Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

WHO-beslutning passer lige ind i ”America First” dagsorden

Det bør ikke komme som nogen overraskelse, når Trump-administrationen vælger at standse det amerikanske bidrag til WHO midt i Corona-krisen. Kontroversen med organisationen passer lige ind i ”America First” dagsordenens opgør med multilaterale organisationer, leverer en syndebuk og passer ind i den generelle ”China bashing” som generelt er populært i amerikansk politik.

Præsident Trump har besluttet, at USA midlertidigt vil standse sit $400 mio. bidrag til World Health Organization (WHO) på baggrund af kritik af organisationens håndtering af Corona-krisen. Det amerikanske bidrag er langt det største til organisationens budget på $4,8 mia.
Over det seneste stykke tid har præsidenten i stigende grad rettet skytset mod WHO for organisationens håndtering af og kommunikation om virussen, samt den indflydelse som Kina anklages for at have udøvet i organisationen for at lægge en dæmper på de indledende udmeldinger om virussens udbredelse i Kina.

Denne beslutning bør dog ikke komme som den store overraskelse, da den passer lige ind i det ”America First” verdensbillede, som præsidenten og hans administration har forfulgt siden den trådte til i 2017.

Ifølge præsident Trump, hans rådgivere og vælgere er USA blevet snydt og udnyttet i store multilaterale organisationer som FN, WTO, WHO, NATO etc. På trods af USA’s stormagtsstatus så har man ikke fået nok ud af disse organisationer sammenlignet med andre lande – f.eks. Kina. Derfor søger man at gøre op med organisationerne. Nu er skytset altså blevet rettet mod WHO, hvor USA igen føler sig snydt og udnyttet. Derfor giver det i denne forståelsesramme rigtig god mening for præsidenten at gøre op med organisationen.

Ligeledes er beslutningen en del af administrationens hårde “China-bashing”. Kina er blevet en syndebuk for Trump-administrationen, og i denne sag kædes WHO og Kina sammen på den måde, at den amerikanske administration anklager WHO for at have givet Kina for stor indflydelse og ikke gået det kinesiske styre nok på klingen om håndteringen af virussen indenfor Kinas grænser. Her kan man indskyde præsidentens eget tweet fra februar om præsident Xi’s håndtering af Corona: “Just had a long and very good conversation by phone with President Xi of China. He is strong, sharp and powerfully focused on leading the counterattack on the Coronavirus. He feels they are doing very well, even building hospitals in a matter of only days. Nothing is easy, but he will be successful, especially as the weather starts to warm & the virus hopefully becomes weaker, and then gone. Great discipline is taking place in China, as President Xi strongly leads what will be a very successful operation. We are working closely with China to help!”

Overordnet set er det altså ikke overraskende, at WHO ender som syndebuk for Trump-administrationen, da organisationen passer ind i flere skabeloner for den verdensorden, som “America First” søger at gøre op med.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen