Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Trumps primærvalgsudfordringer

Ukrainesagen er ikke den eneste udfordring Trump har mødt i den senere tid. I løbet af de seneste måneder har flere Republikanske udfordrer til Trump meldt sig på banen. Senest har to tidligere kongresmedlemmer, Joe Walsh og Mark Sanford meddelt deres kandidatur, men Trumps udfordrere står overfor en svær kamp mod Trump og et Republikansk Parti, der gør deres bedste for at undgå et kampvalg.  

Da den tidligere guvernør og kongresmedlem fra South Carolina, Mark Sanford for nyligt meddelte sit kandidatur, øgede han det Republikanske kandidatfelt til fire præsidentkandidater. Mark Sanfords kandidatur kommer oven på en periode, hvor Trump har mødt stor modstand for sin håndtering af orkanen Dorian og senest for sin samtale med den ukrainske præsident.

Sanfords kandidatur kom godt en måned efter at et andet tidligere kongresmedlem, Joe Walsh fra Illinois, meddelte, at han var modkandidat til Præsident Trump. Joe Walsh, der til daglig er vært på et konservativt radioprogram, har ellers tidligere været en af Trumps varmeste støtter.

De to kongresmedlemmer slutter sig til Bill Weld, der fra 1991 til 1997 var guvernør i Massachusetts og i 2016 var vicepræsidentkandidat for det mindre Libertarianske Parti. Bill Weld blev i april den første til at udfordre Præsident Trump i kampen om at blive Republikanernes præsidentkandidat.

Tre kandidater, der håber på et mirakel
Fælles for Præsident Trumps tre udfordrere er, at de alle er mindre navne i Republikansk politik. De tre kandidater er også alle folk, hvis politiske karrierer er i deres efterår, og som i nogen tid ikke har kunnet vinde valg. Alle skal de håbe på et mirakel, hvis det skal lykkedes at vinde nomineringen som Republikanernes præsidentkandidat.

Mark Sanford tabte primærvalget om hans kongressæde efter at have gjort sig upopulær hos Trumps base. Hans kandidatur virker både som et forsøg på at få revanche, et sidste forsøg på genoplive en lang politisk karriere samt et forsøg på at trække det Republikanske Parti tilbage til tiden før Trump.

Joe Walshs kandidatur er i høj grad blevet præsenteret som et alternativ til Trumps person, og ikke så meget et alternativ til hans politik. Walsh, der var kongresmedlem fra 2011-13, har tilknytning til Tea Party-bevægelsen, og skønt han i den senere tid har gjort op med tidligere kontroversielle udtalelser om blandt andet Obama, så tilhører Walsh samme fløj i partiet som Trump og har på den måde ikke den helt store nye vision for det Republikanske Parti.

Bill Weld repræsenterer et opgør med Trump og det Republikanske Partis konservative socialpolitik og den protektionistiske handelspolitik. Weld havde tidligere en stor stjerne i det Republikanske Parti og var i 2004 med til at forberede Præsident Bush på debatterne med John Kerry, der i sin tid havde slukket Welds drømme om at komme i senatet. Bill Welds stjerne er dog siden falmet i det Republikanske Parti, og han har derfor søgt nye græsgange hos det mindre Libertarianske Parti, hvor han i 2016 var vicepræsidentkandidat.

Trump og det Republikanske Parti i parløb
Præsident Trumps modkandidater står overfor en velsmurt Trump organisation, der sammen med det Republikanske Parti har en stor interesse i, at Trumps genvalg bliver så gnidningsfrit som muligt. Her er de tre udfordreres kandidatur et irritationsmoment, og flere steder er Trumps støtter i det Republikanske Parti begyndt at ligge hindringer i vejen for disse kandidater.

I flere stater har lokalafdelinger af det Republikanske Parti besluttet sig for at aflyse primærvalg i 2020. Indtil videre har Alaska, Arizona, Kansas, Nevada og South Carolina besluttet at droppe primærvalgene og i stedet sende Trumpvenlige delegationer til det Republikanske Konvent, hvor nomineringen skal endeligt afgøres.

Der er ikke noget unormalt i at partiet, der sidder i det Hvide Hus, dropper primærvalg for at hjælpe præsidentens genvalgschancer. Alligevel er aflysningerne blevet kontroversielle, da modstandere af Trump ser det, som endnu et forsøg fra præsidenten på at nedbryde demokratiske institutioners rolle.

Særligt aflysningen i South Carolina kan ende med at blive genstand for stor debat. South Carolina skulle have været det tredje primærvalg i den Republikanske kalender og det første primærvalg, hvor delegerede ikke fordeles proportionelt. Delstaten plejer derfor at give et godt rygstød til populære kandidater, og Trumps udfordrere bliver derfor potentielt frarøvet muligheden for at samle momentum.

Rigsretssagsspørgsmålet spøger også over primærvalgene
Trumps tre udfordrere kæmper således opad bakke i deres forhåbninger om at afløse præsidenten, men også her kan den mulige rigsretsproces mod Præsident Trump komme til at spille en rolle. Skulle Demokraterne indlede en rigsretsproces, og skulle der vise sig en folkelig opbakning til rigsretsprocessen, kan primærvalgene komme til at blive en meget større hovedpine for Trump, end den på nuværende tidspunkt udgør.

En rigsretsproces kan meget vel tvinge de lokale afdelinger af det Republikanske Parti til at genvurdere deres aflysninger af primærvalg. Det kan skabe et momentum for Trumps modkandidater. Samtidig kan primærvalgene blive en mindre politiseret måde for det Republikanske Parti at skille sig af med Trump på end den allerede højt profilerede mulige rigsretssag.

Snakken om rigsretssag og Trumps upopularitet i dele af den amerikanske befolkning til trods, er præsidenten stadig favorit til at blive det Republikanske Partis præsidentkandidat i 2020. Hans modkandidater skal håbe på et mirakel eller på hjælp fra Demokraterne, hvis de skal have en chance for at afløse Trump, der stadig har sin base og det Republikanske Partis støtte. De tre modkandidater kan dog blive et stort irritationsmoment for præsidenten og kan være med til at presse Præsident Trump frem mod præsidentvalget.    

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen