Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Bernie og ungdomsklubben

Bernie Sanders er med sine 74 år den ældste i feltet af årets præsidentkandidater. Alligevel har han fået sig en enorm fanskare blandt Amerikas unge vælgere.

ILLINOIS: Man skal ikke lede længe for at finde en Sanders-supporter på et amerikansk universitet. I hvert fald ikke på Northwestern University, som ligger lige uden for Chicago. På denne eftermiddag er der godt fyldt op i studenterhuset, hvor nogle er kommet for at være sociale over en kop kaffe, mens andre sidder begravet med næsen i computeren. En af dem er 20-årige Jacqui Harning. Hun er ikke et sekund i tvivl om, at hun vil stemme på Bernie Sanders.

”Jeg kan godt lide de ting, han står for, og så stoler jeg på ham. Han skifter ikke bare mening ligesom Hillary,” siger Harning, som langt fra er den eneste førstegangsvælger, der er begejstret for Vermont’s senator.

Sanders har i månedsvis kunne fylde gymnastiksale og auditorier med unge mennesker, som gerne vil høre ham tale. Sloganet ”Feel the Bern” er blevet et populært hashtag på de sociale medier, og t-shirts og tatoveringer med motiver af Sanders er hipt i venstreorienterede kredse. ”Bernie-mania” er blevet et politisk fænomen. Nu hvor amerikanerne er begyndt at stemme, har Bernie-entusiasterne vist, at de mener det alvorligt. Resultaterne fra Iowa og New Hampshire taler for sig selv. Hele 84 procent af vælgerne under 30 år stemte på Sanders ved Demokraternes caucus i Iowa, og ved primærvalget i New Hampshire var det 83 procent af samme aldersgruppe.

Umiddelbart kan de unges fascination af Bernie Sanders godt virke overraskende. Sanders er 74 år gammel, og han oser hverken af ungdom eller karisma. Hvad ser de unge i Bernie?

20-årige Nicolas Tyjeski er på vej ind i studenterhuset. Han er overbevist om, at Sanders’ politik er vejen frem for USA. Sanders’ løfter om gratis uddannelse er selvfølgelig tiltalende for mange unge, men det er ikke det vigtigste for Tyjeski.

”Bernie Sanders modtager ikke penge fra de såkaldte Super PACs, og han er ikke korrupt ligesom de andre kandidater, ” siger Tyjeski og tilføjer, at Sanders er den eneste, der ikke er i lommen på Wall Street.

Sanders har i årtier prædiket om kampen for økonomisk ligestilling i USA. Men hans venstreorienterede synspunkter har fået nyt liv efter finanskrisen. Sanders’ kampagne ligger fuldstændig i tråd med Occupy Wall Street-bevægelsen, der opstod i 2011 som en protest mod hele finanssektoren. Især mange unge deltog dengang i kæmpe demonstrationer over hele USA. Så selvom Sanders gennem hele sin karriere har tordnet mod den rigeste ene procent, så er det et tema, mange af nutidens unge kan relatere til.

Men det er ikke kun Sanders’ politiske program, der tiltrækker de unge. En beskrivelse, der går igen hos mange, er, at han er oprigtig. De unge stoler på Bernie, som også scorer højt på troværdighed i diverse meningsmålinger. Flere kalder Sanders for en ”everyman”, mens Clinton får mærkatet ”high level”. En del af Sanders’ succes kan tilskrives, at han ikke er Hillary.

Men det er ikke kun det, at han er et alternativ til forhåndsfavoritten. Sanders har flere af de kvaliteter, som Clinton mangler. Hun er for mange indbegrebet af Washington og det politiske etablissement. Bernie Sanders har godt nok også været politiker i mange år og har siddet i Kongressen de sidste 25 år. Men han har alle dage været en outsider, og han har som partiuafhængig politiker måttet kæmpe sine egne kampe. Derudover fremstår Sanders som et nyt ansigt, fordi han slet ikke har været i pressens søgelys i samme grad, som det er tilfældet for Clinton. Og endelig har Sanders altså overskud på troværdigskontoen, mens Clinton er i minus, hvilket har stor betydning for de unge vælgere.

Sanders’ tag i de unge har da også vakt bekymring i Clinton-lejren, og på det seneste er Hillary Clinton blevet spurgt, hvad hun vil gøre for at få ungdommen over på sit hold. Til det har hun svaret, at hun støtter de unge, uanset om de stemmer på hende eller ej. Clinton har forsøgt at tiltrække flere unge ved at alliere sig med kendte som blandt andre skuespilleren Lena Dunham og sangeren Katy Perry, og datteren Chelsea Clinton er også kørt i stilling som en del af kampagnen. Det ser dog ikke ud til, at de unge kvinder har løst Clintons ungdomsproblem.

Indtil videre har de unge hjulpet Sanders godt på vej i Iowa og New Hampshire. De nationale meningsmålinger tyder på, at de unge vælgere også vil støtte Sanders på hans videre færd gennem primærvalgene. Dog er det ret usandsynligt, at Sanders kan gå hele vejen og blive Demokraternes endelige kandidat. Hillary Clinton er trods sine udfordringer stadig storfavorit. Men uanset hvad har Sanders formået at få de unge på banen og mindet Clinton om en generationskløft, hun er nødt til at tage alvorligt.

Written By

Agnete Wismer er freelancejournalist med base i Chicago. Hun har tidligere arbejdet på TV 2 Nyhederne og TV 2 NEWS. Forfatter til ‘Byen De Kalder Chiraq’ og tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen