Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Valgmandskollegiet siger farvel til Trump i dag

I dag stemmer valgmandskollegiet i de enkelte delstater. Det markerer staternes officielle afgørelse af valget – at Biden vinder over Trump. Men på trods af valgmandskollegiets afstemning fortsætter præsidenten de desperate forsøg på at omgøre valgresultatet. Næste stop er Kongressen. 

Normalt er afstemningen i valgmandskollegiet ikke noget, der får synderlig meget opmærksomhed i USA. Dagen er nemlig primært en formalitet i processen med at få den nyvalgte præsident på plads. Men i år vil der være massiv mediefokus på medlemmerne af “The Electoral College”, når de afgiver deres stemmer i delstaterne. Der forventes demonstrationer ude foran afstemningsstederne, republikanerne vil blive presset til at acceptere Bidens sejr og præsidenten vil muligvis også komme på banen. 

Årsagen er præsident Trumps forsøg på at fuske sig til sejren. Det har gjort efterspillet af valget til en højspændt affære, hvor hver eneste formalitet bliver til en ny kampplads.  Dermed også valgmandskollegiets afgørelse, der ellers normalt er en procedure, der ryger under radaren.  

Amerikanerne vælger rent valgteknisk ikke den kandidat, de ønsker som ny præsident ved valget. Deres stemmer går til en række valgmænd, der så senere i processen peger på præsidenten. Det er dem, som i dag skal afgive deres stemmer.  

De 538 medlemmer samles ikke samme sted. Medlemmerne samles i deres respektive delstater. Det er ofte folkevalgte og trofaste partimedlemmer i det parti, som har vundet delstaten, der er blevet medlem, og dermed kan pege på vinderen i netop den pågældende delstat. Hillary Clinton er den mest kendte, hun er nemlig af valgmændene fra staten New York, men de fleste er totalt ukendte. Hvert parti vælger på forhånd en række medlemmer til deres “hold” af valgmandskollegiet – men det er selvfølgelig kun medlemmerne fra det parti, som har vundet staten, der kan stemme. 

De samles ofte i delstaternes kongresbygninger. Møderne er planlagt til at starte mellem klokken 16.00 og 01.00 dansk tid. Først afgiver medlemmerne individuelt deres stemme på en old-school papir stemmeseddel og bagefter underskriver de en række dokumenter med resultatet. 

De utro valgmænd

Valgmændene skal ikke nødvendigvis stemme på en bestemt kandidat, men i 32 stater og i D.C. skal valgmændene stemme på den kandidat, der fik flest stemmer i delstaten.

Det åbner en teoretisk mulighed for at de såkaldte “faithless electors” – troløse valgmænd, kan komme på banen. At nogle valgmænd ender med at pege på Trump, selvom delstatens vælgere har stemt på Joe Biden som ny præsident. Eller omvendt. 

Eftersom hvert parti i delstaterne udpeger deres medlemmer, er det dog begrænset, hvor stor en rolle de kan få. De forventes at være meget tro mod partiet og dermed også mod det egentlige resultat i delstaten. Der er eksempler igennem historien på valgmænd, der har “skiftet side”, det har dog aldrig haft nogen afgørende indflydelse på resultatet. 

Dokumenter på vej mod Kongressen

Dagens afgørelse i valgmandskollegiet kommer efter den såkaldte “safe harbor” deadline den 08. december, hvor delstaterne skulle have certificeret deres valgresultat. Dagens begivenheder er i princippet en officiel underskrivelse og videresendelse af selvsamme certificering.  

Medlemmerne i valgmandskollegiet skal i dag underskrive seks certifikater, hvor de peger på den nye præsident og vicepræsident. 

Kongressen får et dokument, delstatens “Secretary of State” for to, USA´s nationale arkiv får to og den føderale dommer i det pågældende distrikt hvor medlemmerne samles får også et. Certifikaterne får følgeskab af et underskrevet dokument fra delstatens guvernør, der opgør delstatens resultat.  

Det vigtige er dokumentet, som bliver sendt til præsidenten for Senatet – i dette tilfælde vicepræsident Mike Pence. Det er nemlig det dokument, som skal tælles, når processen ender i Kongressen den 6. januar. 

Hvad siger Mitch? 

Efter dagens afstemning har valgmandskollegiet talt. Dermed burde det jo være afgjort. Men som bekendt har Trump forsøgt alle mulige forskellige krumspring for at omgøre valget og dermed snyde sig til sejren. Når valgmandskollegiet officielt har afgivet deres stemmer i løbet af mandagen, bliver fokus rettet mod de mange republikanerne, der indtil videre ikke har villet anerkende Joe Bidens sejr på 306 valgmænd mod Trumps 232. 

Indtil valgmandskollegiet stemmer, kan alle, som stiller op til valg udforske deres betænkeligheder ved optællingen gennem domstolene. Dette er ikke usædvanligt og er ikke alarmerende, udtalte Mitch McConnell i dagene efter at det stod klart, at Joe Biden stod til at få flest valgmænd og Trumps retssags-show begyndte.  

Den republikanske flertalsleder i senatet fortsatte: 

På et tidspunkt finder vi ud af, hvem som blev certificeret (som vinder, Red.) i hver enkelt stat. Og valgmandskollegiet vil afgøre vinderen, lød det fra Mitch McConnell den 10. november. 

Dermed kunne man forvente, at republikanernes leder i Senatet ville være klar til at acceptere Joe Bidens sejr, efter at valgmandskollegiet i løbet af mandagen peger på den tidligere vicepræsident som sejrherre. 

Men Mitch McConnell har signaleret, at han måske vil vente til valgmandskollegiets afgørelse ender i Kongressen den 6. januar. På grund af de to omvalg til senatet i Georgia. De foregår nemlig den 5. januar. Republikanerne vil nemlig meget gerne fastholde Trump-støtterne indtil da. Uden dem står de til at tabe flertallet i Senatet. 

Der er en række andre toneangivende republikanere og konservative medier, som har udtalt, at de vil acceptere Bidens sejr efter valgmandskollegiets afgørelse. Det forventes, at nogle republikanere offentligt vil anerkende, at Joe Biden er den nye “President-elect”, efter valgmandskollegiets afstemning i dag. Men mange forventes først at ville acceptere det ved den officielle optælling i Kongressen den 6. januar – eller måske først ved indsættelsen den 20. januar. 

På vej mod Kongressen

Efter mandagens afstemning skifter fokus mod Kongressen. Både for valgmandskollegiets afgørelse, der nu er på vej derhen – men også for præsident Trumps illegitime forsøg på at omgøre valget. 

Ved selve optællingen og den formelle accept af valgmandskollegiets afgørelse den 06. januar er hele Kongressen samlet. Republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus har meddelt, at de er klar til at gøre brug af endnu et (helt lovligt) middel til at kaste grus i maskineriet. De vil nemlig opponere i Kongressen mod selve optællingen. Det kan de gøre ifølge føderal lov. Hvis de kan få bare en enkelt republikansk senator med på vognen, kan de få udvidet seancen til at blive en decideret gennemgang af delstaternes resultat, hvor man teoretisk kan afvise en delstats afgørelse. 

Der er dog en række institutionelle mekanismer som gør, at det reelt set kun bliver en showkamp. Republikanerne vil nemlig næsten 100 procent sikkert ikke få noget ud af det. Udover en masse medieomtale, et kæmpe show og præsident Trumps glæde ved, at de forsvarer ham til sidste blodsdråbe. Samt selvfølgelig udvidet mistro til valggerningen og det amerikanske demokrati. 

Men som efterspillet af præsidentvalget har vist os indtil videre, så er republikanerne klar til at fortsætte kampen for Trump. Uanset at valgmandskollegiet i dag officielt afgør sejren til Joe Bidens side.        

Herunder kan du følge med i valgmandskollegiets afstemning i tre afgørende svingstater:

Michigan

Wisconsin

Pennsylvania

Written By

Peter Keldorff er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Han har gennem flere år arbejdet på DR’s udlandsredaktion, hvor han blandt andet dækkede USA. Har af flere omgange boet og arbejdet i USA, blandt andet i Californien og senest Washington D.C. Tilknyttet Kongressen.com som immigrationspolitisk analytiker.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen