Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Litteratur

Amerikanske bøger under juletræet

Julen står for døren og det årlige julegaveræs er i fuld gang. Kongressen.com giver dig her lidt ideer til nogle af de forskellige amerikanske bøger, du kunne overveje at komme under juletræet i år

Vi kender alle sammen følelsen. Det er december. Julen nærmer sig. Og der skal købes julegaver. En øvelse, der potentielt kan give anledning til lige så voldsom hovedpine som en julefrokost. Især, hvis dem, man skal købe gaver til, ikke er videre kreative med deres ønskesedler. Hvis de da overhovedet har fået skrevet nogen.

Derfor tillader vi os her på Kongressen.com at komme med et lille jule-fif i denne råkolde decembertid. Det går aldrig helt galt, hvis man giver en bog i julegave. Kender man bare lidt til den person, man skal købe gave til – og det gør man jo som regel, når man er på julegaver – så ved man også nogenlunde, hvilken genre, der kunne tænkes at fungere.

Nu er det jo mest det amerikanske, vi gør os i her på Kongressen.com, så derfor følger her lidt forskellige ideer til litterære gaveideer med amerikansk islæt. Udover ‘JFK100’, som vores chefredaktør Anders Agner stod bag, eller udenrigsredaktør Philip Chr. Ulrichs nye bog ‘I Nationens Tjeneste’, der udkommer på fredag, naturligvis.

Lad os starte i den faglitterære afdeling, hvor de to førnævnte titler også er at finde. Her er der et par rigtige gode bud, skrevet af to hamrende dygtige forfattere.

Den ene er Puk Damsgårds nye bog ‘Den Sorte Kat I Mosul’. DR’s fremragende Mellemøst-korrespondent har tilbragt flere måneder i selskab med en gruppe irakiske soldater for på nærmeste hånd at skildre begivenhedernes gang i og omkring Mosul. Bogen er, som altid når det er Puk Damsgård, både velskrevet, medrivende og tankevækkende. Og tager os som læsere helt tæt på indbyggerne i det land, som siden den amerikanske invasion i 2003 har haft krig og usikkerhed som en del af hverdagen.

En anden faglitterær perle, der klart kan anbefales, er Ole Sønnichsens bøger om de danske udvandrere. Der er tale om et to binds værk, men de er netop blevet genudgivet i en flot, samlet udgivelse. Ole Sønnichsens beretning om nogle af de mange danskere, der i sin tid krydsede Atlanten er et gennemført flot stykke forfatterarbejde og man er ikke bare i godt selskab med Sønnichsen som fortæller. Man bliver klogere samtidig. Med andre ord: ‘Rejsen Til Amerika’ vil gøre lykke hos alle i din familie med hang til historie.

Lad os herefter rette blikket mod den skønlitterære del af butikken. Også her er der utrolig meget godt at vælge imellem. Det er dog især en særlig genudgivelses serie med værker af en af USA’s største forfattere nogensinde, nemlig Ernest Hemingway, vi gerne vil fremhæve som en oplagt god julegave ide. I løbet af de seneste måneder, er hovedværker som ‘Farvel Til Våbnene’, ‘Den Gamle Mand Og Havet’, ‘Der Er Ingen Ende På Paris’ og andre af Hemingways største værker blevet genudgivet i en flot ny serie, der virkelig gør værkerne ære. Hemingway er en af skønlitteraturens største mestre og en eller flere af hans bøger vil uden tvivl gøre lykke juleaften.

En sidste genre, hvor der også kunne være et par amerikansk inspireret bog julegaver, er kogebøger. Nogen af jer fik måske allerede ‘Ambassadørens Kogebog’ sidste år, mens Rufus Gifford endnu var amerikansk ambassadør her i landet. Den post indtages som bekendt nu af Carla Sands, men det ændrer ikke på, at Gifford og gemalens Stephens gastronomiske udgivelse faktisk stadig er en ganske fin en af slagsen.

Et andet godt bud, som samtidig vil lede tankerne hen mod sommer, lyse nætter og varme, er ‘Webers Store Amerikanske Grillkogebog’. Ikke bare er det en flot udgivelse, den rummer samtidig både de velkendte og de mere ukendte amerikanske grillopskrifter, som du og familien kan give jer i kast med næste sommer.

Således inspireret, ønsker vi jer alle sammen fortsat god julegavejagt. Og glædelig jul, naturligvis.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen