Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

85 dage

Sommerferien er forbi og et hæsblæsende efterår i amerikansk politik kan begynde. Der er i dag 85 dage til den helt store begivenhed, nemlig midtvejsvalget, der tegner til at blive en politisk gyser. Ikke mindst i Repræsentanternes Hus.

Nedtællingen til efterårets helt store begivenhed i amerikansk politik, nemlig midtvejsvalget, er for alvor i gang. Dagens tal er således 85. 85 dage er der tilbage, før amerikanerne afgør, hvordan de ønsker at deres næste kongres skal sammensættes. 85 dage, hvor der dagligt kommer nye målinger, der kan give fingerpeg om styrkeforholdene. Og 85 dage, hvor partierne vil gøre alt, hvad de kan for at hjælpe de enkelte kandidater rundt om i delstaterne til sejr.

Lige nu, med 85 dage til valgdagen, tegner tirsdag den 6. november til at blive en regulær politisk valggyser. Især i Repræsentanternes Hus vil der blive bidt mere et par negle i den kommende tid. For siden 2010 har Republikanerne siddet solidt på flertallet i Huset, men det kan meget vel ændre sig til november. Lige nu viser målingerne således, at Demokraterne har rygvind og står til fremgang mandatmæssigt. Om det så er nok til tippe flertallet, det er lige nu den store ubekendte. Det bliver tæt, og derfor vil der i de kommende 85 dage blive analyseret flittigt på de forskellige primærresultater og målinger, som kan give forskellige indikatorer på, hvad vej udviklingen går.

Helt den samme grad af spænding er der ikke omkring Senatet. Ganske vist er det republikanske flertal pt. kun 51-49, og ganske vist er en tredjedel af Senatets pladser i spil til november, men… Langt de fleste af de stater, der skal vælge senatorer i år, er stærke republikanske bastioner, hvor Demokraterne næppe skal gøre sig forhåbninger om at vinde. Tværtimod skal de i stedet være bekymrede over, at flere af de stater, hvor deres senatorer er på genvalg, er stater, Trump vandt i 2016. Det er ikke det samme som, at det derfor også vil lykkes for de republikanske senatskandidater at gøre det samme til november, men det fortæller at potentialet er der, og at Demokraterne i de stater langt fra skal betragte deres genvalg som sikkert på forhånd. Det er det langt fra.

Alene på grund af midtvejsvalget, er der lagt op til et utrolig spændende og vigtigt efterår i amerikansk politik. Og tænk engang, så har vi ikke engang talt om Trump endnu. Præsidenten har brugt sommeren på at gøre sig uvenner med en lang række forskellige lande, senest Tyrkiet. Han har tweetet til højre og venstre om alt fra LeBron James til Space Force. Og så forsøger han fortsat at få stoppet Robert Muellers undersøgelse.

Og netop Mueller undersøgelsen er den anden store ubekendte ved det kommende efterår i amerikansk politik. For hvornår er undersøgelsen færdig og hvad vil den ende med at vise? Det ved vi fortsat ikke. Det vi ved er, at Mueller indtil videre har haft det tunge skyts frem, hvad angår sigtelserne imod de af Trumps folk, der indtil videre har gennem maskineriet. Senest forlyder det, at Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, nu aktivt samarbejder med Mueller. Nøjagtig som flere af de øvrige involverede gør det. Det gør – med grund – Trump ganske bekymret. Selv om han udadtil forsøger at politisere og bagatellisere undersøgelsen, som han konsekvent omtaler som en heksejagt. Resultatet af Muellers undersøgelser kan vende op og ned på amerikansk politik, men hvornår det i givet fald kommer til at ske, er fortsat usikkert.

Vi går med andre ord et hæsblæsende efterår i møde her på Kongressen.com. Både jeg og resten af holdet glæder os til at følge begivenheder tæt og dagligt give jer både nyheder, analyser og perspektiv om amerikansk politik.

Som noget nyt kommer vi ikke længere til alene at udkomme på skrift. Vi har nemlig fået en ny mand med ombord. Han hedder Lars Græsborg Mathiasen og er vores nye tv- og podcastredaktør. Som titlen indikerer betyder det, at vi nu også kommer til at skrue op for dækningen på både tv og podcast. Formater, vi i den nærmeste fremtid vil løfte sløret yderligere for. Men der er god grund til at glæde sig. Det gør vi her på holdet i hvert fald.

På vegne af hele holdet ønsker jeg jer alle sammen velkommen tilbage her på Kongressen.com. Vi håber, I har nydt sommeren og glæder os til at tage hul på, hvad der uden tvivl bliver et spændende efterår i amerikansk politik.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen