Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Debat

Vaccinerede amerikanere diskrimineres

Hvorfor er det statsborgerskab, ikke vaccination, der afgør hvem, der er velkomne i Danmark?

Af Malene Torp, adm. direktør, DIS

En covid-19 vaccineret belgier og en vaccineret østriger kan rejse ind i Danmark. De kan rejse frit ind uanset formål, hoppe på Metroen i Kastrup Lufthavn og tage direkte ind til København og gå på restaurant, cykle rundt, tage på kanalrundfart, gå på museum, til fodboldkamp.

Anna er amerikaner. Hun er fuldt vaccineret med Pfizer-Biontech. Anna er universitetsstuderende og har tilmeldt sig et seks ugers sommerkursus i København, for at studere dansk miljøpolitik og klimaforandringer i arktisk. Der er bare det problem, at Anna skal i 10 dages karantæne ved ankomst til Danmark. Udelukkende fordi hendes pas er amerikansk og ikke udstedt af et EU land.   

På trods af, at den amerikanske State Department også nøler med at opdatere deres rejsevejledninger, og fortsat fraråder rejser til Danmark og resten af Europa, er der mange studerende, som er klar til rejse. De er nemlig fuldt vaccinerede mod covid-19 med de samme vacciner, som er godkendt i Danmark og EU. De vil gerne studere i Danmark og lære om dansk kultur og samfundsforhold.

At unge amerikanere kommer til Danmark og får indblik i danske perspektiver på klimaforandring og geopolitik, er en vigtig måde at styrke de transatlantiske bånd på. Uddannelse- og kulturudveksling er ikke bare god udenrigspolitik, men udgør også en væsentlig økonomisk indsprøjtning til København. De amerikanske studerende betaler for deres studier, skaber liv og lægger gode penge på Københavns hårdt trængte cafeer, butikker og kulturinstitutioner.     

Med Biden/Harris regeringen og Blinkens besøg i Danmark er der fokus på at styrke forholdet til vores vigtigste allierede. At byde studerende velkommen og give vaccinerede amerikanere samme rettigheder som vores europæiske venner, vil uden tvivl falde i god jord i Washington. Det burde være i alles interesse at gøre det, og derfor er min klare opfordring således også, at det sker så hurtigt som muligt.   

DIS – Study Abroad in Scandinavia, udbyder undervisning til studerende fra amerikanske universiteter og colleges. DIS er en selvejende, erhvervsdrivende fond og 100% brugerfinansieret via den studieafgift de studerende betaler. DIS har udbudt programmer i København siden 1959 og Stockholm siden 2016. I et normalt år byder DIS over 3000 studerende velkommen, har en omsætning på 400MDKK og mere end 300 ansatte.    

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen