Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Litteratur

2012-valgkampen bag facaden

Bestseller-forfatterne John Heilemann og Mark Halperin har gjort det igen. Deres bog ’Game Change’ om 2008-valgkamp er bredt anerkendt som en af de bedste bøger om moderne amerikansk politik. Derfor var forventningerne store til deres nye bog ’Double Down’ om 2012-valgkampen. Og de to herrer skuffer bestemt ikke. Tværtimod har de nok en gang begået en ualmindelig velskrevet og gennemarbejdet bog

Indrømmet. Jeg havde ikke hørt om ’Game Change’, før jeg fik den anbefalet af en professor i amerikansk udenrigspolitik på Columbia University. Jeg mødte ham til et interview en kold februardag tilbage i 2010 for at tale om præsident Obama og udenrigspolitik. Vi mødtes på hans kontor på den nordlige del af Manhattan. Et kontor som de er flest på universiteter. Stabler af papirer, bøger, mapper i et virvar, der vel bedst kan betegnes som noget i retning af organiseret kaos. Øverst i bunken på hans bord lå en rød bog med ordene ’Game Change’ skrevet med hvidt.
’Kender du den?’ spurgte han, mens jeg bladrede i den. Jeg rystede på hovedet.
’Den er virkelig fantastisk! Jeg fik den i foregårs. Den er lige udkommet. Det er den store insiderberetning om 2008-valgkampen, og de to journalister, der har skrevet den, er virkelig dygtige.”
Jeg kiggede på omslaget. John Heilemann og Mark Halperin. Jeg var stødt på Halperins navn i Time Magazine, men Heilemann, der skrev for New York Magazine, kendte jeg ikke.
’Det kunne da være, at jeg skulle slå vejen forbi en boghandler på vej hjem,” sagde jeg, mens jeg lagde bogen tilbage på toppen af den stabel, den lå på.
’Det bør du gøre. Det er noget af det bedste, jeg længe har læst,” svarede professoren.
En god times tid senere, var interviewet slut, og jeg slentrede ned gennem Broadway med kursen mod den store Barnes And Noble boghandler ved Columbus Circle.
’De må have den,’ tænkte jeg. Og ganske rigtigt. Under new arrivals stod adskillige eksemplarer af den røde bog med den hvide overskrift. Jeg betalte og gik hjemad mod mit hotel.
Den næste morgen sneede det voldsomt. Det meste af New York City var lammet af snestormen, og med mindre man havde et akut behov for at blive gennemblødt, nedkølet og blæst omkuld, var det klogest at blive inden døre.

En page-turner
Jeg satte mig derfor til at læse ’Game Change’ og måtte hurtigt konstatere, at professoren fra Columbia University havde ret. Det var sjældent fremragende læsning og en regulær page-turner, Heilemann og Halperin havde begået. Sneen fortsatte med at vælte ned, mens jeg sad og læste og før jeg vidste af det, havde jeg læst det meste af dagen, og det var så småt ved at blive mørkt udenfor igen.
Samme aften sendte jeg en mail til Columbia-professoren med ordene ’Tak for tippet med ’Game Change’. Det er noget af det bedste, jeg længe har læst!’

De følgende måneder gik ’Game Change’ en velfortjent sejrsmarch over Amerika. Den solgte i hobetal og inden længe havde HBO købt filmrettighederne til bogen, hvilket er noget usædvanligt for en politisk bog. Men HBO så muligheden i at lave et godt filmdrama, centreret omkring den del af bogen, der handlede om relationen mellem John McCain og Sarah Palin. Hollywood-stjernerne Ed Harris og Julianne Moore blev hyret til at spille henholdsvis præsidentkandidat og running-mate, og føjede dermed et ekstra lag af stjernestøv til ’Game Change’.

Enorme forventninger
Virakken omkring ’Game Change’ havde dårligt lagt sig, før en ny præsidentvalgkamp var i gang. Demokraternes kandidat hed fortsat Barack Obama, mens meget tydede på, at den republikanske udfordrer ville blive Mitt Romney.
Nøjagtig som så mange andre, der havde læst ’Game Change’, håbede jeg inderligt, at Heilemann og Halperin ville gentage øvelsen fra 2008, og nok engang tage læserne med bag valgkampsfacaden. Hvilket heldigvis viste sig tilfældet, da det tidligere i år blev offentliggjort, at der hen mod slutningen af efteråret ville være en ny Heilemann og Halperin bog i handlen med titlen ’Double Down’.
Det var jo i sandhed godt nyt, men jeg kunne nu alligevel ikke lade være med at tænke, hvorvidt de herrer kunne leve op til de enorme forventninger, jeg og de mange andre læsere med rette ville have til den nye bog.

Eastwood og den tomme stol
Derfor var det også en fornøjelse at konstatere, at Heilemann og Halperin nok engang leverede varen. Nøjagtig som med ’Game Change’ læste jeg ’Double Down’ i noget nær et hug. Og nøjagtig som med ’Game Change’ var jeg blæst baglæns over bogens indhold.
Heilemann og Halperin tager nok en gang læserne med helt ind i valgkampsmaskineriet hos både Demokraterne og Republikanerne. De fortæller historien om, hvordan Obama havde store kvaler med at få sin kampagne på skinner, hvordan det republikanske hundeslagsmål fra sted før Mitt Romney til slut kunne kåres som kandidat. Og endelig fortæller de på fremragende vis historien om nogle af de mest kuriøse elementer i valgkampen. Ikke mindst kapitlet ’The Good, The Bad, The Ugly’ om det republikanske partikonvent, hvor Clint Eastwood talte med en tom stol er kostelig læsning.

’Double Down’ kan varmt anbefales til alle, der gerne vil forstå mekanismerne i en moderne præsidentvalgkamp. Heilemann og Halperin har gjort det, der lignede en umulig opgave, nemlig at skrive en bog, der er lige så velskrevet, gennemarbejdet og underholdende, som ’Game Change’. Rygter vil vide, at HBO har sikret sig forkøbsretten til en eventuel filmatisering. Så nu er spørgsmålet bare, hvem der skal spille rollen som Mitt Romney og Paul Ryan.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen