Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Alexandria Ocasio-Cortez – venstrefløjens nye håb

Hun er blot 28 år gammel og er på et par måneder gået fra ukendt til politisk superstjerne i USA. Hun kalder sig selv ‘demokratisk socialist’ og køres lige nu i stilling som venstrefløjens nye kronprinsesse. Hendes navn er Alexandria Ocasio-Cortez

Af Anders Agner Pedersen, chefredaktør, og Lars Græsborg Mathiasen, tv-redaktør

BRONX, NEW YORK: Luften i den tætpakkede sal er, så man næsten kan skære sig igennem. De store ventilatorer arbejder ganske vist på højtryk, men effekten er til at overse. Kombinationen af en varm sommeraften og for mange mennesker på for lidt plads minder mest af alt om hvordan der er i pitten lige foran scenen til en rockkoncert.

Det er dog ikke fordi der står instrumenter klar på scenen eller der er udsigt til, at nogle af de mange fremmødte har planer om at stage-dive. Men alligevel er stemningen lidt som om, det er en rockstjerne, der skal på scenen denne august aften i New York-bydelen Bronx. Der sælges t-shirts og plakater med hendes navn på, og folk prøver at møve sig frem i rækkerne for at se stjernen.

Se reportagen fra vælgermødet i Bronx og få chefredaktør Anders Agners analyse af demokraternes nye stjerneskud:

For blot to måneder siden, var der ingen, der havde hørt om Alexandria Ocasio-Cortez. Det skulle da lige være her i Bronx, hvor hun i månederne op til det demokratiske primærvalg havde banket på et utal af døre for at tale med de lokale om, at de burde vælge hende i stedet for den erfarne Joe Crowley, der skulle til at tage hul på sit tredje årti om kongresmedlem. Men hverken i resten af New York eller for den sags skyld i resten af Amerika, havde man hørt om den 28-årige selverklærede ‘demokratiske socialist’.

Alt det ændrede sig en aften i slutningen af juni, hvor hun gjorde det, de fleste anså for umuligt, nemlig besejrede Crowley. Og så gik det ellers stærkt. I løbet af få dage havde hun både været forbi Stephen Colbert i ‘The Late Show’, Trevor Noah i ‘The Daily Show’ og en lang række andre nationale medieplatforme. I sandhed usædvanligt for en kandidat, der endnu ikke var valgt til Kongressen, men foreløbig ‘blot’ havde sikret sig sit partis nominering.

Lynhurtigt blev hun udråbt som et af de nye demokratiske håb og den rutinerede senator, Bernie Sanders, var ikke sen til at tage hende under sine vinger. For nøjagtig som Sanders, havde Ocasio-Cortez ønske om at sikre sundhedsbehandling og uddannelse til alle. Nøjagtig ligesom hun ønskede en mere progressiv klimapolitik og en større grad af social retfærdighed. Så ja, nu var der pludselig endnu en demokratisk politiker i de nationale medier, der talte om, hvordan det ville være en god ide for USA at lade sig inspirere af måden, vi gør tingene på i Danmark.

Bernie-fløjen hos Demokraterne kunne næsten ikke få armene ned. Og nærmest inden den sidste stemme var talt op i Bronx, var Ocasio-Cortez på vej rundt i flyvemaskiner til en række andre delstater for at hjælpe med at føre valgkamp for andre venstrefløjskandidater med samme ståsted som hun og Sanders. Til stor mediebevågenhed, også nationalt, hvilket hurtigt fik Fox News til at lange ud efter hende ved flere lejligheder. Igen, på en sådan måde at det var usædvanligt for en kongreskandidat, men ikke desto mindre fik den fuld skrue fra den republikansk orienterede tv-kanal, der havde travlt med at advare seerne imod den unge demokrats planer for Amerika. Alle de der ideer om at lade sig inspirere af Danmark, kunne både hun, Bernie og de andre demokrater godt pakke sammen, lød budskabet gentagne gange fra den anden side af den politiske midte.

Det er ikke her i salen, som hører til kirken St. Pauls Evangelical Lutheran på hjørnet af McGraw Avenue i hjertet af Bronx, at man skal finde dem, der har langet ud efter Ocasio-Cortez, siden hun for knap to måneder siden stemplede ind på den storpolitiske scene i USA. Tværtimod er rummet pakket med folk i alle aldre, som taktfast klapper og jubler, hver gang hun fra talerstolen serverer en oneliner om sundhed, uddannelse og klima.

“Yeah!”, “That’s right!” og “About time!” lyder det flere gange fra tilhørerne mens Ocasio-Cortez taler. De føler, hun kender dem. At hun forstår dem. At hun er en af dem, nøjagtig som der står på hendes valgplakat, der hænger rundt om på væggene og dørene. Og det er det, de vil have. Crowley havde glemt dem. Han var blevet en del af af systemet i DC, i stedet for en mand, der repræsenterede Bronx og Queens. Og derfor var det også begrænset, hvad de så til ham, bortset fra når valgdagen nærmede sig. Sådan er Ocasio-Cortez ikke, forklarer flere af de fremmødte, når man spørger dem, hvorfor de valgte hende frem for Crowley. Hun forstår almindelige mennesker, fordi hun selv er det. Og det er den type, der er brug for på Capitol Hill, som en ældre sort mand forklarer kort tid før arrangementets start.

At Alexandria Ocasio-Cortez’ stjernestatus er leveret med katapult bliver for alvor tydeligt efter valgmødet er slut. Alle vil hen og hilse, tage en selfie, mens medierne vil have en frisk kommentar fra kandidaten. Kaos er dårligt dækkende, men med møje og besvær lykkes det at få hende fra salen og ud i et lukket lokale, hvor hun skal mødes med et par lokale kræfter, inden hun skal videre. Rollen som ‘vagt’ foran døren indtages af en af hendes kampagnemedarbejdere, der sidst på eftermiddagen gik og satte stole op inden mødet, mens den lokale arrangør af mødet prøver at holde nysgerrige væk fra området omkring døren. Organisationen er stadig ikke helt stor nok til at kunne håndtere den massive interesse, der er i den unge kandidat. Hverken fra vælgerne eller fra pressens side.

Efter lidt tid kommer Ocasio-Cortez ud, med et par kampagnefolk ved sin side, som skal forsøge at agere barriere mellem hende og de ventende journalister. Det lykkes nogenlunde. Deres ‘Ingen spørgsmål!’-melding bliver konsekvent ignoreret, og der er mikrofoner og kameraer i hovedet på kandidaten, helt til det øjeblik hun har sat sig til rette i den ventende minivan, der kører hende og teamet videre til det næste i en endelig strøm af valgmøder.

Hvor langt hendes politiske talent rækker, kan kun tiden vise. Lige nu har hun kurs mod Repræsentanternes Hus, hvor hun vil være den yngste kvinde nogensinde. Samtidig har Bernie Sanders og venstrefløjen store planer med hende. For med sin unge alder, sin medievanthed og sin evne til at engagere især unge vælgere, kan hun være med til at tegne kampen for demokratisk socialisme i USA i mange år fremover. Det håber man i hvert fald i de kredse. Om det så lykkes, bliver vi klogere på, når hun efter nytår skal til at have sin daglige gang på Capitol Hill. Og dermed være en del af det system, hun ønsker at forandre.

Der er derfor stadig mange ubekendte, hvad angår den 28-årige selverklærede demokratisk socialist. Sikkert er det dog, at vi langt fra har hørt det sidste til Alexandria Ocasio-Cortez.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen