Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Debat

Vi skal styrke samarbejdet med USA og NATO i en usikker tid

Af Annette Lind, udenrigsordfører (S)

Der er ingen tvivl om, at vi lever i en tiltagende uforudsigelig, usikker og kompleks verden. Det ser vi med al tydelighed i disse dage, hvor Rusland har valgt at indlede et fuldstændig unødvendigt og afskyeligt angreb på Ukraine. Europa befinder sig i øjeblikket i den mest alvorlige sikkerhedspolitiske krise, som vi har oplevet siden den kolde krig.

Stabiliteten i Europa og den verdensorden, der blev skabt i kølvandet på Anden Verdenskrig, bliver i stigende grad udfordret. De forpligtende fællesskaber og det regelbaserede internationale samarbejde, som vi som land nyder godt af, kan vi ikke længere tage for givet. Verden står i en global værdikamp, der udfordrer trygheden og Danmarks interesser.

I sådanne skelsættende øjeblikke er det helt afgørende, at Danmark stiller sig på den rette side af historien og siger klart fra sammen med vores allierede.

Et tættere sammenhold

I starten af året præsenterede regeringen en ny udenrigspolitisk strategi, som netop skal forstærke det vestlige sammenhold. Vores midler skal især prioriteres på at styrke Danmarks multilaterale repræsentationer i NATO, EU, FN samt det danske Arktis-diplomati.

Den værdikamp, der udspiller sig i verden, kræver nemlig et stærkt vestligt sammenhold, hvor vi står sammen om vores fælles værdier og det regelbaserede internationale samarbejde. Danmark skal befinde sig i hjertet af EU og i kernen af NATO, gå forrest i FN og værne om det tætte transatlantiske samarbejde.

Derfor er jeg glad for, at regeringen nu – på amerikansk forespørgsel – vil indlede forhandlinger med USA om en ny bilateral forsvarssamarbejdsaftale. USA og NATO har længe været og er fortsat garanten for Danmarks og Europas sikkerhed, og derfor er det helt afgørende, at vi fortsætter og styrker det gode samarbejde.


En kamp for demokrati og frihed


Den seneste udvikling i og omkring Ukraine er skræmmende. Ukraines kamp for demokrati og frihed er vigtigere end nogensinde før. Den handler i høj grad om sikkerhed og stabilitet, men også om de helt fundamentale værdier, som vores samfund bygger på.

Ruslands aggressive fremfærd er et foruroligende forsøg på at skrue tiden tilbage til en periode med stormagtsarrogance og tilsidesættelse af grundlæggende rettigheder, som det globale samarbejde har bygget på siden FN-pagten.

Situationen sætter en tyk streg under vigtigheden af de holdepunkter, som regeringens nye udenrigsstrategi udstikker. Det er nemlig med værdier som pejlemærker, at regeringen skal vurdere, hvordan Danmark bedst fremmer sine interesser og værner om danskernes tryghed, velfærd og sammenhængskraft.

Konkrete udfordringer kommer og går, men vores værdier består, og vores værdier og interesser er uløseligt forbundet. Derfor skal vi kæmpe for vores grundlæggende værdier, sammen med vores allierede. Også USA og Tyskland har bevæget sig mod en langt mere værdibaseret tilgang til udenrigspolitikken.

Den nye strategi giver os et godt udgangspunkt for at gøre en forskel og spille en konstruktiv rolle. Og dette er vigtigere end nogensinde med det pres, som vestlige værdier, interesser og institutioner i øjeblikket er under.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Læs også:

Podcast

Anders Agner og Ruben Sindahl ser nærmere på straffesagen mod Trump i New York, formandsdramaet i Huset og USA og FN anno 2024. Lyt...

Kultur

Taylor Swifts nyeste album byder ikke på nogen politiske budskaber, men udforsker i stedet hendes tidligere parforhold

Interview

I 'Hammarskjöld' spiller danske Caspar Phillipson nok en gang præsident John F. Kennedy - og det er lige stort hver gang, fortæller skuespilleren

Feature

I "Civil War" viser instruktør Alex Garland, hvordan en ny amerikansk borgerkrig kunne udspille sig.

Copyright © 2021 Kongressen