Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Amerikanske medier under massivt politisk pres

Historien om at en politisk gruppe ville plante en falsk historie i Washington Post med det formål at skade avisens generelle troværdighed er seneste led i en bekymrende udvikling, hvor etablerede amerikanske medier bliver angrebet af politikere og politiske aktører. Det er en dybt bekymrende udvikling, som kan få vidtrækkende negative konsekvenser

En yderst bekymrende historie nåede i går hele vejen på tværs af Atlanterhavet fra USA til Danmark. Historien handler ganske kort om, at en politisk gruppe på den politiske højrefløj i USA havde forsøgt at plante en falsk historie om Roy Moore, den republikanske senator kandidat i Alabama, i Washington Post. Historien man ønskede at plante handlede om, at Moore skulle have gjort en nu voksen kvinde gravid mens hun var teenager og at hun efterfølgende havde fået en abort. I sig selv en alvorlig historie, som, hvis den var sand, kunne have været med til at sende Moore ud i yderligere politisk stormvejr end han i forvejen befinder sig i. Men historien var ikke sand. Og havde ikke til formål at skade Moore, hvilket ellers er det ‘normale’, når man forsøger at plante falske historier om sin modstander i de mest beskidte amerikanske valgkampe. Er man i tvivl om, hvordan det gøres, kan man bare læse Karl Roves erindringsbog ‘Courage and Consequences’. Det er ikke kønt, men det er desværre ikke nyt. Det er en af grundene til at vi som journalister, både i USA og i Danmark, allerede under uddannelsen lærer at forholde os kritisk, tjekke vores kilder og gå fair og balanceret til de forskellige historier. Som den ikoniske Watergate-journalist Carl Bernstein meget rigtigt har sagt det: ‘Journalism is the best obtainable version of the truth.’

Men når det nu ikke var Moore, man ønskede at skade ved at forsøge at plante den falske nyhed i Washington Post, hvem var det så? Det viste sig minsandten at være Washington Post selv. Ideen var at få Washington Post til at bringe en historie, man godt selv vidste var forkert, for så efterfølgende at kunne gå ud og modbevise historien og på den baggrund beklikke Washington Posts generelle troværdighed. Og på den måde kunne afvise al kritisk dækning fra avisens side både af Roy Moore og andre af hans republikanske partifæller i den ende af spektret, med henvisning til at når nu avisen tidligere havde bragt ‘Fake News’, ja, så var det jo umuligt at tro andet end at alt hvad de bragte var ‘Fake News’.

Heldigvis fangede Washington Post historien i opløbet og bragte derfor aldrig den falske nyhed, men bragte i stedet historien om, hvordan de var blevet forsøgt lokket i en fælde med det formål at skade deres troværdighed som medie.

Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg blev både rystet og bekymret, da jeg læste historien. Det er velkendt at både Trump og flere af hans politiske allierede allerede under valgkampen gjorde medierne til en af deres hovedfjender og ved talrige lejligheder har langet kraftigt ud efter store, etablerede og anerkendte medier som New York Times, Washington Post og CNN, for nu bare at nævne tre. Men at vi på denne måde ser en politisk gruppe målrettet forsøge at angribe et medies troværdighed på denne måde, bør give anledning til dybe panderynker mange steder. Er det virkelig det her, det er kommet til? Noget kunne desværre tyde på det.

Et medie skal ikke være en politisk part, men et selvstændigt organ, der kan operere frit, kritisk og uafhængigt for at sikre læserne, lytterne og seerne en fair og seriøs dækning af begivenhederne i samfundet, herunder den politiske sfære. Det er en af grundpillerne i et velfungerende demokrati.

At det var gode journalistiske dyder, der gjorde at Washington Post opfangede at der var noget galt med den historie, de blev forsøgt spundet på ærmet, understreger i virkeligheden behovet for god, seriøs og kritisk journalistik endnu mere netop nu.

For flere af de etablerede amerikanske medier er under massivt politisk pres i øjeblikket. Og de negative konsekvenser kan blive endnu mere vidtrækkende end de allerede nu er, hvis denne bekymrende udvikling fortsætter. For nøjagtig som demokrati ikke er noget, man kan tage for givet, men er noget man skal stå vagt om, gælder det også med en fri presse. Den forbliver kun, hvis vi værner om den. Gårsdagens historie fra Washington Post var en alvorlig reminder om at der er politiske kræfter i USA i øjeblikket, som målrettet ønsker at undergrave mediernes troværdighed i et forsøg på at skærme sig imod enhver form for kritisk journalistik. Det hverken kan eller skal accepteres, men desværre er det vanskeligt at se for sig, at denne udvikling vender lige foreløbig. Desværre.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen