Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Året der kommer i amerikansk politik 2018

2018 nærmer sig med hastige skridt. Og hvad kommer året så til at bringe? Ja, med Trump ved roret ved man aldrig helt. Men at det meste kommer til at stå i midtvejsvalgets tegn, er dog yderst sandsynligt

Man skal efterhånden være varsom med at spå om hvad der kommer til at ske i amerikansk politik. Uforudsigeligheden har for alvor indfundet sig på den anden side af Atlanten. Senest med Demokraternes overraskende sejr ved senatsvalget i Alabama. Frem til 2020 har Doug Jones således fornøjelsen at repræsentere noget af det mest ærke-republikanske, de 50 amerikanske delstater har at byde på. Hvis der var nogen, der havde forudset det, da 2017 begyndte, ville man have rystet på hovedet og muligvis også grinet lidt.

Derfor vil jeg heller ikke begynde at komme med alle mulige forskellige bud på, om det lykkes Demokraterne at genvinde kontrollen med Senatet, Huset eller begge dele. Det vil være meningsløst her knap 11 måneder, amerikanerne skal til stemmeboksene.

Hvad jeg dog godt tør garantere omkring begivenhederne i 2018 er, at det kommer til at stå i midtvejsvalgets tegn. Og at det ikke bliver kønt.

Allerede nu er tonen mellem partierne så bidende ond at det danner grobund for en klar forventning om en valgkamp, hvor mudderet vil flyve uafbrudt over det hele.

Samtidig er den polariserede stemning, der hersker både i Washington og generelt i USA blevet markant værre i 2017 og vil fortsætte i 2018. Begge partier har så meget på spil, at de vil gå aldeles aggressivt til værks i kampen for pladserne i begge Kongressens kamre.

2018 vil også blive året, hvor Ruslands-undersøgelsen vil tage yderligere til i styrke. Hvorvidt det fortsat er med Robert Mueller i spidsen, er en af flere ubekendte. Ender det med at Trump fyrer ham, vil det kaste USA ud i en forfatningskrise af de helt store. Men konsekvenser, som vil være yderst omfattende og langvarige.

Regn også med, at 2018 bliver et år, hvor vi kommer til at høre ganske mange løse rygter om 2020-valgkampen og hvem der er kandidater og hvem der ikke er kandidater. Både hos Demokraterne og hos Republikanerne.

Endelig er der grund til at antage, at 2018 bliver lige så kaotisk som 2017, både indenrigs- og udenrigspolitisk. Der er i hvert fald ikke noget, der skulle tale for det modsatte.

På indenrigsfronten vil striden om skattereformen fortsætte mellem partierne, ligesom man vil slås om budgetter, Obamacare og en lang række andre ting. Alt sammen set gennem midtvejsvalgs prismen.

Udenrigspolitisk har bølgerne mellem USA og Nordkorea gået højt i 2017 og vil formentlig også gøre det i 2018. Samtidig har Trump netop fremlagt en ny national sikkerheds strategi, hvor Rusland og Kina bliver fremhævet som nogle af truslerne mod USA. Der er med andre ord nok med røre i den storpolitiske andedam og mon ikke det fortsætter i 2018. Det kunne ganske meget tyde på.

2018 bliver et vigtigt og afgørende år i amerikansk politik. Midtvejsvalget bliver den begivenhed, de fleste ting, kommer til at lede hen imod. Kedeligt bliver det næppe. Men kønt, det bliver det heller ikke.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen