Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Beshear, Kentucky og rollen i 2016-valget

Steve Beshears sidste år som guvernør i Kentucky er begyndt. Efter otte år må demokraten snart overlade kontoret i Frankfort til en anden. Hvem vides endnu ikke. Det vides heller endnu ikke, hvad den populære Beshear så skal lave. Gætterierne tager dog så småt til.

Til december er det slut. Den nuværende guvernør i Kentucky, Steve Beshear, har snart siddet som Kentuckys guvernør i otte år, og dermed skal embedet i Frankfort overdrages til en ny. Nogen glæder sig. Andre græmmer sig. Beshear er bestemt ikke en hr-hvem-som-helst, og spørger man folk på gaden i Louisville eller Lexington, der er Kentuckys to største byer, vil man derfor finde mange, som gerne vil beholde Steve Beshear som Kentuckys øverste chef, hvis de kunne. Men det kan sagtens være, at de ikke har set det sidste til Steve Beshear. Hverken i Kentucky eller i USA.

Beshears er Kentucky-kullets beskytter
Da advokaten Beshear vandt guvernørsædet i Kentuckys hovedstad Frankfort tilbage i 2007, var der ikke megen modstand. Modkandidaten, den daværende republikanske guvernør Ernie Fletcher, var nemlig i den grad i fedtefadet op til valget med anklager hængende over hovedet om magtmisbrug af forskellig art. På trods af at Fletcher via en smutvej i lovgivningen blev frifundet, var tilliden til ham svækket i en sådan grad, at demokraten Beshear uden de store problemer vandt guvernørvalget.

Den egentlige bedrift fandt sted fire år senere, da Beshear blev genvalgt og beholdt nøglerne til embedsboligen i fire år mere. Genvalget var et udtryk for, at selv mange republikanske Kentuckians egentlig havde været ganske godt tilfredse med Beshears første fire år. Og hans popularitet fortsatte i de næste fire år. En af grundene til at Beshear har kunnet opretholde en tilstrækkelig popularitet i Kentucky i mere end syv år, er blandt andet hans moderate holdning til kulindustrien. Ganske enkelt fordi kulindustrien har enorm betydning for mange i Kentucky.

På trods af at være demokrat, har Beshear flere gange i skarpe vendinger været ude og rakke ned på Obamas ’war on coal’. Under sin anden indsættelsestale, langede Beshear hårdt ud efter Washingtons ønske om at regulere kulindustrien. Blandt andet nærmest råbte Beshear til Washington ’Get off our backs! Get off our backs!’ Desuden er kullobbyen i Kentucky ofte blevet strøget med hårene. Med Beshear i spidsen har man fulgt en ganske blød linje over for kulindustrien. Nogle gange på bekostning af andre. Eksempelvis blev den ansvarlige embedsmand fyret, da han nægtede at udstede særligt hurtige godkendelser til opførelsen af nye kulminer i Kentucky. Disse kulminer var især kontroversielle, fordi der tilsyneladende var en ganske tæt relation mellem Beshear og flere i hans administration, og så lige netop den kulminevirksomhed, som hurtigt skulle modtage licenserne.

Og da Obama sidste sommer fremlagde ønsket om, at kulkraftværker skulle reducere sin CO2 udledning markant, blev det mødt med skepsis af Beshear. USA’s Environmental Protection Agency (EPA) gav ganske enkelt ikke nok fleksibilitet til de enkelte stater, lød det. Dette blev fulgt op i november sidste år med et brev til Obama, hvor Beshear i bønfaldende toner forsøgte at forklare præsidenten, hvor meget skade EPAs grænseværdier for udledning vil gøre for Kentucky’s befolkning.

Demokrat med et snert af konservatisme
Foruden sin uenighed med Obamas energipolitik har Steve Beshear igennem sin tid i Frankfort flere gange givet eksempler på, at han tilhører en konservative fløj i det demokratiske parti. Hvilket formentlig også er derfor han blev genvalgt i 2011. Beshear er eksempelvis imod ægteskaber imellem homoseksuelle. Kentucky tilhører således det skrumpende mindretal af amerikanske stater, som ikke tillader homo-ægteskaber. Beshear, der er søn og barnebarn af præster, er ikke modstander, fordi det er ugudeligt, som mange modstandere af homo-ægteskaber i USA ellers mener. Nej, Beshears argument er, at man i sådanne ægteskaber ikke kan bidrage til, at der fødes flere Kentuckians.

Modstander af kulregulering og modstander af homo-vielser afføder spørgsmålet om, hvorvidt Beshear overhovedet er demokrat? Han er for ObamaCare. Han er tilhænger af kendelsen i Roe vs Wade sagen, som giver kvinder rettigheden til at få foretaget abort. Og på trods af at dødsstraf stadig er muligt i Kentucky, har Beshear flere gange offentligt gjort det klart, at han ikke tror på dødsstraf. Eksemplerne er generalt flere på, at Beshear har valgt den farve, som hans holdninger repræsenterer mest. Partifarven er blå, ingen tvivl.

Blå bliver til rød – guvernør bliver til vicepræsident
Den blå farve på tapetet i embedsboligen, vil om et år formentlig være skiftet til rød. Det bliver sandsynligvis advokaten Jack Conway, som står for det demokratiske kandidatur til guvernørposten, og han vil formentlig videreføre mange af elementerne i Beshears ganske succesfulde politiske linje. Men Conway er mere blå end Beshear. Og det lader til, at flertallet i Kentucky helst ser deres næste guvernør være republikansk eller i det mindste forblive en halvkonservativ demokrat. Derfor er republikaneren James Comer lige nu favorit til at overtage Beshears plads i Frankfort, og det ser dermed ud til, at staten Kentucky snart skal males i den røde republikanske farve på kortet.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at dagene i december bliver Beshears sidste i amerikansk politik. Spekulationerne er allerede i gang. Hvis Hillary Clinton, som mange forventer, bliver nomineret til at være demokraternes bud på en præsidentkandidat i 2016, forlyder det at Steve Beshear er en sandsynlig ’running-mate’. Det taler nemlig til Beshears fordel, at han formentlig vil have større chance for at skaffe stemmer i Sydstaterne, end de fleste andre demokratere vil kunne. Han er samtidig et eksempel på en moderat demokrat. Og det er højst sandsynligt, at Hillary har brug for at blive flankeret af en moderat demokrat i sin jagt på at blive valgt til USA’s næste præsident.

Det er dog alt sammen blot spekulation. Man ved faktisk slet ikke om Hillary ovehovedet stiller op til præsidentvalget. Og hvis man skal tro officielle udtalelser fra Beshear, er 2015 hans sidste år i amerikansk politik. Desuden er der også én ting som arbejder imod hans muligheder for at blive vicepræsident. Hans alder. Steve Beshear er 69 år, og han kan meget vel blive vurderet til at være for gammel til rollen som Hillarys højre hånd.

Hans alder kan dog samtidig være til stor gavn for deres samlede kandidatur. Generelt viser undersøgelser, at ældre amerikanere er mest tilbøjelig til at stemme. Med sine 69 år, er der formentlig mange vælgere, som kan identificere sig med ham, og bifalde den erfaring hans alder repræsenterer. December 2015 bliver derfor muligvis ikke det sidste kapitel i Kentuckys demokratiske guvernør Steve Beshears memoirer.

Written By

Tue Sander Hansen er bachelor i amerikanske studier og engelsk fra CBS med speciale i forholdet mellem lokal statslig og føderal klimapolitik i USA, samt master i globale studier fra RUC med speciale i global klimapolitik. Redaktør på antologien ‘Klimakrisen’, der udkom i maj 2015. Tue styrer ‘Klimapanelet’ og er tilknyttet Kongressen.com som klimaanalytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen