Kongressen.com
Analyse Premium

Vacciner kan blive ny vækstmotor

En vaccine er et af verdens vigtigste våben i kampen mod corona, men verden længes efter flere vacciner – og corona-pandemien kan sparke udviklingen igang.

Af Lars Møller, landechef for Pfizer Danmark – datterselskab af amerikanske Pfizer Inc.

I 2011 udråbte WHO 2010’erne til Vaccinernes Årti. Den gang forventede de nok ikke, at netop en vaccine ville blive omdrejningspunktet for hele verdens opmærksomed i årtiets sidste år. Men det er ikke desto mindre sandheden. Vi befinder os midt i en verdensomspændende, koordineret og målrettet jagt på en vaccine mod coronavirus.

Men hvornår bliver det? Der er mange gæt, men et kvalificeret ét kommer fra Thomas Senderovitz, der er chef for den danske Lægemiddelstyrelse. Senderovitz udtalte forleden til TV Avisen, at han finder det sandsynligt at begynde at vaccinere i starten af 2021. Det kræver selvfølgelig, at der findes mindst én godkendt vaccine til den tid. Hvis det er tilfældet, vil vi have taget første skridt mod at forlade den globale undtagelsestilstand, som coronavirussen har bragt med sig.

Vaccinen er første skridt
Men en godkendt vaccine er kun første skridt, og det er nok vigtigt at holde sig for øje. For efter godkendelsen kommer produktion, distribution og fordeling.

I kampen mod coronavirus har flere aktører dog taget forskud på produktionen, så selvom der endnu ikke er nogle godkendte vacciner, så er flere af kandidaterne allerede ved at blive produceret. De mange doser bliver i disse dage fordelt gennem forhåndsaftaler med aftagerne, fx ser vi EU forhandle aftaler med flere producenter. 

Når en eller flere af vaccinerne forhåbentlig er godkendt, skal lagrene distribueres til de lande, der på forhånd har indgået aftaler, og landenes forsyningskæder skal geares til at følge med. De enkelte lande skal også beslutte, hvem der skal vaccineres. 

Det hele foregår med hidtil uset hastighed, men det er nødvendigt at huske på, at det vil tage tid, før vi – og verden – opnår en vaccinedækning, der giver den meget omtalte og eftertragtede ”flokimmunitet”. Det skyldes dels, at det vil tage tid at vaccinere hele befolkninger og dels at selv effektive, godkendte vacciner ikke nødvendigvis virker på alle.

En godkendt vaccine mod coronavirus er altså kun første skridt. Derfor er der stadig brug for intens, global forskning i behandlinger, der kan bekæmpe COVID-19 og dens følgevirkninger. Samtidig kommer vi til at skulle holde afstand, have god hygiejne, bruge mundbind og følge andre anbefalinger fra sundhedsmyndighederne længe endnu – det er meget effektive redskaber, og vi ved, at de virker – ikke kun på corona, men også fx på influenza.

Et fantastisk folkesundhedsværktøj
Når alt det er sagt, er der grund til at glæde sig. Flere vacciner er allerede i den sidste fase af klinisk afprøvning, og vi ser et samarbejde mellem myndigheder og vaccineudviklere, der fungerer ekstremt effektivt. Både innovationskraften og samarbejdet er værd at bygge videre på. 

Samtidig kan man håbe på, at det massive fokus på en coronavaccine og den enorme betydning, vi alle håber at én eller flere vacciner vil få for folkesundheden, øger forståelsen for – og dermed tiltroen til – vacciner over en bred kam. Vacciner forhindrer ifølge WHO allerede 2-3 millioner dødsfald hvert år på tværs af aldersgrupper ved at forhindre sygdomme, bl.a. difteri, stivkrampe og mæslinger. 

Og at dømme ud fra den globale vaccine-pipeline, har fremtidens vacciner potentielt endnu mere at byde på. Her findes der fx kandidater mod RS-virus, som er en af de hyppigste årsager til luftvejsinfektioner hos småbørn, og mod e.coli-infektioner, som er ansvarlig for mange tilfælde af dårlig mave hos børn og voksne. 

I en fremtid, hvor flere ældre, kronikere og multisyge vil sætte sundhedsvæsener under yderligere pres, og hvor vi ser en øget forekomst af antibiotikaresistens, kan både eksisterende og fremtidige vacciner spille en vigtig rolle i at lette presset. 

Når vi om nogle år ser tilbage på det, WHO døbte Vaccinernes Årti, så vil det nok være hele verdens kamp for en coronavaccine, vi husker. Forhåbentlig kan selvsamme kamp sikre et endnu større kendskab til- og forståelse for den rolle, vacciner kan spille for den globale folkesundhed i det årti, der kommer.

Få læst artiklen op i playeren herunder:

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kampen om Amerika: Ginsburgs død genopliver striden om abort

Kongressen

Tre spændende startups, du bør holde øje med

Simone Okkels

Sådan vinder du kampen om data

Camilla Sebelius Winther

Topmøde: Tommy Ahlers

Anders Agner Pedersen

Trump hamrer på den blå mur

Mads Høeg-Mikkelsen

Jon Stewart kaster sig ind i veteraners kamp for hjælp

Philip Chr. Ulrich