Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Valget vi aldrig glemmer

Dette valg er allerede historisk, selvom vi ikke har et resultat endnu. Valget vidner nemlig om to essentielle skel i amerikansk politik, som bliver afgørende for, hvordan vi i fremtiden kommer til at opleve amerikanske valg.

Høj valgdeltagelse er ikke nødvendigvis udelukkende en fordel for Demokraterne

For det første er idéen om, at en høj valgdeltagelse automatisk vil gavne Demokraterne, blevet kraftigt udfordret. Kigger man på de opgjorte tal, taler tallene for sig selv. Selvom Biden i den grad har formået at mobilisere mange flere vælgere end Clinton gjorde i 2016, så har amerikanerne gjort sig umage for at genvælge Trump.

I Texas ville Biden have vundet med ca. 500.000 stemmer, hvis han havde været oppe imod Trumps stemmetal fra 2016. Det er han bare ikke. I stedet for har Trump allerede mobiliseret over 1 million flere stemmer i Texas. Det samme mønster tegner sig i North Carolina og Ohio.

Med andre ord: Høj valgdeltagelse er ikke nødvendigvis udelukkende en fordel for Demokraterne.

Latinos er ikke en homogen gruppe

For det andet er der nu sat en tyk fed streg under det faktum, at hispanics/latinos ikke skal betragtes som en homogen vælgergruppe, som kan skæres over en kam. Når de demografiske data kommer ud om et par dage, vil vi uden tvivl se en kæmpe forskel mellem de sydvestlige- og sydøstlige latinos i USA. Mens de unge latinos i Arizona har været afgørende i Demokraternes (formodentlige) succes i Arizona, så har eksilcubanske og venezuelanske mænd i Florida haft en afgørende betydning for Trumps sejr. Hvis vi kigger på Miami-Dade County, et af de counties i hele USA, hvor der bor flest cubanere, finder vi en stigning på næsten 200.000 stemmer til Trump og Republikanerne ift. 2016 valget.

Miami-Dade er blot et enkelt eksempel af mange. Historisk har hispanics haft en større tilknytning til Demokraterne, men slet ikke på samme niveau som f.eks. den afroamerikanske befolkningsgruppe. Derfor har det aldrig været korrekt at at snakke om ’hispanics’ som en samlet gruppe, men hvis du hører nogen gøre det efter valget i nat, skal du stoppe dem. Den tid er definitivt over.

Et afgørende skift

Republikanernes høje valgdeltagelse og de splittede latinovælgere har afgørende effekt på amerikansk politik, fordi det ændrer ved grundlæggende strategier, hvorved man fører valgkamp. Hvad der skal prioriteres, hvor og hvornår har rykket sig ved dette valg, ligegyldig hvad det endelige resultat bliver.
Written By

Otto Lykketoft er bachelor i statskundskab ved Københavns Universitet med særlig fokus på international politisk økonomi. Han har tidligere boet i USA, NYC. Tilknyttet Kongressen.com som nyhedsredaktør.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen