Kongressen.com
Analyse Premium

USA er kun for de største

Små og mellemstore virksomheder bør udskyde den amerikanske drøm til bedre tider

Danmark har aldrig været mere afhængig af USA end vi er idag. Derfor fylder den amerikanske valgkamp også mere i de danske medier end nogensinde.

Lad os for en gang skyld se bort fra NATO og Danmarks sikkerhed.

I 2019 overgik USA for første gang Tyskland, som Danmarks vigtigste eksportmarked. Amerikanerne købte varer og tjenester fra Danmark for ialt 157,6 milliarder kroner, mens tyskerne købte for 155,7 milliarder kroner. Men ser man på de på varer, der sendes til udlandet over den danske grænse, går 92 procent til Tyskland.

Det betyder med andre ord, at det som danske virksomheder sælger til USA er enten tjenesteydelser eller produkter, som er produceret i USA.

Uanset om Trump eller Biden vinder præsidentvalget, ser udviklingen ud til at fortsætte. Trump har gjort det sværere at få et få et arbejdsvisum til USA, og Biden har lovet en “Made in America” skatterabat på 10 procent. Den skal gives til virksomheder, der enten investerer i lukningstruede amerikanske virksomheder eller flytter arbejdspladser til USA fra udlandet. 

For de største danske virksomheder, giver udviklingen nye muligheder. Det er nu man skal overveje, om der er en amerikansk konkurrent, som bør købes op. Eller om der er produktion, som kan flyttes til USA fra Europa eller Asien.

Corona-krisen har desuden været en påmindelse om, at fysisk afstand fortsat har en betydning. Du kan stadig starte bilen og køre på forretningsbesøg i Tyskland. Omvendt har mange måtte trække deres danske medarbejdere hjem fra USA, fordi utrygheden blev for stor. Uanset hvor gode vi bliver til at holde digitale møder, vil det nok tage mange år før den erfaring vil ebbe ud.

Tilsammen gør America First tilsat Corona-krise tidspunktet historisk dårligt for små og mellemstore virksomheder, at prøve kræfter med det store, attraktive amerikanske marked. Af samme grund vil mange sikkert vente på bedre tider.

Konsekvenserne kan blive store på længere sigt, hvis tendensen bider sig fast.

Dansk erhvervsliv er karakteriseret ved, at der er mange små og mellemstore virksomheder. De største danske virksomheder har det til fælles, at de har opnået kritisk tyngde ved at få succes på den amerikanske marked. Det gælder traditionsrige virksomheder som Maersk, Novo Nordisk og LEGO. Men det gælder også yngre succes virksomheder som Vestas, Ørsted og DSV, der indenfor nyere tid har opnået kæmpe vækst i kraft af det af målrettede satsninger i USA.

På den måde risikerer udviklingen af ramme Danmark hårdt. Det har altid krævet stort talent og mange ressourcer at slå igennem i USA. Men vi skal formentlig helt tilbage til 80’erne for at finde et tidspunkt, hvor det var lige så svært som det er nu.

Går man med tanker om at åbne i USA, vil mit bedste råd være: se tiden an, inden du vælger den kamp. Udnyt i stedet tiden til at opbygge din kraft og smidighed.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kulmine-demokrat kan bremse grønne danske muligheder

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Dos and don’ts for danske virksomheder, der vil til USA

Kongressen

Teknologisk brydningstid i bilbranchen ryster posen af danske underleverandører

Kongressen

Et groggy demokrati står stadig

Peter Keldorff

I Georgia fortsætter de med mudderkastningen

Dorte Rasmussen

Kampen om Amerika – Biden spiller sikkert med Blinken og Co.

Otto Lykketoft