Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Året der gik i amerikansk politik

Katastrofer og skyderier, sejre og nederlag, skuffelser og triumf – og fire år mere til Obama. Kongressen.com giver dig her et overblik over nogle af de mest opsigtsvækkende sager og begivenheder i året, der gik i USA

31. maj. Hillary Clinton meddelte, at hun fratræder stillingen som udenrigsminister, når Barack Obama biver indsat som præsident 20. januar. 64-årige Hillary Clinton har de seneste 20 år befundet sig i den politiske orkans øje. Som førstedame med gemalen Bill i Det Hvide Hus, dernæst som senator valgt i New York og senest som udenrigsminister. Men alt det er måske kun optakten til noget endnu større, for hun er muligvis i spil som Demokraternes præsidentkandidat i 2016. John Kerry overtager posten som udenrigsminister.

28. juni. Højesteret afgjorde, at Obamas prestigeprojekt, sundhedsreformen – ’obamacare’ – ikke er i strid med forfatningen. Reformen vil være fuldt indfaset i 2014.

20. juli. I Denver forstaden Aurora gik den angiveligt sindsforvirrede 24-årige James Eagan Holmes amok. Midt under premiereaftenen på Batman filmen ’The Dark Knight Rises’ træder han pludselig frem i Batman kostume svært bevæbnet og begynder at skyde løs på publikum. 12 mennesker mistede livet og mindst 58 blev såret. Aurora massakren skrev sig dermed ind i rækken af andre lignende massakrer, hvor folk er gået amok med skydevåben.

11. september. På årsdagen for Al Qaeda angrebet på USA, blev den amerikanske ambassade i den libyske by, Benghazi udsat for et raketangreb, der kostede livet for ambassadøren Christopher Stevens samt tre ansatte. Obama har garanteret amerikanerne, at de skyldige vil blive fundet og få deres straf. Tragedien fik også konsekvenser for USA’s FN-ambassadør Susan Rice. Hun kaldte angrebet en ’spontan reaktion’ på den anti-islamiske film ’Muslimernes uskyld’. Udtalelsen skabte stor vrede og var særdeles uheldig for Rice, fordi hun var det varmeste bud på at afløse Hillary Clinton. Men republikanerne lugtede blod og sagde, at de ville trække en godkendelse af Rice som udenrigsminister i langdrag. Rice endte med at bøje sig for presset og meddelte for nylig Obama, at hun ikke længere var kandidat til posten som udenrigsminister.

30.oktober. Amerikanerne fik en chokerende påmindelse om, hvad klimaforandringerne kan føre med sig, da orkanen Sandy gik i land på Østkysten. Normalt er det sydstaterne og midtvesten, der må lægge ryg til voldsomme naturkatastrofer, men denne gang gik det ud over New Jersey og New York. Sandy – 1600 meter bred – tordnede ødelæggende hen over Caribien, og da den gik i land i USA, pulveriserede den tusindvis af hjem, mange millioner var uden strøm, 171 mennesker mistede livet, og mange gned sig forundrede i øjnene ved synet af biler, der flød rundt på oversvømmelserne på Manhattan og gav mindelser om en katastrofefilm.

6. november. Med en overraskende sikker sejr sikrede Obama sig fire år mere i Det Hvide Hus. Han fik 332 valgmandsstemmer mod Romneys 206 – også i antallet af afgivne stemmer slog han Romney. Obama vandt alle svingstaterne på nær North Carolina. Valget ændrede dog ikke på magtfordelingen i kongressen. Republikanerne sidder fortsat på flertallet i Repræsentanternes Hus, og Demokraterne på flertallet i Senatet. Dagen blev dog også brugt til at stemme om alle mulige andre emner. Således var der 176 forskellige spørgsmål til afstemning i 38 delstater. Mest markant blev der flertal for homovielser i staterne Maine, Maryland og Washington. I staterne Colorado og Washington var der ligeledes flertal for at legalisere marihuana, og i Massachusetts var der flertal for at legalisere marihuana til medicinsk brug.

9. november. CIA-chefen, den firestjernede general og tidligere chef for de amerikanske styrker i Afghanistan og Irak, David Petraeus, meddelte overraskende, at han med øjeblikkelig virkning forlader sin stilling. Meddelelsen åbnede op for en sag, man troede var forbeholdt fiktionens verden. Det viste sig, at Petraeus havde haft en affære med den 20 år yngre Paula Broadwell, der stod bag en biografi om Petraeus. Paula Broadwell begyndte at sende småtruende mails til en kvinde ved navn Jill Kelley, som var ven med Petraeus, men som Broadwell åbenbart opfattede som en rivalinde. En anden af Kelleys bekendtskaber var en anden firestjernet general, John Allen, der ligeledes begyndte at modtage mails. Jill Kelley fortalte en anden af sine venner, FBI-agenten Frederick W. Humphries, om sagen. Humphries, der angiveligt havde været hemmeligt forelsket i Jill Kelley gik videre med sagen, hvorefter den for alvor tog fart. Nu venter en større undersøgelse af hele forløbet.

19. november. Obama indledte en rundrejse i Sydøstasien med første stop i Myanmar, hvor han blandt andet besøgte Aung San Suu Kyi. Obama er i færd med at opbygge nære relationer til landene i Asien, der er bekymrede over stormagten Kinas fremfærd. I den amerikanske analyse fremstår Stillehavs regionen som det nye geopolitiske epicenter – økonomisk og militært, og helt konkret er amerikanerne i gang med at udvide deres militære tilstedeværelse i regionen. I 2020 er planen, at der skal der være udstationeret otte hangarskibe samt et større antal destroyere og u-både, der er forudsætningen for, at hangarskibene kan operere sikkert. Det svarer til, at 60 procent af USA’s samlede flådekapacitet i 2020 vil være udstationeret i Stillehavet.

10. december. Cop 18 i Doha, Qatar ender med, at Kyoto aftalen bliver forlænget til 2020 – også denne gang uden en amerikansk underskrift. I det hele taget har Obama skuffet hos mange klimaforkæmpere. Intet tyder på, at det vil ændre sig markant de kommende fire år. Carol Browner, en af Obamas nærmeste klimarådgivere, ud over energiminister og nobelpristager Steven Chu, siger i et interview til miljøsitet ’Grist’, at Obama vil forsøge at få nedbragt CO2 udledningerne i små bidder sektor for sektor. Det er en langsommelig proces, der forhindrer, at Obama kan opstille en national målsætning for nedbringelse af CO2 udledningerne. Samtidig er det blevet klart, at USA råder over enorme naturgas forekomster. Det stiller Obama i et dilemma. Naturgas er et fossilt brændstof, og selve udledningen fører til store CO2 udledninger, men det kan forsyne USA med energi et sted mellem 20 og 100 år. Det betyder på den anden side, at investeringerne i vedvarende energi som vindkraft og vandkraft samt solenergi risikerer at falde.

15. december. I byen Newtown i Connecticut gik 19-årige Adam Lanza amok i endnu en skudmassakre. 20 børn i alderen 6-9 år samt seks voksne mistede livet på Sandy Hook Elementary School. Tragedien har for alvor fået diskussionen om amerikanernes våbenlov til at blusse op. På den ene side påstår våbenlobbyen National Rifle Association (NRA), at de har fået 8.000 nye medlemmer hver dag siden episoden I Newtown. På den anden side kræver Hollywood kendisser som Jennifer Aniston, Jamie Foxx, Julianne Moore, Cameron Diaz, Beyoncé og Gwyneth Paltrow, at politikerne indfører våbenrestriktioner. Nu venter alle på præsidentens næste træk.

20. december. Obama kunne holde jul med en ekstra gave under træet. Nøgletallene for amerikansk økonomi viste nemlig fremgang. Økonomien voksede I tredje kvartal med 3,1 procent mod en forventet vækst på 2,7 procent. Det private forbrug steg i tredje kvartal med 1,6 procent mod en forventet vækst på 1,4 procent. Samtidig blev der færre ledige. I uge 49 faldt antallet af ledige fra 3,2 millioner til 3,13 millioner.

Written By

Jens Aagaard er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Dækkede i knap ti år dansk politik for Ekstra Bladet og var derefter ansat på Søndagsavisen, hvor han blandt andet dækkede dansk politik og skrev interviews og portræthistorier. Udgav i januar 2013 den anmelderroste bog ‘Da Spin Erobrede Danmark’ sammen med Anders Agner Pedersen og var blandt bidragyderne til antologien ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’. Tilknyttet Kongressen.com som portrætskribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen