Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Amy Klobuchar vil vinde magten fra Midtvesten

I en pivende snestorm på bredden, hvor Mississippi-floden skærer sig gennem tvillingebyerne, Minneapolis og St. Paul annoncerede Senator Amy Klobuchar fra Minnesota at hun var kandidat til præsidentembedet. Klobuchar er flere gange i de senere år af de amerikanske medier blevet beskrevet som et seriøst bud på USA’s første kvindelige præsident, men Klobuchar står overfor en stor opgave i et bredt felt af Demokratiske kandidater, hvor Klobuchars navn ikke ringer ligeså bekendt hos vælgerne som flere af de andre kandidater.

58-årige Amy Jean Klobuchar har allerede en strålende karriere i amerikansk politik bag sig. Siden 2007 har hun været senator for delstaten, Minnesota, hvor hun er født og opvokset i Minneapolis-forstaden, Plymouth. Før hendes tid i senatet var hun jurist, hvor hun var partner i flere større advokatfirmaer i Minneapolis.

Hun markerede sig første gang i Minnesotas politiske liv, da hun trak i nogle tråde hos hendes kontakter og fik muligheden for at tale til delstatsparlamentet. Klobuchar havde kort tid forinden født en datter, der led af synkebesvær. Datterens tilstand til trods var Klobuchar blevet sendt hjem fra hospitalet blot 24 timer senere. En indigneret Klobuchar talte for delstatsparlamentet og ledte en succesfuld kampagne for at sikre barslende mødre retten til mindst 48-timers indlæggelse efter fødslen.

Dette blev starten på Klobuchars politiske liv. Hun blev hun valgt som distriktsanklager i Hennepin County, der ligger i Minneapolis området. Hendes tid som distriktsanklager blev både rost og kritiseret. Hun blev rost i jurakredse, hvor hun af tidsskriftet Minnesota Lawyer blev valgt som ”Årets advokat,” mens faktummet, at fængslingsrater under hendes ledelse var 22 gange højere for afroamerikanere end for hvide, blev kritiseret fra flere vinkler.

Den ”Minnesota-flinke” senator
Da Minnesotas ene daværende senator, Demokraten, Mark Dayton i 2006 trådte tilbage for at stille op som guvernør, var Amy Klobuchar klar til det næste skridt på karrierestigen. Klobuchar mødte kun minimal modstand i det Demokratiske Partis primærvalg, hvor hun blev valgt med 92,5% af stemmerne. Valget mod Republikaneren, Mark Kennedy var ligeledes en formsag i et Minnesota, hvor den lokale afdeling af det Demokratiske Parti, ”Democratic-Farmer-Labor Party,” i en årrække har stået meget stærkt.

Klobuchars periode i Senatet har generelt været populær hos Minnesotas vælgere og hun er blevet rost for sit arbejde af blandt andre, Demokraten, Walter Mondale, der var vicepræsident for Carter og den seneste større præsidentkandidat fra Minnesota. Hun har fået et ry som en problemknuser, der ikke er bange for at arbejde henover midten af amerikansk politik.

Hendes høflige og smilende offentlige optræden har givet næring til et image som ”Minnesota nice.” Et prædikat, der har mødt kritik fra de dele af det Demokratiske Parti, der ønsker en mere hårdfør og upoleret modstander, der kan matche Trumps personlighed.

Hendes ”Minnesota nice”-image har på det seneste fået flere ridser i lakken af historier fra hendes tidligere stabsmedlemmer, der har fortalt om et arbejdsmiljø præget af stress og psykisk terror. Disse historier bakkes op af den højeste udskiftningsrate blandt senatets politiske stabe, hvor hvert tredje stabsmedlem i den femårige periode mellem 2011 og 2016, ifølge det amerikanske medie Politico, var blevet skiftet ud.

Tilbage står et billede af Klobuchar, som en kompromisløs politiker, der bruger alle midler til at nå sine mål, som det var tilfældet med hendes kampagne for barslende kvinders rettigheder, hvor hun brugte sine kontakter til den politiske top.

Klobuchars chancer
Klobuchars profil som en midtsøgende, Midtvest kvinde med et godt tag på arbejdervælgerne er på mange måder den ideelle profil til et opgør med Præsident Trump. Trumps sejr i 2016 var i høj grad grundlagt hos disse hvide arbejdervælgere i nabostaterne, Wisconsin og Michigan. Alligevel levnes Klobuchar blandt eksperterne ikke mange muligheder i et tætpakket og stjernespækket Demokratisk kandidatfelt.

Hvor hendes politiske profil er som skræddersyet til et præsidentvalg, hvor man appellerer til de midtsøgende vælgere, kan den nemt blive en hæmsko i det Demokratiske primærvalg, hvor vælgerkorpset er mere venstreorienteret end det bredere vælgerkorps ved præsidentvalget.

En lang række af Klobuchars modstandere har på nuværende tidspunkt indsamlet flere penge og har opbygget større navnegenkendelse. Samtidig kan Klobuchars fortid som en hård distriktsanklager, blive en hæmsko hos de afroamerikanske- og latinamerikanske vælgere som en del af Klobuchars modstandere i øjeblikket forsøger at mobilisere.

Klobuchars chancer for at blive USA’s første kvindelige præsident ser derfor spinkle ud, da hun kommer til at kæmpe opad bakke i det Demokratiske primærvalg. Hendes chancer for at blive den første kvindelige vicepræsident er dog noget bedre. Klobuchars politiske profil egner sig nemlig både ideologisk og geografisk eminent til præsidentvalget, og derfor vil en lang række af de mere venstreorienterede kandidater som Beto O’Rourke, Cory Booker og Kamala Harris formentlig overveje kraftigt at rekruttere Klobuchar som vicepræsidentkandidat for at øge bredden og tyngden i det Demokratiske Partis kandidatur og for at øge appellen til de hvide arbejdervælgere, hvor disse kandidater står svagere.

Det betyder også at skulle flere af Demokratiske kandidater ende i et tæt opgør om nomineringen, kan Klobuchar komme til at spille en afgørende rolle i slutspillet som kongemager i det Demokratiske Parti, og hun kan komme til at spille en væsentlig rolle for flere af de andre Demokratiske kandidaters chancer i det kommende præsidentvalg.

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen