruktion af muren på grænsen mod Mexico. En aftale til mere end 400 mio. dollars, der er omgærdet af kontroverser i dusinvis og som granskes af flere officielle instanser. Fisher har, ligesom de øvrige navne på denne liste, tætte relationer til præsidenten via deres donationer til hans bugnende valgkampskasser.

De få nære bekendte, der stadig har adgang til Trump, kommer fra de kredse, hvor han opbyggede sit brand og formue på skuldrene af sin fars ejendomsdynasti. Howard Lorber, Richard LeFrak og tidligere Thomas Barrack er alle forretningsfolk, der kom i de samme sociale kredse som Trump da han var yngre. De, og nogle få andre, har spillet en rolle i kulissen under opbygningen af præsidentkandidaten Trump – og gør det stadig, hvis man gerne vil have adgang til præsidenten med forretning for øje.

Her kan folk som Rudy Giuliani, Linda McMahon, Christopher Ruddy og Rupert Murdoch også regnes. Giuliani som personlig advokat, McMahon som personlig ven siden Trump deltog i hendes mands wrestling-show i 90’erne og nu agerer som forretningsrådgiver for Trumps administration – og så Ruddy og Murdoch der agerer det vigtige link til medierne som ejer af henholdsvis Newsmax og Fox News.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Trump står til at tabe – men han har i månedsvis varmet vælgerne op til en anden historie

Katrine Villarreal Villumsen

Digital fundraising er det nye sort

Camilla Sebelius Winther

Valget, der i virkeligheden er vigtigst for din virksomhed

Emil Friis Lauszus

Dyr kampagne: Kandidater sætter annonce-rekord på Facebook

Katrine Villarreal Villumsen

Kampen om Amerika: Slutspurten er sat ind

Kongressen

Ny bog: Rufus Gifford i Trumps og Bidens Amerika

Kongressen