Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Hvad vil Republikanerne gøre med Obamacare?

Præsident Trump og den republikanske ledelse på Capitol Hill har længe ønsket at fjerne eller ændre Obamacare markant. Det er fortsat ønsket, men hvordan det skal ske er mere uklart. Og det skaber lige nu usikkerhed blandt mange amerikanere.

WASHINGTON D.C.: “We are going to replace and repeal Obamacare!” Lyder det bekendt? Hvis ja, så er det ikke uden grund. Budskabet blev gentaget talrige gange undervejs i valgkampen, både af Trump, en række af de øvrige republikanske kandidater og af partiledelsen på Capitol Hill.

Ønsket om at komme præsident Obamas sundhedsreform til livs har været dybfølt hos Republikanerne nærmest fra valgnatten 2008, hvor Obama besejrede John McCain og Demokraterne samtidig bevarede flertallet i begge Kongressens kamre.

Får vi ikke bremset reformen fra starten, vil den ikke bare blive en kæmpe sejr for Obama, den vil samtidig blive en stor velfærdspolitisk sejr for Demokraterne på niveau med Medicare og Medicaid, lød analysen rundt om i de republikanske strategikontorer.

Den del af operationen lykkedes som bekendt ikke og ganske som Republikanerne havde forudset blev sundhedsreformen en af præsidentens helt store indenrigspolitiske sejre. Ja, faktisk en af hans allerstørste sejre som præsident generelt.

Men Republikanerne gav ikke op. Efter reformens vedtagelse har de gang på gang fremlagt lovforslag om at rulle reformen tilbage og gjort klart, at så snart de fik chancen, ville reformen blive kasseret og erstattet med noget andet. Hvad det andet så helt konkret ville betyde, var der ikke rigtig klarhed over.

Hvad med at I brugte noget af energien på at udarbejde lovforslag, der kunne forbedre reformen, i stedet for bare at sige at den skal fjernes, lød opfordringen fra Obama til blandt andet den nye formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, da partiet igen, igen, igen, havde stemt for at rulle Obamacare tilbage.

Ryan købte præmissen og lod forstå, at det var planen at man senest i løbet af sommeren 2016 ville fremlægge en samlet republikansk plan for, hvordan sundhedsreformen skulle ændres.

Men da sommeren gik på hæld og det blev efterår, var der stadig ikke nogen republikansk plan for, hvordan man ville lave Obamacare om. I stedet havde partiledelsen nok at gøre med at finde ud af, hvilket ben de skulle stå på efter det stod klart, at Donald Trump var partiets kandidat, stik imod alle odds – og ledelsens ønske.

Fra Trump var meldingen klar: Obamacare var en katastrofe, som han ville afskaffe med det samme, hvis han blev præsident.

Det blev han som bekendt. Og endda med republikansk flertal i begge kamre. Med andre ord: Republikanerne havde omsider fået den mulighed, de havde søgt flere år, nemlig muligheden for at enten fjerne eller ændre Obamacare.

Nu er de store spørgsmål så: Kommer det så rent faktisk til at ske? I hvilket omfang? Og hvornår? Ingen af delene er der rigtig nogen, der ved. Heller ikke rigtig i det republikanske parti. Der er ganske vist mange løse forslag i spil, men på nuværende tidspunkt er det meget lidt konkret, hvad der skal ske.

Og det skaber en kolossal usikkerhed blandt rigtig mange amerikanere i øjeblikket rundt om i delstaterne. For Obamacare har betydet, at millioner af amerikanere nu har adgang til behandling.

Jeg talte med en kvinde i Portland, Maine sidste weekend. Hun var i midten af 30´erne, var gift og mor til en søn på tre. Som 17-årig havde hun fået konstateret diabetes, og året efter, efter hun var startet på college, havde hun fået konstateret cancer. Heldigvis var kræften blev opdaget på et tidligt stadie og kunne derfor slås ned igen, samtidig med at hun fik den insulin, hun havde brug for til behandlingen af sin diabetes. Efter college havde hun fået fast job, og gennem sit arbejde fået sundhedsforsikring, som det er normen her i USA. Da hun så for godt tre år siden fandt ud af, at hun ventede sit første barn, besluttede hun sig for at blive selvstændig for at have mere tid til at være hjemme med sønnen. Hun ville ganske vist komme til at miste den sundhedsforsikring, hun havde fået gennem sit arbejde, men gennem Obamacare ville hun kunne få en ny. Hvilket gjorde at hun tog springet, startede sin egen virksomhed og kunne fortsætte sin diabetes-behandling.

Natasha, som kvinden hedder, er en af de mange amerikanere, der lige nu ikke ved, om hun er købt eller solgt. For rulles reformen tilbage, mister hun sin forsikring og dermed adgangen til den behandling, hun grundet sin diabetes er ganske afhængig af. Og hvis reformen ikke bliver rullet helt tilbage, men bare lavet om, hvordan kommer den nye reform så til at se ud? Og hvad vil det få af konsekvenser? Det vides stadig ikke, hvilket skaber en kolossal usikkerhed, både hos Natasha og de mange andre amerikanere, der har fået en sundhedsforsikring som følge af Obamas sundhedsreform.

Hvordan præsident Trump og den republikanske partiledelse har tænkt sig at gribe det hele an, bliver vi – måske – klogere på i løbet af det næste stykke tid. Trump vil stadig af med Obamacare, har han sagt gentagne gange, også efter han er blevet præsident. Det vil ledelsen på The Hill som udgangspunkt også. Men der er stemmer i sundhed. Og derfor ved både Paul Ryan og hans kollega i Senatet, Mitch McConnell, godt at de skal træde varsomt her. For hvis man ændrer på den nuværende reform, skal man sørge for at de ændringer, man lancerer, fungerer med det samme.

Kort før jul talte jeg med en af USA’s førende eksperter inden for sundhedspolitik, Steven Brill, der blandt andet har skrevet bogen ‘America’s Bitter Pill’. Han brugte følgende billede til at beskrive Trump og Obamacare:
“Han er en hund, der jagter en bil, og nu hvor han har fanget den, ved han ikke, hvad han så skal stille op.”

Det er ikke helt forkert. For hvis man begynder at pille hjulene af bilen, bare fordi man kan, uden at overveje at passagerne i bilen bliver vrede over, at man har ødelagt bilen og at den nu ikke kan køre, så får det konsekvenser. Og de konsekvenser er især Ryan og McConnell særligt opmærksomme på. Det er nemlig dem, der skal møde vælgerne næste gang ved midtvejsvalget i 2018.

Derfor venter der en langvarig, kompliceret og formentlig rodet proces omkring Obamacare den kommende tid. For Republikanerne vil stadig gerne lave Obamacare om. Men hvordan, ja, det er så spørgsmålet. Og så længe, det spørgsmålet forbliver ubesvaret, stiger usikkerheden blandt vælgerne rundt om i landet. Nogen nem øvelse bliver det her ikke. Hverken for Trump eller den republikanske partiledelse.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen