Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Amerikanerne klar til angreb på Mosul

Tretten år efter amerikanske styrker fra 101. Airborne Division indtog den irakiske by Mosul, er soldater fra divisionen tilbage i området for at hjælpe irakiske styrker med at erobre byen tilbage fra Islamisk Stat. Den længe ventede offensiv ser ud til at begynde inden længe, og til at støtte offensiven er 600 ekstra amerikanske soldater sendt til Irak.

I foråret 2003 erobrede 101.Airborne Division byen Mosul i det nordlige Irak, som del af den amerikanske invasion af landet.
I disse uger er enheder fra samme division tilbage i landet, for at hjælpe irakiske styrker med at tilbageerobre byen, som faldt til Islamisk Stat i juni 2014. forhåbning var allerede sidste år, at man skulle begynde en offensiv, men nu anslår man altså at de irakiske styrker er klar til den kæmpe opgave, som ligger foran dem.
DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård fortæller, at hendes kilder anslår at offensiven kun er dage væk. Samme besked ser man i amerikanske medier, hvor man også anslår at en offensiv vil begynde i den nærmeste fremtid.
Det lader også til at have været forventningen i det amerikanske militær, da man i slutningen af september begyndte at sende 600 ekstra amerikanske soldater til Irak, for at supplere de styrker som allerede var i landet. Dermed er det officielle antal amerikanske soldater kommet op på omkring 6.000 soldater. Det uofficielle antal ligger formodentlig en del højere, da Pentagon i sine officielle opgørelser ikke indregner en række funktioner, og desuden er det rigtige antal specialstyrker i landet også ukendt. Derudover har amerikanerne også sendt Apache-kamphelikoptere til landet, for at støtte landoffensiven.
Disse styrker skal støtte op til 65.000 irakiske regeringsstyrker, som er samlet rundt om byen, sammen med tusinder af kurdiske og shia-muslimske militsstyrker.
Samtidig har den irakiske regering gjort forberedelser til at modtage tusinder af civile flygtninge, som man forventer vil flygte fra byen så snart offensiven begynder.
Den amerikanske generalmajor Gary Volesky fra 101st Airborne Division forventer at kampene om Mosul bliver meget intense og langvarige. På trods af at antallet af Islamisk Stat krigere i byen anslås til at være 5.000, og dermed i klart undertal i forhold til de styrker som har omringet byen, så er forventningen at det bliver enormt hårde kampe. Islamisk Stat har nemlig haft to år til at befæste byen, udarbejde forsvarsplaner og formodentlig plante vejsidebomber for at skabe størst mulig skade. I den seneste tid har flere medier også rapporteret om at Islamisk Stat har udstyret små droner, som kan købes i almindelige butikker, med sprængladninger, som så kan bruges til at angribe de irakiske regeringstyrker.
Hvordan man vælger at gribe offensiven an, kan få stor betydning for kampens gang. Hvis man vælger et stormløb mod byen, vil man skulle håndtere hårde bykampe med skjulte sprængladninger, droner og skjulte IS krigere. På den anden side så har man muligheden for en belejring, som kan komme til at tage lang tid. Spørgsmålet er altså hvordan de irakiske regeringsstyrker har tænkt sig at håndtere det. Momentum kan være vigtigt at fastholde, og spørgsmålet er om behovet og fokus på momentum får indflydelse på hvordan byen angribes.
Offensiven mod Mosul er en vigtig brik i tilbageerobringen af Irak fra Islamisk Stat, og tabet af byen vil være et vigtigt symbolsk nederlag for Islamisk Stat, og tilsvarende vigtigt for den internationale koalition og irakiske regering. Tilbageerobringen af Mosul vil nemlig være et tegn på at den internationale indsats for at bygge den irakiske hær op har haft en effekt. Da den nuværende chef for Operation Inherent Resolve, generalløjtnant Stephen Townsend overtog kommandoen tilbage i august udtalte han at målsætningen for ham var at erobre Mosul og Raqqa i løbet af det kommende år.
Der er altså meget på spil på begge sider af fronten i kampen om Mosul, og som altid er de civile fanget i midten. Byens op til 1,5 millioner indbyggere vil blive fanget i hårde kampe, som risikerer at ødelægge store dele af byens huse. Der stilles også spørgsmålstegn ved om den irakiske regering reelt har gjort sig nok forberedelser til at tage sig af de mange civile flygtninge, som vil komme. Netop håndteringen af den civile befolkning kan gå hen og blive altafgørende, idet den irakiske regering skal vise, at den vil tage sig af hele den irakiske befolkning, og ikke kun den shia-muslimske del, som ellers har været opfattelsen blandt sunni-muslimer, hvilket hjalp til IS’ succes i 2014.
Så både militært, politisk og humanitært bliver Mosul altså en stor prøve både for den irakiske regering og den internationale koalition, når den efter al forventning går i gang i løbet af kort tid.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen