Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Andrew Cuomo – New York-guvernør med præsidentdrømme

Hans navn var allerede i spil i 2016, men han stod over. Men at New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, en dag i fremtiden giver præsidentdrømmen et skud, virker stadig mere sandsynligt.

I lang tid lignede han et sandsynligt bud på en Demokratisk kandidat ved dette års præsidentvalg.

Siden 58-årige Andrew Cuomo blev valgt som New Yorks guvernør i 2010, har han både legaliseret homoseksuelle ægteskaber og strammet våbenlovgivningen. Begge dele ville give ham gode muligheder for at positionere sig som demokratisk præsidentkandidat, og flere politiske kommentatorer spåede da også, at New York’s ambitiøse guvernør ville stille op i år.

Men Cuomo annoncerede aldrig sit kandidatur. Måske fordi den tidligere senator fra New York, Hillary Clinton, kom i vejen. Nu har guvernøren i stedet valgt at støtte hende i kampen om Det Hvide Hus. “Hun har styrken til at få gennemført ting,” sagde han for nylig og sammenlignede Clinton med sin far, politikeren Mario Cuomo, der ligesom Clinton var “en progressiv pragmatiker.”

Sammenligningen er ikke tilfældig. Der er to mennesker, der har formet Andrew Cuomo’s politiske liv. Den ene er hans far, Mario Cuomo, der også var guvernør i New York. Den anden er Hillary’s mand og tidligere præsident, Bill Clinton, Cuomo’s mangeårige mentor.

Andrew Cuomo blev født i Queens, New York, i 1957 i en familie af italienske immigranter. Han startede sin politiske karriere i fodsporene på sin far. Da Mario Cuomo stillede op til posten som guvernør i New York i 1983, arbejdede den unge Andrew som faderens kampagneleder. Inden da havde han studeret jura på Albany Law School.

Mens faderen var guvernør i New York fra 1983-1994, arbejdede Andrew Cuomo først som rådgiver for sin far, derefter som anklager for staten New York og kortvarigt som advokat i et privat firma. I 1986 stiftede han HELP, et alment boligprojekt, og i 1990 blev han valgt som formand for New York’s Hjemløse Kommission. Året efter blev han gift med Kerry Kennedy, datter af Robert F. Kennedy, og blev dermed også en del af USA’s mest kendte politiske familie. Parret blev dog skilt i 2005, og Cuomo lever i dag med Sandra Lee, en kendt TV kok.

I 1993 tog Cuomo’s politiske liv en ny og afgørende drejning, da Bill Clinton udnævnte ham som Assistant Secretary of U.S. Department for Housing and Urban Development . I 1997 sprang han endnu et trin op ad rangstigen som Secretary of Housing and Urban Development, hvor han arbejdede frem til 2001.

Det var som en del af Clinton administrationen, at Cuomo’s politiske karriere for alvor tog fart med Bill Clinton i rollen som mentor og rådgiver.

I 2002 forsøgte Cuomo for første gang at stille op som guvernør i New York, staten hvor hans far skabte sin karriere. Det lykkedes ikke, og Cuomo blev i stedet valgt som Statsadvokat for New York i 2006, hvor han førte flere højtprofilerede retssager, bl.a. mod banker involveret i finanskrisen.

I andet forsøg, fire år senere, kunne Cuomo endelig kalde sig guvernør af New York. I 2014 blev han genvalgt. Han havde endelig opnået det samme som sin far.

Spørgsmålet er nu, om Andrew Cuomo vil mere end New York.

Tidligere medarbejdere, bl.a. i Clinton-administrationen, har beskrevet ham som yderst ambitiøs og hårdtarbejdende, og som en mand der sjældent levner tid til personlige fornøjelser. Under Clinton årene opbyggede han også et ry som en kompetent men hård chef.

Mario Cuomo, hans far og rollemodel, var kendt som en dygtig taler. “Man fører en kampagne med poesi, man leder med prosa,” yndede han at sige. Andrew Cuomo har ikke de samme talegaver som sin far. Til gengæld har hans hårdtarbejdende tilgang skabt masser af resultater, og han er kendt for at søge det brede samarbejde. Udover en legalisering af homoseksuelle ægteskaber og en strammere våbenlovgivning, har Cuomo netop fået gennemført en budgetplan, der sikrer 12 ugers betalt familieorlov og en minimumsløn på $15 ved udgangen af 2018.

Cuomo fejrede de nye resultater sammen med Hillary Clinton ved en begivenhed, der var lige så meget et rally for Clinton’s kampagne, som det var en sejrsfest for Cuomo. Det var her guvernøren sammenlignede Clinton med sin far og kaldte hende en “progressiv pragmatiker.”

Måske er det netop sådan, Cuomo ser sig selv; som den progressive og resultatorienterede pragmatiker, ligesom hans to mentorer Bill Clinton og hans far. Om det fører ham andre steder end New York, afhænger af Hillary’s succes til november.

Cuomo har – indtil videre – lagt sine æg i hendes kurv.

Kirstine Biltoft-Knudsen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og American University of Beirut. Har tidligere arbejdet for TV-Avisen og TV2 Nyhederne, og er i dag bosiddende i New York. Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mail: kb2824@columbia.edu

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen