Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Amerikanerne ser med lidt mildere øjne på Obama

Selv om han ikke just surfer på en popularitetsbølge af de helt store, kan præsident Obama dog glæde sig over, at amerikanerne hen over sommeren er begyndt at være mindre negative over hans embedsførelse end tidligere.

Det siges, at man i krisetider skal glæde sig over de små sejre. Set i det lys, har præsident Obama lidt at fejre, al den stund at han indtil videre har haft en august måned, hvor amerikanernes skepsis over for hans embedsførelse har været en smule på retur.
Ifølge de nyeste tal fra RealClearPolitics at antallet af amerikanere, der er utilfredse med deres præsident, i løbet af de første tre uger af august er faldet fra 55,1 procent til nu at ligge på 52,2 procent. Ikke siden marts i år har det tal været på det niveau, hvilket må siges at være positivt for den ellers trængte præsident. Når Obama så næppe spæner ud i The Rose Garden og hejser Stars And Stripes af ren henrykkelse, så skyldes det, at antallet af amerikanere, der nu mener, at deres commander-in-chief kan være sin indsats bekendt, ikke rykker sig ud af flækken. Således er det tal i løbet af august kun steget 0,2 procent, fra 41,6 til 41,8 procent.

Obama kan dog også glæde sig over, at stadig flere amerikanere synes godt om hans sundhedsreform. Lige nu er 41,4 procent positive omkring Obamacare, mens 54,4 procent er det modsatte. Den gode nyhed for Obama er imidlertid, at udviklingen går den rigtige vej, og at antallet af tilhængere er steget den seneste tid, mens antallet af kritikere er faldet en smule.

Minimal tilfredshed med Capitol Hill
Obama kan desuden notere sig, at hans anseelse i befolkningen fortsat er markant højere end hans kollegers på Capitol Hill. Hele 77,4 procent af amerikanerne er således utilfredse med den lovgivende forsamling i Washington D.C., mens kun 13,6 procent mener, at deres senatorer og kongresmedlemmer gør et fornuftigt stykke arbejde.
Hvad der utvivlsomt giver både Obama og resten af det politiske system dybe panderynker er, at to ud af tre amerikanere mener, at deres land er på den gale kurs. Nærmere bestemt 64,5 procent. Et tal, der de seneste måneder har været langsomt stigende. Blot 27,2 procent mener, at USA er på rette vej.
Så selv om der ikke er grund til de helt store jubelbrøl fra Det Ovale Værelse over de seneste tal fra RealClearPolitics, så er der trods alt lidt at glæde sig over for præsidenten i disse ellers vanskelige tider.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen