Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

US Navy hårdt ramt af Corona-virus

Hangarskibet USS Theodore Roosevelt er taget ud af tjeneste, og over 600 besætningsmedlemmer er konstateret positive for Corona-virus. Hele processen omkring udbruddet på hangarskibet har ført til massive politiske problemer, en kommandørs fyring og en ministers afgang – men også givet vigtig viden om Corona-virussen. Nu står man også med besætningsmedlemmer ombord på hospitalsskib i Los Angeles, som er erklæret positive. Denne historie udstiller en mangelfuld screening inden afgang.

Hangarskibet USS Theodore Roosevelt ligger i øjeblikket til kaj i Guam, fordi skibet er hårdt ramt af Corona-virus. På nuværende tidspunkt er 660 besætningsmedlemmer fra USS Theodore Roosevelt konstateret positive med Corona-virus, og skibets besætning udgør dermed størstedelen af de 1.017 søfolk som er konstateret positive i hele flåden. Ét besætningsmedlem fra USS Theodore Roosevelt er omkommet.

Den kritiske situation ombord på USS Theodore Roosevelt har også givet bekymrende nyt om Corona-virussen, som burde kunne påvirke overvejelser i Washington D.C. om en genåbning af amerikansk økonomi. Fredag havde man testet 94% af besætningen ombord på USS Theodore Roosevelt, og altså konstateret 660 tilfælde af Corona-virus. Det der får øjnene op hos folk i Washington D.C., er at 60% af dem, som er testet positive, ikke har udvist nogen symptomer. Der er altså tale om unge mennesker, som er positive for virussen, men som ikke viser symptomer og blot går rundt og spreder smitten. Dette er yderst relevant information, som den amerikanske flåde har kunne konstatere på baggrund af de omfattende tests af søfolkene på USS Theodore Roosevelt.

Til nyhedsstationen NBC udtalte forsvarsminister Mark Esper: “It has revealed a new dynamic of this virus: that it can be carried by normal, healthy people who have no idea whatsoever that they are carrying it,” Blot indenfor militæret er dette bekymrende nyt, da det endnu er umuligt at teste alt tjenestegørende personel. Derfor er det umuligt at sige, hvor mange af militærets tusinder af soldater rundt om i verden, som måtte have Corona-virussen og dermed potentielt smitter videre. Ud over de samfundsmæssige konsekvenser vil det også klart kunne have sikkerhedspolitiske implikationer, som er svære at overskue.

Flere dårlige nyheder og kritik

Men de dårlige nyheder fortsætter for den amerikanske flåde. Under stor fanfare blev flådens to hospitalsskibe USNS Mercy og USNS Comfort sendt afsted til Los Angeles og New York for at hjælpe de civile hospitaler ved at kunne tage ikke-Corona-ramte patienter ombord, så hospitaler på land kunne have plads til virus-ramte. Men nu har man konstateret syv positive tilfælde af Corona-virus ombord på USNS Mercy i Los Angeles. Alle syv er blevet evakueret fra skibet, som fortsætter sin indsats.

Situationen i Los Angeles har genåbnet debatten, som allerede kom frem, da skibene sejlede fra deres hjemhavne i slutningen af marts, om den screening som personalet gennemgik. Det er trods alt hospitalsskibe, som skulle kunne aflaste det civile sundhedssystem under en pandemi, som militæret sendte afsted. Derfor gav det anledning til kritik, da screeningsprocessen inden afgang bestod af, at folk fik taget deres temperatur og stillet nogle generelle spørgsmål om deres helbred. Denne proces er blevet kritiseret for at have været alt for slap, særligt i betragtning af den opgave, som hospitalsskibene blev sendt afsted for at løse.

Den 30. marts sendte chefen for hangarskibet USS Theodore Roosevelt en email, hvori han bønfaldt den militære ledelse om mere hjælp til at håndtere Corona-virus ombord på sit skib. Denne email blev lækket til pressen, og kommandør Crozier blev afskediget med øjeblikkeligt varsel af fungerende flådeminister Thomas Modly. Modly fulgte op med en tur til hangarskibet, hvor han adresserede besætningen, hvor han bl.a. kritiserede Crozier for at være for ”dum” og ”naiv” til at lede et hangarskib, hvis han troede at en sådan mail, sendt til ”20 til 30 personer” ikke ville blive lækket. Det har senere vist sig, at emailen blev sendt til 10 personer.

Modly kom i voldsomt uvejr for sine udtalelser, og valgte at trække sig fra sin post. Man taler nu om kommandør Crozier kan komme tilbage som chef for USS Theodore Roosevelt, hvor han var en populær chef, som ses fra videoen fra hans afgang fra skibet.
(Artiklen fortsætter under tweet)

Hele situationen med Crozier og Modly viser, hvordan Pentagon langt hen ad vejen stadig kæmper med at håndtere civil-militære relationer med præsident Trump i Det Hvide Hus.

De sidste tre år har Pentagons foretrukne strategi været at tie så stille som muligt, for ikke at give præsidenten anledning til at blive sur. En sådan anledning gav Croziers brev, og derfor blev han fyret. En beslutning som præsident Trump støttede, lige indtil støtten til Crozier i mediedækningen og tydelig hos søfolkene ombord på USS Theodore Roosevelt, blev for overvældende. Så trak flådeministeren sig, for at undgå en ny anledning til at gøre præsidenten vred.

På mange måder dette en uholdbar situation for civil-militære relationer i det amerikanske forsvar. Denne situation har dog også geopolitisk betydning, da hangarskibet er midlertidigt taget ud af tjeneste, og ligger til kaj i Guam. Desuden har der også være rygter om, at hangarskibet USS Ronald Reagan også kunne have oplevet udbrud, og er derfor også i riskozonen for at blive taget ud af tjeneste. Dermed ville USA risikere, at begge landets hangarskibe i det vestlige Stillehav bliver taget ud af tjeneste pga. Corona-virus.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen