Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Valget varer længe, koster mange penge

For manden, der allerede inden han stillede op var favorit til at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2020, må nye fundraisingtal give grund til bekymring. De viser nemlig, at der er en mening med at diskutere, om Joe Biden stadig er favorit.

Heller ikke i 2019’s tredje kvartal nåede Joe Biden de øverste højder på fundraisingstigen, selv om den tidligere vicepræsident har ligget øverst i de fleste meningsmålinger forud for demokraternes primærvalg i 2020. 

Både Bernie Sanders, Elizabeth Warren og Pete Buttigieg samlede signifikant flere penge ind i juli, august og september. Og selv i kvartalet inden da, mens Biden virkede som en mere klar favorit end i de seneste måneder, måtte han se sig slået af den unge borgmester fra South Bend, Indiana.

Ifølge tal offentliggjort af kampagnerne selv, rejste de mest succesfulde kandidater følgende antal millioner i tredje kvartal:

Bernie Sanders: $25,3

Elizabeth Warren: $24,6

Pete Buttigieg: $19,1

Joe Biden: $15,2

Kamala Harris: $11,6

Andrew Yang: $10

Cory Booker: $6

De fulde rapporter offentliggøres først den 15. september. Blandt de kandidater, der i skrivende stund ikke har offentliggjort deres kvartalsresultater er Beto O’rourke, Amy Klobuchar og Julian Castro. De har alle haft problemer i både meningsmålinger og fundraising indtil nu.

De nye tal viser især fremgang til de mest progressive kandidater, for ikke både Sanders og Warren, men også Andrew Yang, der ønsker at give alle amerikanere $1.000 om måneden, fandt over $5 millioner mere end i andet kvartal.

Mere moderate Buttigieg og Biden, der indsamlede henholdsvis $24,9 og $22 millioner i andet kvartal, så begge nedgang over sommeren, men Bidens nedtur er størst og mest bemærkelsesværdig, fordi han har ligget øverst i langt de fleste meningsmålinger hele året. Biden’s donationer ser ud til at komme fra forholdsvist få donorer, hvilket sammenlagt med det relativt lave samlede beløb tyder på, at græsrodsbevægelsen bag Obamas vicepræsident er mindre, end han kunne have håbet.

Buttigieg overpræsterer derimod voldsomt i fundraising i forhold til, hvor han ligger i de nationale meningsmålinger, hvor han i en kort periode lå tredjebedst men henover sommeren har kæmpet med Kamala Harris om at være inkluderet i top fire. Buttigieg og hans mand, Chasten, har vist sig som dygtige fundraisere og har i høj grad udnyttet muligheder for at bede om økonomisk støtte digitalt. Da Buttigieg er den først homoseksuelle præsidentkandidat fra et af de to store partier, spekulerer nogle i, om en anden årsag til succesen kunne være stor opbakning fra LGBTQ-miljøet. 

Yang, der efterhånden har tilkæmpet sig en sjetteplads i de nationale meningsmålinger, har leveret den største positive fundraisingoverraskelse i kvartalet ved at tredoble beløbet fra andet kvartal. #YangGang viser, at et kandidatur, der startede på sociale medier, kan nå langt og bør tages seriøst. Nu er det op til Yang at vise, at han kan være en “rigtig” kandidat. RealClearPolitics har ham ikke højere end 3,6% i det nationale meningsmålingsgennemsnit, men Yangs økonomiske succes kan både give ham muligheden for at føre en mere synlig kampagne og overleve længe nok til, at flere fattige kandidater må bakke ud. Kan Yang samle nogle af deres vælgere op, kan han stadig nå at blive primærvalgkampens største positive overraskelse.

Langt mindre overraskende, men fortsat imponerende, er Sanders, der bliver ved med at skovle penge ind. Ja, han havde et dyk i andet kvartal, men han satte alle på plads i første kvartal og er den demokratiske kandidat, der har rejst flest penge i år. Sanders klarer sig til gengæld skuffende i meningsmålingerne, der tidligt på året viste en duel mellem ham og Biden. Men Sanders har ikke vist vækstpotentiale og er faktisk faldet. I øjeblikket ligger han til ca. 17% af stemmerne nationalt.

Det gør han blandt andet, fordi Elizabeth Warren bare bliver ved at med at tiltrække flere vælgere. Efter Pocahontas-gate lignede senatoren fra Massachusetts ikke en kandidat med stor chance for success, men de seneste fundraisingresultater bekræfter, hvad de amerikanske pundits allerede har besluttet.

Biden er ikke længere alene i front, og det er relevant at snakke om Warren som en favorit.

Bookmakerne giver Warren mere end 50% chance for at vinde nomineringen, mens Biden må nøjes med 20% som den næstmest sandsynlige vinder, ifølge RealClearPolitics’ gennemsnit.

Hun fører meningsmålingerne i Iowa og er ikke langt efter Biden i New Hampshire. Nationalt giver RealClearPolitics et gennemsnit på 26.2% til Biden og 24% til Warren.

Hvis de nuværende formkurver fortsætter, og det kunne fundraisingtallene tyde på, vil Warren snart ligge først, mens Biden kan være på vej til for fjerde gang at tabe et forsøg på at blive præsidentkandidat. 

Written By

Rasmus S. Jorgensen er uddannet journalist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og University of Notre Dame. Han startede sin karriere i amerikansk journalistisk på Notre Dame Magazine, hvor han fortsat er freelanceskribent, og har siden været på South Bend Tribune. Han har tidligere boet i Arlington, Virginia, men er nu bosat i South Bend, Indiana, hvorfra han følger Midtvesten for Kongressen.com. Tlf. +1 (574) 318-6357 Mail: rschjorgensen@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen