Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Midtvejsvalg 2014

Alaska afgørende for republikansk senatssucces

Kampen om Senatet ser lige nu ud til at tippe til Republikanernes side, hvilket blandt andet skyldes at USA’s største delstat, Alaska, ser ud til at bytte demokraten Mark Begich ud med republikaneren Dan Sullivan.

Alaska er for alvor kommet i fokus ved dette midtvejsvalg. Og ikke fordi den tidligere guvernør Sarah Palin fortsat evner at komme i medierne, hvad end det er for særprægede statements eller slagsmål i den lokale by. For tag ikke fejl, de historier har der skam også været de seneste par måneder. Men selv om hun formentlig ikke er tilfreds med, at det ikke er hende, der er årsagen til det store Alaska-fokus i disse dage, så har Sarah Palin så godt som ingenting at gøre med, at politiske iagttagere i disse dage kigger langt mod det nordvestlige Amerika.

Tværtimod er det to herrer ved navn Mark Begich og Dan Sullivan, der har bragt Alaska i det nationalpolitiske fokus. Demokraten Begich er efter seks år på genvalg som senator, og republikaneren Sullivan har kørt alle kanoner i stilling for at forhindre dette. Og selv om man skal være varsom med at forudse valgresultater, med knap tre uger til valgdagen, så tyder meget lige nu på, at Sullivan trækker det længste strå og dermed sender Begich hele vejen fra D.C. hjem til Anchorage, mens han selv sætter kursen mod Capitol Hill.

Og så er det, at det for alvor begynder at blive interessant. Ikke mest set ud fra den republikanske partiledelses synspunkt. For i den store masterplan om, hvordan Republikanerne kan vinde flertallet fra Demokraterne i Senatet, spiller Sullivans succes i Alaska en afgørende rolle. Dels fordi det bliver en tæt kamp om, hvem af de to partier, der vinder flertallet. De seneste målinger fra RealClearPolitics viser en fordeling der siger 52-48 i republikansk favør, men i flere af de afgørende delstater, er fortsat noget nær dødt løb. Netop derfor er Sullivans succes i Alaska så afgørende.

Den republikanske cost benefit analyse
At det netop er Alaska, der fra republikansk side er udset som en af nøglestaterne i kampen for at vinde flertallet, er langt fra tilfældigt. Tværtimod har partiet benhårdt vurderet, hvilke af delstaterne, det ville kunne betale sig at gå helhjertet ind i. Og her vurderede man, at Alaska var til at vinde. Af følgende grunde:
1) Der bor kun cirka 735.000 mennesker i Alaska, hvilket gør, at antallet af vælgere, der skal ‘flyttes’ eller mobiliseres er langt mindre end i eksempelvis befolkningsrige delstater.
2) Det ville være billigere at føre angrebskampagne for en udfordrer, i det her tilfælde Dan Sullivan, end i andre delstater, netop på baggrund af det faktum, at der er færre vælgere/seere/lyttere/læsere.
3) Utilfredsheden med Washington D.C. og den føderale regering er stor i Alaska. Derfor ville det være ‘nemt’ at føre angrebskampagne imod den siddende demokrat, altså Begich, og gøre ham til en del af ‘Washington-problemet’ og præsentere Sullivan som løsningen.
4) Valgdeltagelsen i Alaska er utrolig lav og ofte er der tale om valgprocenter i den første del af 30’erne.

Tipper Alaska, tipper Senatet formentlig også
Med andre ord; den benhårde cost benefit analyse lød at det ville kunne betale sig at investere tid og penge i Alaska. Og det har man gjort. Med Koch-brødrenes økonomiske velsignelse, har Sullivan-kampagnen systematisk ædt sig ind på Begichs forspring og efterfølgende overtaget føringen i en sådan grad, at meget lige nu taler for Sullivan-sejr den 4. november. Lige nu har Sullivan, ifølge RealClearPolitics, en føring på 4,8 procent, hvilket vil kræve en indsats ud over det sædvanlige fra Begichs side, hvis det skal ændre sig.

Det er altså ikke uden grund, at senator-valgkampen i Alaska dagligt nævnes i de amerikanske medier som en af de afgørende delstater ved midtvejsvalget. For med Sullivans forventede sejr, er en central del af den republikanske strategi for at genvinde magten i Senatet, realiseret.
Så selv om der er ti tidszoner mellem Danmark og Alaska, er det alligevel værd at holde et vågent øje med hvad der sker i ‘The Last Frontier’ de kommende uger. Udfaldet af duellen mellem Begich og Sullivan har konsekvenser, der rækker langt længere end Alaskas grænser. For tipper Alaska, tipper Senatet formentlig også. Til Republikanernes side.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen